Kuva: Inka Khanji
Passi

Hukkasitko passisi kesken Viron-matkan? Näin pääset kotimatkalle

Viron-matkan aikana kadonnut passi ei välttämättä tuo ongelmia kotimatkaa ajatellen.

Paluulippua ei voi ostaa ilman passia

Passin katoaminen kesken matkan voi aiheuttaa ikäviä tilanteita ja monia ongelmia, mutta mikäli matkustusasiakirjat hukkuvat kesken Viron-matkan, pääsee suomalainen kotimatkalle ilman vierailua suurlähetystössä.

Jos passi katoaa tai se varastetaan Viron-matkalla saattaa olla, että suomalaismatkailija voi palata takaisin kotiin kaikessa rauhassa ja hankkia uuden matkustusasiakirjan vasta matkan jälkeen. Passin katoamisesta koituu kuitenkin ongelmia, jos sen mukana hukkuu myös matkalippu tai maihinnousukortti. Laivayhtiöt eivät nimittäin suostu myymään paluulippua takaisin Suomeen ilman virallista matkustusasiakirjaa.

Ellei paluulippua ole, passin katoamisen jälkeen tulee suunnata ensimmäisenä virolaiselle poliisiasemalle, missä matkustajan tulee tehdä tilanteesta riippuen katoamis- tai rikosilmoitus. Sitä vastaan laivayhtiö voi myydä matkustajalle paluulipun kotimatkaa varten.

>> Lue lisää vinkkejä Viroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 23.10.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 2,40 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Miksi näissä aina puhutaan passista kun henkilökortti riittää Schengenissä aivan hyvin ja taitaa päästä Irlantiinkin, vaikkei se Schengeniin kuulukaan. Kun edellinen passi vanheni, en edes omistanut yli 3v. passia ja reissasin 10krt/vuosi ulkomailla.

Jokohan Suomi muuten siirtyisi useimpien EU-maiden linjalle ja palauttaisi 10v-passit? Sellaistakin olen nähnyt väitettävän, että “monissa/useissa EU-maissa” ei olisi 10v-passeja ja tämä ei pidä paikkaansa.

Virossa saa ostettua paluulipun seuraavalla tavalla jos passi on kadonnut:

Lippu pitää ostaa sellaisen laivayhtiön nettikaupassa joka lähettää paluulipun sähköpostiin. Esim. Eckeröline toimii näin.

Paluulippu tulostetaan paperille joko Virossa tai sitten se ladataan älypuhelimen näyttöön ja sataman lähtöportilla lippua tai puhelinta näytetään lukijassa.

Itse en ole koskaan hukannut passia mutta sitä ei ole koskaan kysytty Viron satamissa vaikka olen matkustanut ehkä satoja kertoja Tallinnan ja Helsingin väliä.

Satunnaiselle matkailijalle lienee helpompaa matkustaa kylmän viileästi Helsinkiin ilman passia ja tehdä katoamisilmoitus Suomessa.