Hyppää sisältöön

Kaupunkiloma Lissabonissa on talven ihana piristys – lue parhaat vinkit matkallesi

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 27.05.2016
Portugalin pääkaupunki Lissabon yllättää edullisuudellaan ja rennolla tunnelmallaan. Piristä talvea ja nappaa lennot tähän kiehtovaan kaupunkiin!

ILMOITUS

Lissabon on helppo ja rento kaupunkikohde

Lissabonin parasta antia ovat sen kauniit kadut ja rento tunnelma. Tässä kaupungissa lomailuun ei tarvitse kuulua turhaa stressiä turistinähtävyyksillä kiertelystä. Lissabonin henkeen kuuluvat katukahvilat, mukavat ravintolat, herkullinen ruoka – ja ehkä illalla lasi viiniä viihtyisässä baarissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurinähtävyyksiäkin Lissabonista toki löytyy: Portugalin historia ulottuu kauas ja pääkaupunki nousi loistoonsa löytöretkien siivittämänä keskiajan loppuvaiheilla. Kaupungin historialliset nähtävyydet muistuttavat yhä tästä kukoistuksen kaudesta. Mielenkiintoisimpia kaupunginosia tutkittavaksi ovat esimerkiksi Graça ja Alfama, jotka ovat kaupungin vanhimpia alueita. Niiden pikkukujat kätkevät sisäänsä muistoja vuosisatojen takaa.

Kaupunkiin voi tutustua helposti kävellen tai raitiovaunulla liikkuen. Värikkäät vanhat raitiovaunut kuuluvat erottamattomasti Lissabonin katukuvaan ja jokaisen matkailijan kannattaakin hypätä kyytiin vähintään kerran. Kaikkein Suosituin turistireitti on raitiovaunu numero 28. Mikäli kärryt ovat tupaten täynnä, kokeile esimerkiksi reittiä numero 12. Näillä reiteillä saat hyvän kuvan Lissabonista ja voit pysähtyä välillä vaikkapa näköalapaikalle nappaamaan valokuvia.

Portugali, Lissabon
Portugalilaiset ovat vanhaa merenkävijä- ja löytöretkeilijäkansaa.

Kiipeä katsomaan maisemia

Nouse katsomaan Lissabonin kauneimpia maisemia! Mäkistä Lissabonia kutsutaan seitsemän kukkulan kaupungiksi ja lempinimensä mukaisesti tässä kaupungissa on runsaasti näköalapaikkoja tarjolla.

Castelo de São Jorge eli suomalaisittain Pyhän Yrjänän linna on yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Tähän Alfaman kaupunginosassa sijaitsevaan linnaan kiipeäminen kannattaa ottaa osaksi loman ohjelmaa. Linnassa on 18 tornia ja sen jykevät muurit ovat kestäneet jo vuosisatojen ajan maanjäristyksistä ja muista mullistuksista välittämättä.

Toinen komea näköalapaikka löytyy Belemin kaupunginosasta. Torre de Belém eli Belemin torni on yksi Lissabonin tunnetuimmista maamerkeistä. Torni rakennettiin vuonna 1515 suojaamaan kaupungin satamaa. Se on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi sekä arkkitehtuurinsa että historiallisen merkityksensä ansiosta.

Toinen Lissabonin historiallisista Unesco-kohteista on Hieronymoksen luostari eli Mosteiro dos Jerónimos, joka sekin sijaitsee Belemin kaupunginosassa.

Belem
Belemin kaupunginosa on kiinnostava vierailukohde Lissabonissa.

Hintataso yllättää kohtuullisuudellaan

Lissabonin hintataso on erittäin kilpailukykyinen. Ostokset, ruokailu ja majoittuminen ovat selvästi edullisempia kuin Suomessa. Kaupunki sopii sekä perhelomailijalle että yksin tai kaksin matkustavalle.

Ostosmatkailijalle Lissabon tarjoaa runsaasti sekä paikallisia liikkeitä että ketjuliikkeiden kauppoja. Vaatteita, kenkiä, laukkuja ja muita tuliaisia löytyy kohtuulliseen hintaan. Tyypillisiä tuliaisia ovat myös paikalliset herkut ja portugalilaiset viinit.

Hyviä paikkoja ostoksille on esimerkiksi Rua do Garmo sekä Rua Garrett. Markkinatunnelmaa etsivien kannattaa suunnata tiistaisin tai lauantaisin Feira de Ladran kirpputorille Alfaman kupeeseen. Nimi tarkoittaa suomeksi varkaiden markkinoita. Värikkäällä torilla on kaupan on kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Lissabon, Portugali
Vanhat raitiovaunut ovat olennainen osa Lissabonin kaupunkikuvaa.

Portugalin herkut maistuvat

Portugalin merellisyys maistuu lissabonilaisessa ruokapöydässä. Kalaruoat, äyriäiset ja muut meren herkut ovat täällä erinomaisia ja kaikkialla tarjolla. Maista vaikkapa pikkunälkään sopivaa perinteistä pastel de bacalauta eli turskapasteijaa.

Vaniljakreemillä täytetyt pastel de nata -leivokset ovat Lissabonin kenties tunnetuin makea herkku. Näitä pieniä leivoksia saa kaikista kaupungin kahviloista ja leipomoista.

Jos tahdot viettää vaikka koko päivän portugalilaisiin makuihin keskittyen, tutustu tähän: suuri kauppahali Mercado da Ribeira sijaitsee Cais do Sodrén aseman lähellä ja se tarjoilee vatsantäytettä aamusta iltaan. Vilkkaimmillaan halli on lounas- ja illallisaikaan.

Lissabon, Portugali
Portugalin merellisyys näkyy ja maistuu myös ruokapöydässä.

Ei Lissabonia ilman fadoa

Fado kuuluu kiinteästi portugalilaiseen kulttuuriin. Portugalilaisen kansanmusiikin surumielinen tunteellisuus ei voi olla tekemättä vaikutusta kuulijaansa. Fado-ilta on tunnelmallinen elämys matkailijalle. Monissa ravintoloissa järjestetään useamman ruokalajin illallisia, joiden ohjelmanumerona kuullaan kaunista fadoa. Alfaman kaupunginosassa on myös fadolle omistettu museo.

Jos tahdot fadoa vauhdikkaampaa yöelämää, ota suunta Bairro Alton kaupunginosaan, joka elää öisin, mutta on päivisin hämäävän rauhallinen. Tämä seutu on yöelämältään sekä paikallisten että turistien mieleen. Bairro Alton kortteleihin tullaan tapamaan ystäviä ja nauttimaan pitkästä illasta.

Lennä edullisesti Lissaboniin

Suora lento Helsingistä Lissaboniin kestää vain noin viisi tuntia. Hinnat vaihtelevat kauden mukaan, mutta halvimmillaan perille voi päästä alle kolmellasadalla eurolla. Suoria lentoja tarjoaa muun muassa TAP Portugal.

Kaupunkiloma Lissabonissa on helppo toteuttaa myös välilaskun muodossa. TAP Portugal tarjoaa hyvät yhteydet Lissabonista esimerkiksi Madeiralle ja Azoreille, jolloin pääkaupungissa voi viipyä muutaman päivän ja jatkaa sitten matkaa eteenpäin. Lissabon on käytännöllinen pysähdyspaikka myös matkalla Etelä-Amerikkaan tai Afrikan kohteisiin.

>> Kiinnostuitko? Katso täältä edulliset lennot Lissaboniin alk 274 € ja varaa oma matkasi talven piristykseksi!

Lähde ja kuvat: TAP Portugal

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja