Hyppää sisältöön

Etsitkö uutta kohdetta Ruotsista? Tämä kaupunki on pinnalla juuri nyt

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.02.2014
Pohjois-Ruotsin Uumaja on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2014.

Vaihtelua Ruotsin-lomaan Uumajassa

Etsitkö vaihtoehtoa Tukholman-lomille? Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2014 valittu Uumaja löytyy Pohjanlahden rannalta, 650 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen.

Uumaja sijaitsee saamelaisalueella. Saamelaiskulttuurin merkityksen korostamiseksi Euroopan kulttuuripääkaupungin vuosiohjelma on päätetty järjestää saamelaisten kalenterin mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kalenterissa on neljän vuodenajan sijasta kahdeksan vuodenaikaa: alkukevät, kevät, alkukesä, kesä, loppukesä, syksy, loppusyksy ja talvi. Jokaisella vuodenajalla on omat erityispiirteensä, jotka näkyvät kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestettävissä tapahtumissa.

Kauden aikana kaupungissa on tarkoitus järjestää noin 40 festivaalia, 80 tapahtumaa ja 100 projektia sekä avata uusia museoita ja kulttuurin kohtauspaikkoja.

Tapahtumat ja nähtävyydet Uumajassa

Varsinaisten kulttuuritapahtumien lisäksi Uumajassa on tarjolla useita tapahtumia, joihin voi osallistua koko vuoden ajan. Talvella voi lähteä esimerkiksi koiravaljakko- ja moottorikelkkakierroksille, hevosvaelluksille tai hiihtoretkille saamelaisoppaiden kanssa.

Kesällä puolestaan voi käydä vaikkapa Älgens hus -puistossa, joka on Euroopan ensimmäinen hirvipuisto. Matkailijoilla on mahdollisuus myös kokeilla koskenlaskua, hirvi- ja hyljesafaria tai kajakkiretkiä saaristossa Uumajan edustalla.

Palkittu Umedalen Sculpture Park ‑patsaspuisto on avoinna ympäri vuoden. Puistossa on kymmeniä ruotsalaisten ja kansainvälisten taiteilijoiden tekemää teosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koko vuoden on auki myös Västerbottens museum, jossa on esillä saamelaisten kulttuuriin ja alueen historiaan liittyviä näyttelyitä. Museoon kuuluvassa Gammlia -ulkoilmamuseossa voi tutustua alueelta peräisin oleviin rakennuksiin sekä osallistua kulttuuritapahtumiin kesäkuukausien aikana.

Uumaja on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2014

Helmikuussa 2014 avattiin Guitars – The Museum, jossa on esillä yli 500 esinettä kitaroiden ja bassojen maailmasta. Esineet ovat uumajalaisveljesten Samuel ja Michael Åhdenin keräämiä 40 vuoden ajalta. Museossa on live-musiikin esitystila, musiikkikauppa, äänitysstudio, valokuvausstudio ja ravintola.

Vuoden aikana Uumajanjoen rantaan valmistuu poikkikulttuurinen keskus Väven, jossa on muun muassa uusi kulttuuritalo ja naisten historian museo.

>> Tutustu kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin

Lähde: Visit Sweden
Kuva: Jörgen Wiklund, Visit Sweden

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja