Keltaisella junalla Pyreneiden maisemissa
Matkoja kohteeseen Ranska
Junamatka korkeuksissa
Koillis-Espanjassa sijaitsevan Katalonian vaikutus näkyy vahvasti eteläisen Ranskan kulttuurissa. Train Jaunen nimi on peräisin Katalonian lipun keltaisesta ja punaisesta väristä. Reitti avattiin jo vuonna 1903, jonka jälkeen siihen on tehty kaksi laajennusta. Nykyinen yli 60 kilometrin pituinen rata on ollut toiminnassa yli 80 vuotta.
Keltaista junaa tullaan katsomaan pitkänkin matkan päästä. Juna on varsinkin ranskalaisten turistien suosiossa ja usein viimeistä paikkaa myöten täynnä. Suosituimpia ovat avoimet vaunut, joista voi ihailla pittoreskia näkymää ja nauttia samalla maaseudun virkistävästä ilmasta.
Paikalle kannattaa saapua ajoissa, jos haluaa saada hyvät paikat. Kesäkaudella matkailijoita on eniten. Juna puksuttaa ympäri vuoden, mutta palvelee talvella lähinnä paikallisia. Silloin veturiin kiinnitetään kookas lumiaura.
Euroopan korkeimmalla sijaitseva asema
Reitin varrella on 22 asemaa. Kuljettaja pysähtyy osalle niistä toviksi, jotta matkustajat pääsevät jaloittelemaan ja valokuvaamaan. Kuten vanhoissa elokuvissa, konduktööri ilmoittaa pilliin puhaltamalla matkan jatkuvan. Junia kulkee muutamia päivässä suuntaansa, joten kyydistä voi myös hypätä pois ja tutustua paikalliseen elämään.
Reitti sisältää paljon nousuja ja laskuja. Matkan hienoin osuus on pitkä mutta hidas kipuaminen Euroopan korkeimmalle juna-asemalle: Bolquère-Eyne sijaitsee noin 1 600 metrissä.
Juna sukeltaa matkan aikana pariinkymmeneen ahtaaseen tunneliin ja ylittää pari pitkää siltaa. Konduktööri varoittaa tunneleista äänimerkillä. Se on tarpeen, koska moni matkustaja roikottaa jatkuvasti päätään ikkunasta.
Junan maksiminopeus on 55 kilometriä tunnissa, mutta mutkissa se lipuu eteenpäin piinaavan hitaasti.
Muutamassa kohdassa kuuluu outoa kolinaa. Pelkät kiskot erottavat matkustajat satojen metrien pudotukselta. Onnettomuuksia radalla ei ole kuitenkaan koskaan sattunut.
Evästä mukaan
Pyreneiden lumiset vuoririvistöt, solisevat purot, vehreiden laaksojen pienet kylät ja idylliset maalaistalot radan vieressä rauhoittavat ja saavat mielen keveäksi. Vastapainoksi rappiokin näkyy. Yhdessä kylässä oli satoja vuosia sitten rikkaiden suosima kylpyläkeskus. Loiston ajoista rotkon pohjalla muistuttavat nykyisin vain mätänevät puutalot.
Keltaisen junareitin lähtöasema on Villefranche-de-Conflent, jonne pääsee kätevästi junalla lähimmästä suuresta kaupungista Perpignanista. Matkaan kannattaa varata mukaan evästä ja juotavaa, koska reissu kestää suuntaansa kolmisen tuntia.
Teksti: Riku Roslund
Kuvat: Riku Roslund, iStockphoto, Flickr / zobdeep