Hyppää sisältöön

Herkuttelijan Wien – viisi paikallista ruokaa, jotka vievät kielen mennessään

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.08.2018
Wien ihastuttaa kulttuuritarjonnallaan ja arkkitehtuurillaan, mutta matkasuunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös paikallisten herkkujen maistelua. Monet itävaltalaiset ruoat ovat maailmankuuluja, eikä niitä kannata lomalla ohittaa!

1. Wieninleike

Perinteinen wieninleike Wiener Schnitzel on tunnettu herkku ympäri maailmaa, mutta Wienin-matkalla pääsee maistamaan kaikista alkuperäisintä versiota. Alkuperäisen reseptin mukaan leike valmistetaan vasikanlihasta, joten mikäli mielii maistaa sitä kaikista perinteisintä wieninleikettä, on tämä paras vaihtoehto.

Monet ravintolat tarjoavat kuitenkin myös porsaanlihasta valmistettua leikettä, jota myös paikalliset syövät. Samantyylistä leikeannosta saa myös broilerista valmistettuna. Wieninleike syödään tyypillisesti viinietikkaisen perunaalaatin kera. Leike on erittäin ohut, mutta lähes koko lautasen kokoinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Sacherkakku

Sacherkakku on sekin maailmankuulu itävaltalainen ruoka. Perinteinen suklaakakku on tuhti herkku, joka tarjoillaan yleensä kermavaahdolla. Kakkua voi maistaa perinteikkäässä Hotel Sacher -kahvilassa, jonka sacherkakkuresepti on pysynyt salaisuutena jo yli sadan vuoden ajan. Sacherkakkua tarjoillaan kuitenkin melkein missä tahansa vanhanaikaisessa wieniläisessä kahvilassa.

ShutterstockWien
Hotel Sacherin perinteinen kakkuresepti on säilynyt salaisuutena yli sadan vuoden ajan.

3. Omenastruudeli

Omenasta ja ohuesta taikinasta leivottu struudeli on tyypillinen herkku Wienissä. Jälkiruoan herkullisuuden salaisuus piilee sen ohueksi kaulitussa taikinassa, ja makunystyröitä miellyttää ihanan kanelinen maku. Struudelin voi nauttia sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

ShutterstockWien
Herkuttelijoiden kannattaa testata Wienissä myös omenastruudelia.

4. Itävaltalaiset letut

Paikalliset letut eli palatschinken on paikallinen herkku, jota tarjoillaan niin makeana kuin suolaisena. Ranskalaisia crêpesejä muistuttava ruoka syödään usein voin, tomusokerin, hillon tai juuston kera ja pieniksi paloiksi leikattuina niitä lisätään keittoihin. Lettuja tarjoavat monet itävaltalaiseen ruokaan erikoistuneet ravintolat.

5. Knöödelit

Itävaltalainen keittiö painottuu liha- ja perunaruokiin. Knöödelit eli itävaltalaiset mykyt ovat yksi tyypillisimmistä annoksista, josta on kuitenkin olemassa erilaisia variaatioita. Perusaineena voi käyttää perunaa, kuivunutta leipää, mannaryynejä tai jauhoja.

Yksi perinteisimmistä knöödeleistä valmistetaan perunasta ja jauhelihasta. Tarjolla on kuitenkin lukuisia kasvisvaihtoehtoja, esimerkiksi pinaattiknöödelit, jotka on valmistettu pinaatista ja kuivuneista sämpylöistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 8 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Teksti: Ruta Kaskeleviciute
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Wienin katukuvaa, raitiovaunu auringonlaskussa.

Austrian Airlines aloittaa lennot Rovaniemeltä: suora lentoreitti Wieniin

Kesän 2020 matkatoimistojen uutuudet

Kokeile tulevana kesänä jotain uutta – tässä ovat matkatoimistojen kesän 2020 uutuuskohteet

Budjettivinkit Wieniin

Näin onnistuu halpa loma Wienissä – lue budjettivinkit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja