Kuva: Shutterstock
Wien

Herkuttelijan Wien – viisi paikallista ruokaa, jotka vievät kielen mennessään

Wien ihastuttaa kulttuuritarjonnallaan ja arkkitehtuurillaan, mutta matkasuunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös paikallisten herkkujen maistelua. Monet itävaltalaiset ruoat ovat maailmankuuluja, eikä niitä kannata lomalla ohittaa!

1. Wieninleike

Perinteinen wieninleike Wiener Schnitzel on tunnettu herkku ympäri maailmaa, mutta Wienin-matkalla pääsee maistamaan kaikista alkuperäisintä versiota. Alkuperäisen reseptin mukaan leike valmistetaan vasikanlihasta, joten mikäli mielii maistaa sitä kaikista perinteisintä wieninleikettä, on tämä paras vaihtoehto.

Monet ravintolat tarjoavat kuitenkin myös porsaanlihasta valmistettua leikettä, jota myös paikalliset syövät. Samantyylistä leikeannosta saa myös broilerista valmistettuna. Wieninleike syödään tyypillisesti viinietikkaisen perunaalaatin kera. Leike on erittäin ohut, mutta lähes koko lautasen kokoinen.

2. Sacherkakku

Sacherkakku on sekin maailmankuulu itävaltalainen ruoka. Perinteinen suklaakakku on tuhti herkku, joka tarjoillaan yleensä kermavaahdolla. Kakkua voi maistaa perinteikkäässä Hotel Sacher -kahvilassa, jonka sacherkakkuresepti on pysynyt salaisuutena jo yli sadan vuoden ajan. Sacherkakkua tarjoillaan kuitenkin melkein missä tahansa vanhanaikaisessa wieniläisessä kahvilassa.

Kuva: ShutterstockWien
Hotel Sacherin perinteinen kakkuresepti on säilynyt salaisuutena yli sadan vuoden ajan.

3. Omenastruudeli

Omenasta ja ohuesta taikinasta leivottu struudeli on tyypillinen herkku Wienissä. Jälkiruoan herkullisuuden salaisuus piilee sen ohueksi kaulitussa taikinassa, ja makunystyröitä miellyttää ihanan kanelinen maku. Struudelin voi nauttia sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera.

Kuva: ShutterstockWien
Herkuttelijoiden kannattaa testata Wienissä myös omenastruudelia.

4. Itävaltalaiset letut

Paikalliset letut eli palatschinken on paikallinen herkku, jota tarjoillaan niin makeana kuin suolaisena. Ranskalaisia crêpesejä muistuttava ruoka syödään usein voin, tomusokerin, hillon tai juuston kera ja pieniksi paloiksi leikattuina niitä lisätään keittoihin. Lettuja tarjoavat monet itävaltalaiseen ruokaan erikoistuneet ravintolat.

5. Knöödelit

Itävaltalainen keittiö painottuu liha- ja perunaruokiin. Knöödelit eli itävaltalaiset mykyt ovat yksi tyypillisimmistä annoksista, josta on kuitenkin olemassa erilaisia variaatioita. Perusaineena voi käyttää perunaa, kuivunutta leipää, mannaryynejä tai jauhoja.

Yksi perinteisimmistä knöödeleistä valmistetaan perunasta ja jauhelihasta. Tarjolla on kuitenkin lukuisia kasvisvaihtoehtoja, esimerkiksi pinaattiknöödelit, jotka on valmistettu pinaatista ja kuivuneista sämpylöistä.

>> Lue myös: Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 8 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Teksti: Ruta Kaskeleviciute
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 31.8.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia