Hyppää sisältöön

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.07.2023
Road trip Baltian maiden lävitse on autolomaklassikko, joka tarjoaa näyttäviä luontokohteita ja kiinnostavia kaupunkeja. Katso reitin parhaat palat!

Helppo ajoreitti Suomesta Keski-Eurooppaan

Via Baltica on suosittu autoilureitti, joka kuljettaa matkailijan Tallinnasta Varsovaan Latvian ja Liettuan lävitse. Reitti sijoittuu E67-tielle, joka lähtee Helsingistä ja päättyy Prahaan. Noin tuhannen kilometrin mittaiselle ajomatkalle sattuu monta kiinnostavaa kohdetta, joten pysähdyksiin kannattaa varata aikaa.

Syy Via Baltican suosioon on selvä: se on nopein reitti Suomesta maateitse Keski-Eurooppaan. Baltian maiden edullinen hintataso ja kiinnostavat kohteet tekevät reitistä helpon kohteen suomalaismatkustajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reitti on merkitty selkeästi ja tieverkosto on pääosin hyväkuntoista. Myös maarajojen ylittäminen sujuu melko mutkattomasti.

Paras aika lähteä automatkalle Via Balticalle on kesällä, jolloin maisemat ovat parhaimmillaan ja lomasta saa mahdollisimman paljon irti. Majoitustarjonta on hyvä, mutta jos suuntaat reitille keskikesällä, on hotellit syytä varata etukäteen.

Lue vinkit Via Baltican reitin varrelle!

1. Tallinna tarjoaa uutta joka kerta

Via Baltican -matkan ensimmäinen kohde on useimmille suomalaisille Viron pääkaupunki Tallinna. Kaupunki tarjoaa jotain uutta jokaisella vierailukerralla, eikä sitä kannata jättää väliin pitkän ajomatkan aluksi.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Tallinna on pysähtymisen arvoinen kohde Via Balticalla.

Mukava aloitus matkalle on ylittää Suomenlahti ja jäädä Tallinnaan ensimmäiseksi yöksi. Kaupungin majoitustarjonta on monipuolinen, ja valikoimaa riittää edullisesta hostellista persoonalliseen putiikkihotelliin tai viiden tähden majapaikkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tallinnan nähtävyyskartalle ilmestyy jatkuvasti uusia kiinnostavia kohteita. Kaupungin parhaista nähtävyyksistä voit lukea lisää täältä ja valita omaa seurueellesi sopivat paikat.

Tallinnassa houkuttavat myös erinomainen ravintolatarjonta ja hyvät shoppailumahdollisuudet. Vielä toistaiseksi kaupungin hintataso on pysynyt melko maltillisena.

>> Tutustu Tallinnan matkailumahdollisuuksiin Rantapallon kohdeoppaan avulla

2. Pärnu on Viron kesäpääkaupunki

Parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnan eteläpuolella sijaitseva kesä- ja kylpyläkaupunki Pärnu on monelle suomalaiselle tuttu kohde. Kaupunkiin on tehty kylpylälomia vuosikymmenten ajan, mutta Pärnu tarjoaa myös paljon muutakin kylpylöitä ja edullisia hoitoja.

Pärnun valtti on kaupungin edustalla sijaitseva pitkä hiekkaranta, jonka rantapromenadin varrella on monia palveluja kahviloista surffilautavuokraamoon. Loivasti syvenevä ranta on sopiva kohde myös perheen pienimmille ja pehmeä hiekka tuntuu jalkojen alla ihanalta – erityisesti hellepäivänä!

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Pärnun valtti on pitkä ja leveä hiekkaranta.

Kylpylähotellien lisäksi Pärnussa on myös monenlaisia muita majapaikkoja. Kaupungissa on lukuisia hyviä ravintoloita ja riittävästi shoppailtavaa. Lapsiperheen suosikki on kaupungin ulkopuolella sijaitseva keksijäkylä Lottemaa.

>> Lue lisää vinkkejä Pärnuun Rantapallon kohdeoppaasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kuvankaunis Riianlahti tuo maisemia reitille

Vajaan 200 kilometrin mittainen ajoreitti Pärnusta Riikaan mukailee Riianlahtea, joten matkan aikana kannattaa varautua pysähtymään kerran tai pari. Via Baltica kulkee paikoitellen aivan lahden rantaa, mikä takaa automatkalle hienot merimaisemat.

4. Gaujan kansallispuisto tarjoaa upeita näkymiä

Reilun tunnin ajomatkan päässä Riiasta sijaitseva Gaujan kansallispuisto, Gaujas nacionala parka, on pysähdyksen arvoinen luontokohde.

Koskematon luonto, vaikuttavat kalliomuodostelmat, keskiaikainen linna, perinnekylät ja hyvä palvelutarjonta takaavat onnistuneen vierailun.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Gaujan kansallispuisto sijaitsee lyhyen matkan päässä Riiasta.

Kansallispuiston kiinnostavimpiin kohteisiin lukeutuu muun muassa Baltian suurin luola Gūtmaņa, Karlamuizan maisemareitti, valtava Sietiņiezis-kallio sekä Sarkanāsin näyttävät punaiset kalliot. Alueella on lukuisia luontokohteita, joten näkemistä riittää.

Gaujan alue soveltuu erinomaisesti aktiivilomailijalle. Kansallispuistossa on hyvät mahdollisuudet nauttia lomasta koskenlaskun vauhdissa, seikkailupuistossa, golfaten tai vaikkapa veneajelulla. Lyhytkin jaloittelu luonnon keskellä tekee hyvää pitkän ajotaipaleen aikana.

5. Riika on oiva pysähdyspaikka

Pohjolan Pariisiksi kutsuttu Latvian pääkaupunki Riika on kaunis kaupunki, mikä kokonsa puolesta soveltuu erinomaisesti päivän tai kahden pysähdyspaikaksi Via Baltican -retken varrella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Historiallinen vanhakaupunki on täynnä hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja baareja, joten palvelut ovat kohdillaan. Suomalaista ilahduttaa Riiassa edullinen hintataso sekä tuttu valuutta euro.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Riian tunnelmallinen vanhakaupunki on Latvian pääkaupungin suosituin vierailukohde.

Riian tärkeimpiä kohteita ovat vanhakaupunki ja keskustori. Vapauden muistomerkki, Pyhän Pietarin kirkko näkötorneineen sekä erilaiset museot KGB-museosta moottorimuseoon kuuluvat kaupungin nähtävyyksiin.

Varsinaisia maailmanluokan turistinähtävyyksiä kaupungissa ei juuri ole, joten loman aikana parasta onkin keskittyä nauttimaan kaupungin tunnelmasta.

>> Lue lisää vinkkejä Riikaan Rantapallon kohdeoppaasta

6. Jurmalan rannat virkistävät autolomalla

Latvian Rivierana tunnettu kylpylä- ja rantakaupunki Jurmala on kauneimmillaan kesäisin, jolloin rannat antavat parastaan ja kaupunki vehreimmillään. Pitsihuvilat kruunaavat tunnelman.

Palvelut Jurmalassa ovat ensiluokkaiset. Ranta on alueen suurin matkailuvaltti, johon on panostettu. Kaupungin vilkkain keskittymä on pääkatu Jomas iela, missä suurin osa kahviloista, ravintoloista ja putiikeista sijaitsee. Kesäisin lomailijat täyttävät tunnelmallisen kävelykadun.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Jurmalan 24 kilometrin mittainen hiekkaranta on täynnä tunnelmaa.

Kauniit pitsihuvilat tuovat omanlaisensa tunnelman Jurmalaan. Vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvun puolivälistä, kun ensimmäiset lomalaiset alkoivat rakentaa kesäpaikkojaan rannan tuntumaan.

Jurmalan ranta on 24 kilometriä pitkä, joten kiireisimmänkin sesongin aikana rannalta on mahdollista löytää oma rauhallinen paikkansa. Rannan varrella on 11 rakennettua uintialuetta, ja rannan tuntumassa voi halutessaan uida myös uima-altaassa. Jurmalassa on myös naturisteille tarkoitettu oma ranta-alueensa.

7. Kaunas tarjoaa paljon tekemistä

Liettuan puolella sijaitseva Kaunas on maan toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee noin 260 kilometrin päässä Riiasta. Vanhan hansakaupungin tunnelma voi yllättää matkailijan, sillä kaunis arkkitehtuuri vie hetkessä Keski-Euroopan sydämeen.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki, ja historiansa aikana se on toiminut myös maan pääkaupunkina.

Kaunas erottuu monista muista entisistä neuvostoajan kaupungeista sillä, että kaikki näkyvimmät Neuvostoliitosta muistuttavat merkit on poistettu katukuvasta. Historia näkyy erityisesti vanhoina hansarakennuksina.

Kaupunki on eläväinen tapahtumapaikka, missä riittää tekemistä myös lomalaiselle. Modernit ostoskeskukset takaavat hyvät shoppailumahdollisuudet ja monipuolinen ravintolatarjonta pitää lomailijan kylläisenä.

Liettuan hintataso on niin ikään edullinen ja maassa on käytössä euro.

>> Lue lisää vinkkejä Kaunasiin Rantapallon kohdeoppaasta

8. Varsova on Via Baltican päätöspiste

Puolan pääkaupunki Varsova on Via Baltican viimeinen kohde. Kaupunki on kiinnostava sekoitus vanhaa ja uutta, mikä näkyy matkailijalle konkreettisesti katukuvassa: vain lyhyen matkan päässä historiallisesta vanhastakaupungista kohoaa moderneja pilvenpiirtäjiä.

ShutterstockVia Baltican parhaat kohteet
Varsovassa historiallinen arkkitehtuuri ja modenit pilvenpiirtäjät ovat sulassa sovussa.

Varsova on selvästi jäänyt Krakovan varjoon, mutta siitä huolimatta kaupunki tarjoaa Via Baltican päättävälle matkailijalle paljon näkemistä.

Vierailun aikana kannattaa nauttia puolalaisia herkkuja tarjoilevista ravintoloista, shoppailla nykyaikaisissa ostoskeskuksissa ja vain seikkailla kaupungin kaduilla.

>> Lue lisää vinkkejä Varsovaan Rantapallon kohdeoppaasta

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Piritan ranta Tallinnassa

Mihin uimaan Tallinnassa? Pirita on kaupungin suosituin ranta – pääset sinne helposti

Olevisten kirkko Tallinnassa

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Riian nähtävyydet

Riikaan pääsee edullisesti ympäri vuoden – kaupungin 20 parasta nähtävyyttä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja