Hyppää sisältöön

Keltaisella junalla Pyreneiden maisemissa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 25.06.2012
Train Jaune vie Pyreneiden vuoriston jylhiin maisemiin Etelä-Ranskassa lähellä Espanjan rajaa.

Junamatka korkeuksissa

Koillis-Espanjassa sijaitsevan Katalonian vaikutus näkyy vahvasti eteläisen Ranskan kulttuurissa. Train Jaunen nimi on peräisin Katalonian lipun keltaisesta ja punaisesta väristä. Reitti avattiin jo vuonna 1903, jonka jälkeen siihen on tehty kaksi laajennusta. Nykyinen yli 60 kilometrin pituinen rata on ollut toiminnassa yli 80 vuotta.

Keltaista junaa tullaan katsomaan pitkänkin matkan päästä. Juna on varsinkin ranskalaisten turistien suosiossa ja usein viimeistä paikkaa myöten täynnä. Suosituimpia ovat avoimet vaunut, joista voi ihailla pittoreskia näkymää ja nauttia samalla maaseudun virkistävästä ilmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalle kannattaa saapua ajoissa, jos haluaa saada hyvät paikat. Kesäkaudella matkailijoita on eniten. Juna puksuttaa ympäri vuoden, mutta palvelee talvella lähinnä paikallisia. Silloin veturiin kiinnitetään kookas lumiaura.

Train Jaune, kuva: Riku Roslund

Euroopan korkeimmalla sijaitseva asema

Reitin varrella on 22 asemaa. Kuljettaja pysähtyy osalle niistä toviksi, jotta matkustajat pääsevät jaloittelemaan ja valokuvaamaan. Kuten vanhoissa elokuvissa, konduktööri ilmoittaa pilliin puhaltamalla matkan jatkuvan. Junia kulkee muutamia päivässä suuntaansa, joten kyydistä voi myös hypätä pois ja tutustua paikalliseen elämään.

Reitti sisältää paljon nousuja ja laskuja. Matkan hienoin osuus on pitkä mutta hidas kipuaminen Euroopan korkeimmalle juna-asemalle: Bolquère-Eyne sijaitsee noin 1 600 metrissä.

Juna sukeltaa matkan aikana pariinkymmeneen ahtaaseen tunneliin ja ylittää pari pitkää siltaa. Konduktööri varoittaa tunneleista äänimerkillä. Se on tarpeen, koska moni matkustaja roikottaa jatkuvasti päätään ikkunasta.
Junan maksiminopeus on 55 kilometriä tunnissa, mutta mutkissa se lipuu eteenpäin piinaavan hitaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muutamassa kohdassa kuuluu outoa kolinaa. Pelkät kiskot erottavat matkustajat satojen metrien pudotukselta. Onnettomuuksia radalla ei ole kuitenkaan koskaan sattunut.

Evästä mukaan

Pyreneiden lumiset vuoririvistöt, solisevat purot, vehreiden laaksojen pienet kylät ja idylliset maalaistalot radan vieressä rauhoittavat ja saavat mielen keveäksi. Vastapainoksi rappiokin näkyy. Yhdessä kylässä oli satoja vuosia sitten rikkaiden suosima kylpyläkeskus. Loiston ajoista rotkon pohjalla muistuttavat nykyisin vain mätänevät puutalot.

Keltaisen junareitin lähtöasema on Villefranche-de-Conflent, jonne pääsee kätevästi junalla lähimmästä suuresta kaupungista Perpignanista. Matkaan kannattaa varata mukaan evästä ja juotavaa, koska reissu kestää suuntaansa kolmisen tuntia.

Teksti: Riku Roslund
Kuvat: Riku Roslund, iStockphoto, Flickr / zobdeep

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Näin pääset helposti ja nopeasti Lontoosta lentokentälle – vertaa vaihtoehdot

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja