Hyppää sisältöön

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2022
Road Trip Baltian maiden lävitse - tämä autolomaklassikko tarjoaa näyttäviä luontokohteita ja kiinnostavia elämyksiä. Poimi reitin parhaat palat!

Helppo ajoreitti Suomesta Keski-Eurooppaan

Via Baltica on suosittu autoilureitti, joka kuljettaa matkailijan Tallinnasta Varsovaan Latvian ja Liettuan lävitse. Reitti sijoittuu E67-tielle, joka lähtee Helsingistä ja päättyy Prahaan. Noin tuhannen kilometrin mittaiselle ajomatkalle sattuu monta kiinnostavaa kohdetta, mistä syystä pysähdyksiin kannattaa varata aikaa.

Syy Via Baltican suosioon on selvä: se on nopein reitti Suomesta maateitse Keski-Eurooppaan. Baltian maiden edullinen hintataso ja kiinnostavat kohteet tekevät reitistä helpon kohteen suomalaismatkustajille. Lisäksi reitti on merkitty selkeästi ja tieverkosto on pääosin hyväkuntoista, myös maarajojen ylittäminen sujuu melko mutkattomasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras aika lähteä automatkalle Via Balticalle on kesällä, jolloin maisemat ovat parhaimmillaan ja lomasta saa mahdollisimman paljon irti. Majoitustarjonta on hyvä, mutta jos suuntaat reitille keskikesällä, on majoitukset syytä varata etukäteen.

Lue vinkit Via Baltican reitin varrelle!

Tallinna tarjoaa uutta joka kerta

Via Baltican -matkan ensimmäinen kohde on useimmille suomalaisille Viron pääkaupunki Tallinna. Kaupunki tarjoaa jotain uutta jokaisella vierailukerralla, eikä sitä kannata jättää väliin pitkän ajomatkan aluksi.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Tallinna on pysähtymisen arvoinen kohde Via Balticalla.

Mukava aloitus matkalle on ylittää Suomenlahti ja jäädä Tallinnaan ensimmäiseksi yöksi. Kaupungin majoitustarjonta on hyvin monipuolinen, ja valikoimaa riittää edullisesta budjettihostellista persoonalliseen putiikkihotelliin tai viiden tähden majapaikkaan.

Tallinnassa houkuttavat myös erinomainen ravintotarjonta ja hyvät shoppailumahdollisuudet. Vielä toistaiseksi kaupungin hintataso on pysynyt melko maltillisena, joten hinta-laatusuhde on Tallinnassa erinomainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Tutustu Tallinnan matkailumahdollisuuksiin Rantapallon kohdeoppaan avulla!

Pärnu on Viron kesäpääkaupunki

Parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnan eteläpuolella sijaitseva kesä- ja kylpyläkaupunki Pärnu on monelle suomalaiselle tuttu kohde. Kaupunkiin on tehty kylpylälomia vuosikymmenten ajan, mutta Pärnu tarjoaa myös paljon muutakin kuin hulppeita kylpylöitä ja edullisia hoitoja.

Pärnun valtti on kaupungin edustalla sijaitseva pitkä hiekkaranta, jonka rantapromenadin varrella on monia palveluja kahviloista surffilautavuokraamoon. Loivasti syvenevä ranta on sopiva kohde myös perheen pienimmille ja pehmeä hiekka tuntuu jalkojen alla ihanalta – erityisesti hellepäivänä!

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Pärnun valtti on pitkä ja leveä hiekkaranta.

Kaupunki kuhisee kylpylähotelleja, mutta niiden lisäksi Pärnussa on myös monenlaisia muita majapaikkoja. Majoitustarjonnan lisäksi kaupungissa on lukuisia hyviä ravintoloita ja myös mukavasti shoppailtavaa. Lapsiperheen suosikki on ehdottomasti kaupungin ulkopuolella sijaitseva keksijäkylä Lottemaa.

>> Lue lisää vinkkejä Pärnuun Rantapallon kohdeoppaasta!

Kuvankaunis Riianlahti tuo maisemia reitille

Vajaan 200 kilometrin mittainen ajoreitti Pärnusta Riikaan mukailee Riianlahtea, mistä syystä matkan aikana kannattaa varautua pysähtelemään kerran tai pari. Via Baltica kulkee paikoitellen aivan lahden rantaa, mikä takaa automatkalle upeat merimaisemat.

Gaujan kansallispuisto hemmottelee upeilla näkymillä

Reilun tunnin ajomatkan päässä Riiasta sijaitseva Gaujan kansallispuisto, Gaujas nacionala parka, on pysähdyksen arvoinen luontokohde. Koskematon luonto, vaikuttavat kalliomuodostelmat, keskiaikainen linna, perinnekylät ja hyvä palvelutarjonta takaavat onnistuneen vierailun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Gaujan kansallispuisto sijaitsee lyhyen matkan päässä Riiasta.

Kansallispuiston kiinnostavimpiin kohteisiin lukeutuu muun muassa Baltian suurin luola Gūtmaņa, Karlamuizan maisemareitti, valtava Sietiņiezis-kallio sekä Sarkanāsin näyttävät punaiset kalliot. Alueella on lukuisia luontokohteita, joten näkemistä riittää.

Gaujan alue soveltuu erinomaisesti aktiivilomailijalle. Luontokohteiden lisäksi kansallispuistossa on hyvät mahdollisuudet nauttia lomasta koskenlaskun vauhdissa, seikkailupuistossa, golfaten tai vaikkapa veneajelulla. Vaihtoehtoja on runsaasti, ja lyhytkin jaloittelu luonnon keskellä tekee hyvää pitkän ajotaipaleen aikana.

Riika on oiva pysähdyspaikka

Pohjolan Pariisiksi kutsuttu Latvian pääkaupunki Riika on kaunis kaupunki, mikä kokonsa puolesta soveltuu erinomaisesti päivän–kahden pysähdyspaikaksi Via Baltican -retken varrella.

Historiallinen vanhakaupunki on täynnä hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja baareja, joten palvelut ovat kohdillaan. Suomalaista ilahduttaa Riiassa edullinen hintataso sekä tuttu valuutta euro.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Riian tunnelmallinen vanhakaupunki on Latvian pääkaupungin suosituin vierailukohde.

Tunnelmallisen kaupungin tärkeimpiä kohteita ovat vanhakaupunki ja keskustori. Maailmanluokan turistinähtävyyksiä kaupungissa ei juuri ole, ja loman aikana parasta onkin keskittyä nauttimaan kaupungin tunnelmasta.

>> Lue lisää vinkkejä Riikaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jurmalan rannat virkistävät autolomalla

Latvian Rivierana tunnettu kylpylä- ja rantakaupunki on parhaimmillaan kesäisin, jolloin rannat antavat parastaan, pitsihuvilat ovat kauneimmillaan ja kaupunki vehreimmillään.

Palvelut Jurmalassa ovat ensiluokkaiset, sillä ranta on alueen ehdottomasti suurin matkailuvaltti, johon on panostettu. Alueen suurin keskittymä on pääkatu Jomas iela, missä suurin osa kahviloista, ravintoloista ja putiikeista sijaitsee. Kesäisin lomailijat täyttävät tunnelmallisen kävelykadun.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Jurmalan 24 kilometrin mittainen hiekkaranta on täynnä tunnelmaa.

Kauniit pitsihuvilat tuovat omanlaisensa tunnelman Jurmalaan. Vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä, kun ensimmäiset kesälomalaiset alkoivat rakentaa kesäpaikkojaan rannan tuntumaan.

Jurmalan ranta on 24 kilometriä pitkä, joten kiireisimmänkin sesongin aikana rannalta on mahdollista löytää oma rauhallinen paikkansa. Rannan varrella on 11 rakennettua uintialuetta, ja Jurmalan rannan tuntumassa voi halutessaan uida myös uima-altaassa. Jurmalassa on myös naturisteille tarkoitettu oma ranta-alueensa.

Kaunas tarjoaa paljon tekemistä

Liettuan puolella sijaitseva Kaunas on maan toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee noin 260 kilometrin päässä Riiasta. Vanhan hansakaupungin tunnelma voi yllättää matkailijan, sillä kaunis arkkitehtuuri vie hetkessä Keski-Euroopan sydämeen.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki, ja historiansa aikana se on toiminut myös maan pääkaupunkina.

Kaunas erottuu monista muista entisistä Neuvostoajan kaupungeista sillä, että kaikki näkyvimmät Neuvostoliitosta muistuttavat merkit on poistettu katukuvasta. Historia näkyy erityisesti vanhoina hansarakennuksina.

Kaupunki on eläväinen tapahtumapaikka, missä riittää tekemistä myös lomalaiselle. Modernit ostoskeskukset takaavat hyvät shoppailumahdollisuudet ja monipuolinen ravintolatarjonta pitää lomailijan kylläisenä. Liettuan hintataso on niin ikään edullinen ja maassa on käytössä euro.

>> Lue lisää vinkkejä Kaunasiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Varsova on Via Baltican päätöspiste

Puolan pääkaupunki Varsova on Via Baltican viimeinen kohde. Kaupunki on kiinnostava sekoitus vanhaa ja uutta, mikä näkyy matkailijalle konkreettisesti katukuvassa: vain lyhyen matkan päässä historiallisesti vanhastakaupungista kohoaa moderneja pilvenpiirtäjiä.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Varsovassa historiallinen arkkitehtuuri ja modenit pilvenpiirtäjät ovat sulassa sovussa.

Varsova on selvästi jäänyt Krakovan varjoon, mutta siitä huolimatta kaupunki tarjoaa Via Baltican päättävälle matkailijalle paljon näkemistä.

Vierailun aikana kannattaa nauttia puolalaisia herkkuja tarjoilevista ravintoloista, shoppailla nykyaikaisissa ostoskeskuksissa ja vain seikkailla kaupungin kaduilla – kiinnostavaa nähtävää löytyy runsaasti.

>> Lue lisää vinkkejä Varsovaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinnan nähtävyydet

Tallinnan parhaat nähtävyydet – ota kaikki irti lyhyestäkin vierailusta!

Tallinnan sataman maisemapaikka

Joko kuulit tästä maisemapaikasta Tallinnassa? Sijaitsee satamassa, mutta useimpien kävijöiden katseilta piilossa

Pärnu, Viro

Kesän lentoreitti Helsingistä Pärnuun avataan jälleen

Tallinnan uima-altaat

Tallinnan parhaat uima-altaat – 8 hotellia, joissa pääset uimaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja