Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tällaisia ovat Euroopan 8 upeinta rautatieasemaa – ainakin yhden sinäkin olet nähnyt

artikkelin kuva
Junamatkat
Upeat rautatieasemat ovat usein nähtävyyksiä itsessään. Mille näistä sinä haluaisit matkustaa?
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 13.01.2020
facebook   whatsapp

1. Madrid Atocha

Madridissa lentokentältä kannattaa siirtyä keskustaan junalla – samalla pääset näkemään Atochan vanhan rautatieaseman. Upeasti elävöitetty asemarakennus muistuttaa trooppista puutarhaa eksoottisista maista tuotuine kasveineen.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

2. St. Pancras, Lontoo

Takuulla Lontoon upein asemarakennus on Eurostar-junan kotiasema St. Pancras. Jo vuonna 1868 avattu asema on samalla viktoriaaninen maamerkki ja arkkitehtoninen taidonnäyte. Jos matkustat Lontoosta junalla Pariisiin, alkaa matkasi täältä.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

3. Liège-Guillemins, Liège

Historiallisten asemarakennusten vastapainoksi Belgian Liègesta löytyy lähes futuristinen taidonnäyte. Espanjalaisen arkkitehti Santiago Calatravan suunnittelema valkoinen rautatieasema hehkuu valkoisena lasi- ja rautakattoineen. Brysselin ja Liègen välinen junamatka kestää noin tunnin.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

4. São Bento, Porto

São Benton asemalla kannattaa käydä Porton-lomalla, vaikka et olisikaan lähdössä junalla minnekään. Näyttävät seinälaatat tekevät tilasta taatusti yhden maailman kauneimmista rautatieasemista. Junamatka Lissabonin ja Porton välillä kestää keskimäärin kolme tuntia. Portosta voi vierailla junalla helposti myös Portugalin Venetsiaksi kutsutussa Aveirossa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

5. Helsingin rautatieasema

Suomalaiset saavat olla ylpeitä Helsingin päärautatieasemasta, joka on usein listattu kansainvälisissä medioissa Euroopan upeimpien asemien joukkoon. Eliel Saarisen suunnittelema jugend-tyylinen rautatieasema avattiin matkustajille vuonna 1919. Yli satavuotiaassa rakennuksessa huomio kiinnittyy kivimiehiksikin kutsuttuihin Emil Wikströmin Lyhdynkantajat-patsaisiin.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

6. Antwerpen-Centraal, Antwerp

Belgian Antwerpin päärautatieasemaa voisi ulkonäkänsä puolesta helposti erehtyä luulemaan katedraaliksi – ja siksi sitä leikkimielisesti kutsutaankin. Vuonna 1905 valmistunutta asemarakennusta on kunnostettu useampaan otteeseen, mutta sen historialliset yksityiskohdat ovat tallella.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

7. Milano Centrale, Milano

Tyylitietoisessa Milanossa ei tule yllätyksenä, että rautatieasemakin näyttää hyvältä. Mahtipontisen aseman tarkoituksena oli kuvastaa fasistidiktaattori Benito Mussolinin valtaa. Art decoa ja art nouveua -tyyliä yhdistelevä rakennus avattiin virallisesti käyttöön vuonna 1931. Milanosta pääsee junalla kätevästi esimerkiksi Venetsiaan, Comojärvelle ja Firenzeen.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

8. Wemyss Bay, Skotlanti

Mahtipontisten asemarakennusten rinnalla skotlantilainen Wemyss Bayn asema saattaa näyttää vaatimattomalta, mutta tässä paikassa on oma charminsa. Vuonna 1903 valmistunutta asemaa pidetään arkkitehtuuriltaan yhtenä Ison-Britannian merkittävimmistä. Wemyss Bayn kylässä sijaitsevalle asemalle voi matkustaa junalla Glasgow’sta.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Tämä hylätty asema oli kerran koko Euroopan toiseksi suurin – aavemaiset rauniot vuorten ympäröimänä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (8) Jätä kommentti

 1. Taas on narsistisesti vedetty Helsingin rautatieasema tähän. On kyllä kovaa pönkittämistä. Ei mahdu edes sadan listalle.


 2. Milanon centraleen olen tosiaan matkustanut, mutta mistä toimittaja sen tiesi?


 3. Taas suomalaiset tulessa! Kukas sen kissan hännän nostaa, jollei kissa itse!


 4. Ja mikä näistä oli se minkä olen nähnyt?


 5. Helsinki oli mukana ihan vain suomalaisten lukijoiden vuoksi. Suomi mainittu. Kiitos tästä!


  • Mitä täällä taas jotkut nillittävät? Minä olen reissannut junalla paljon, ja kyllähän Eliel Saarisen piirtämä Helsingin asema on ihan sieltä parhaasta päästä. Mikä teitä marisijoita vaivaa?


 6. Kyllähän tuo Helsingin asema hieman jää noiden muiden varjoon.


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.