Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Varsova

Varsova
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Historiallinen Varsova

Krakovan varjoon jäänyt Puolan pääkaupunki yllättää monipuolisena kaupunkikohteena.
Päivitetty: 09.10.2019
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Varsova – niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana. Vaikka Varsova on suomalaisille yksi lähimmistä Euroopan pääkaupungeista, se on monelle yhä tuntematon matkakohde.

Puolan pääkaupunki Varsova jää usein Krakovan varjoon matkailukaupunkina, mutta aivan syyttä. Vanha ja uusi elävät Varsovassa rinta rinnan ja kaupunki yllättää ainakin ensikertalaisen lumoavalla historian ja modernin sekoituksella.

VARSOVA MATKAKOHTEENA

Shutterstock
Varsovan vanhakaupunki on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.

Menneisyys on osa Varsovan viehätystä

Varsovan synkkään menneisyyteen ei voi olla törmäämättä kaupungissa vieraillessa, mutta se onkin osa kaupungin viehätystä. Varsova pommitettiin toisen maailmansodan aikana lähes maan tasalle, mutta kaupunki on rakennettu sen jälkeen hämmästyttävän tarkasti uudelleen.

Viime vuosina katukuva on modernisoitunut entisestään ja tämä miljoonakaupunki saattaakin yllättää matkailijan aitoudellaan ja monipuolisuudellaan.

Historialta ei voi välttyä

Varsova on tyypillinen viikonlopun kaupunkikohde ja usein pysähdyspaikka matkalla muualle Keski-Eurooppaan. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat uskomattoman hienosti uudelleen rakennettu vanha kaupunki, joka on myös Unescon maailmanperintökohde, sekä vanhasta kaupungista Łazienki-puistoon vievä neljän kilometrin pituinen kolmesta kadusta muodostuva ”Kuninkaallinen tie”. Varsovasta löytyy myös monia näkemisen arvoisia museoita sekä paljon toisen maailmansodan ja juutalaisten historiaa.

Nähtävyyksien katsomisen lisäksi Varsova tarjoaa myös mahdollisuuksia shoppailuun, mutta ostoskaupunkina se ei yllä aivan muiden Keski-Euroopan pääkaupunkien tasolle. Hintataso on kuitenkin vielä toistaiseksi edullisempi kuin Suomessa, joten Varsovassa voi tehdä hyviäkin löytöjä.

Sateenvarjo kannattaa ottaa mukaan

Varsova sijaitsee Puolan keskiosissa, joten siellä vallitsee tyypillinen mannerilmasto. Kesät ovat lämpimiä, mutta sateenvarjo kannattaa ottaa mukaan matkaan. Talvella lämpötila putoaa pakkasen puolelle. Varsova onkin parhaimmillaan keväästä syksyyn.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VARSOVASSA

Shutterstock
Tunnelmallinen Varsova jää usein Krakovan varjoon.

Useita suoria lentoja päivittäin

Finnair lentää ympärivuotisesti suoria lentoja Helsingistä Varsovaan. Lennot saattaa saada hyvinkin edullisesti aina reilusta sadasta eurosta ylöspäin. Myös halpalentoyhtiö Wizz Air lentää suorin lennoin Turusta Varsovaan kesällä 2020.

Varsovaan pääsee Baltian kautta myös autolla tai bussilla, mutta luonnollisesti matkaan kannattaa tällöin varata useita päiviä. Myös junayhteydet muualta Euroopasta ovat hyvät. Varsovan lentokenttä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä keskustasta ja sinne pääsee kätevästi sekä junalla että bussilla.

Hotellihinnat muuta maata kalliimmat

Majoitusvaihtoehtoja Varsovasta löytyy paljon, mutta hinnat ovat usein muuta maata kalliimmat. Hintavinta on vanhassa kaupungissa. Rautatieaseman läheisyydessä on paljon hotelleja ja keskusta-alueelta löytyy myös useita kohtuuhintaisia hostelleja. Yksityismajoitusta voi kysellä turisti-infosta.

Varsovan keskustassa pystyy liikkumaan pitkälti kävellen, mutta halutessaan kannattaa hyödyntää toimivaa bussi- ja raitiovaunuverkostoa. Lippuja voi ostaa kioskeista tai kuljettajalta. Kaupungissa on myös yksinkertainen metrolinjasto.

VARSOVAN NÄHTÄVYYDET

Istockphoto
Puolan hintataso suosii suomalaisia, sillä se takaa muun muassa edulliset päivälliset ravintolassa ja kotimaata halvemmat ostokset.

Vanha kaupunki kiehtoo turisteja

Täysin toisen maailmansodan pommitusten jälkeen uudelleen rakennettu vanha kaupunki on varsinainen matkailijakeskus ja hinnat sen mukaiset. Rakennukset ovat kuitenkin silmiä hivelevän kauniita ja arkkitehtien ja jälleenrakentajien taitoa ei voi kuin ihailla.

Vanha kaupunki alkaa Plac Zamkowy -aukiolta, jota reunustaa muun muassa kuninkaanlinna, joka on alun perin rakennettu 1200-luvulla. Myös linna joutui pommitusten kohteeksi ja se onkin entisöity upeasti alkuperäiseen asuunsa. Kuninkaanlinnaan pääsee tutustumaan parin euron pääsymaksua vastaan.

Vanhasta kaupungista löytyy monien ravintoloiden ja pikkukauppojen sekä kauniin Rynek Starego Miasta -aukion lisäksi useita museoita, joista kannattaa pistäytyä ainakin Varsovan historiaa esittelevässä museossa. Täällä voi nähdä iltapäivisin englanninkielisen elokuvan toisen maailmansodan aikaisista tuhoista.

Kuninkaallinen tie: ruuan ja ostosten kautta vihreään keitaaseen

Plac Zamkowy -aukiolta alkaa neljän kilometrin mittainen Kuninkaallinen tie, joka kulkee Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat ja Ujazdowskie -katujen kautta Łazienkin puistoon. Kadun varrelta löytyvät muun muassa kuuluisa Kopernikuksen patsas, Pyhän ristin kirkko, jonka yhteen pilariin on säilötty säveltäjäsuuruus Chopinin sydän, presidentinlinna sekä useita museoita.

Erityisesti Nowy Świat -kadulta löytyy paljon hyviä ja kohtuuhintaisia ravintoloita sekä baareja. Kadulla on myös paljon kauppoja ja hyvien ostosten toivossa kannattaa poiketa myös Nowy Światin sivukaduille.

Łazienkin puisto on vihreä keidas ruuhkaisessa ja kiireisessä Varsovassa. Tänne kannattaa tulla hengähtämään hetkeksi, nauttia puiston vehreydestä sekä katsastaa veden päällä sijaitseva palatsi, joka oli Puolan viimeisen kuninkaan Stanisław August Poniatowskin koti ennen kuin hänet syöstiin vallasta 1792.

VARSOVAN PARHAAT

Nähtävyydet

 1. Vanhakaupunki
 2. Kuninkaallinen tie
 3. Kuninkaanlinna
 4. Lukuisat kiehtovat museot Chopinista juutalaisvainoihin
 5. Wilanówin palatsi

Lisätietoa

Varsovan kaupungin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Varsovalle arvosana 8+

  Heinäkuussa 2012 tuli käytyä.
  – Taksit aloitusmaksu nykyään 8 zl.
  – Kentältä keskustaan 40 zl.
  – Palasimme kentälle bussilla no 175 ja matka neljältä 10,20,- zl eli ilmastoitu bussi ja rapiat 20 minuuttia keskustasta kentälle.
  -Olut ravintolassa kk 10 zl / 0,5 l.
  -Lounas 15- 20 zl.
  -Keskusta täynnä ravintoloita ja myös Mac Donalds, Burger King, Pizza Hut ja KFC. King Kebab ketjulla kahdeksan paikkaa jossa syö kebabinystävä edullisesti, hinnat 11-15 zl.
  – Hanaolut keskimäärin 11 zl / 0,5 l.
  – Paikalliset erittäin mukavia ja auttavaisia.
  – Kiertoajelu 2 aik+ 2 lasta = 130,-zl, kannattaa ehdottomasti ja valitse keltainen firma.


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.