Hyppää sisältöön

Riikaan pääsee edullisesti ympäri vuoden – kaupungin 20 parasta nähtävyyttä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.08.2023
Riika on suomalaisille yksi helpoimmista matkakohteista, jossa on myös yllättävän paljon nähtävää.

1. Vanhakaupunki

On itsestäänselvää, mistä tutustuminen kaupunkiin kannattaa aloittaa. Riian merkittävin nähtävyys on sen vanhakaupunki, joka on myös osa Riian historiallisen keskustan käsittävää Unescon maailmanperintökohdetta.

ShutterstockRiian vanhakaupunki
Ruotsinportti muistuttaa Ruotsin vallan ajasta.

Täältä löytyvät monet kaupungin kauneimmista rakennuksista, tunnelmallisimmat kujat ja tärkeimmät nähtävyydet. Vanhakaupunki sijaitsee aivan Väinäjoen (Daugava) varressa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lyhyellä visiitillä Riiassa ohjelmanumeroksi ei välttämättä tarvita mitään sen kummempaa kuin kävelyretket vanhassakaupungissa. Alueella on myös useita hotelleja.

2. Kolme veljestä

Riian vanhankaupungin kuuluisimpiin rakennuksiin kuuluvat niin sanotut Kolme veljestä, eli kolme vierekkäin rakennettua taloa. Niitä pidetään kaupungin vanhimpina keskiaikaisina asuintaloina.

Tarinan mukaan talot rakennuttivat kolme saman perheen veljestä. Rakennuksista ensimmäinen on rakennettu arviolta vuonna 1490, ja siinä näkyy vaikutteita hollantilaisesta renessanssityylistä.

ShutterstockRiian kolme veljestä
Vanhassakaupungissa kierrellessä kannattaa pysähtyä tutkimaan tunnetuimpia rakennuksia.

Nykyään kolmen veljeksen talojen yhteydessä toimii Riian arkkitehtuurimuseo, joka on avoinna maanantaista perjantaihin. Museoon on ilmainen sisäänpääsy, joten se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kurkistaa sisään historiallisiin rakennuksiin ja niiden mielenkiintoisiin yksityiskohtiin.

3. Mustapäiden talo

Raatihuoneenaukiolla sijaitseva Mustapäiden talo on Riian kuuluisimpia rakennuksia. Mustapäiden veljeskunnan mukaan nimetyn rakennuksen tarina ulottuu aina 1330-luvulle saakka, mutta nykyinen versio on peräisin 90-luvulta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uudisrakennus on suunniteltu alkuperäistä kunnioittaen. Mustapäiden talo tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta se haluttiin takaisin omalle paikalleen Riian 800-vuotisjuhlan kunniaksi.

ShutterstockRiian parhaat rakennukset
Mustapäiden talo kuuluu Riian valokuvatuimpiin rakennuksiin.

Monille riittää rakennuksen ihailu ulkoapäin, mutta syvempää perehdytystä kaipaavat voivat osallistua opastetuille kierroksille, joissa kerrotaan sen historiasta.

4. Vapauden muistomerkki

Yksi Riian tunnistettavimmista maamerkeistä on vapauden muistomerkki, joka kohoaa 42 metriin. Vapauden muistomerkki kuvastaa Latvian itsenäisyyttä ja se on omistettu itsenäisyystaisteluissa kaatuneiden muistolle.

Monumentti esittää vapauden jumalatarta, jonka käsissä kannattelemat tähdet kuvastavat kolmea latvialaista aluetta. Muistomerkki seisoo lähellä Väinäjoen rantaa kaupungin uuden keskustan puolella. Patsas pystytettiin vuonna 1935.

ShutterstockVapauden monumentti Riiassa
Monumentti on omistettu itsenäisyyssodassa menehtyneiden latvialaisten muistolle.

Useimmat matkailijat haluavat käydä katsomassa monumenttia, sillä sen ihailu on ilmaista ja se sijaitsee keskeisellä paikalla.

Vapauden muistomerkin lähellä on myös monia muita nähtävyyksiä kuten Riian ortodoksikirkko sekä Bastejkalnan puisto.

5. Pyhän Pietarin kirkko

Riian vanhassakaupungissa sijaitsevaa Pyhän Pietarin kirkkoa pidetään kaupungin kauneimpana kirkkona. Monia houkuttelee kuitenkin eniten sen näkötorni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kävijät pääsevät nousemaan 123 metriin kohoavaan torniin hissillä. Näköalatasanne on 72 metrin korkeudessa, ja sieltä aukeaa hieno maisema vanhaankaupunkiin ja Väinäjoelle.

ShutterstockNäköalapaikat Riiassa
Torniin kapuaminen on hauskimpia ohjelmanumeroita Riiassa.

Jo 1200-luvun alussa rakennettua Pyhän Pietarin kirkkoa on laajennettu useampaan kertaan 1400-luvulla. Kirkon torni on tuhoutunut kahdesti, ja nykyinen versio on peräisin vuodelta 1967.

Kirkossa on paljon upeita yksityiskohtia sekä näyttelyitä, jotka kertovat sen historiasta. Siellä järjestetään myös konsertteja.

6. Riian keskustori

Massiivisiin vanhoihin lentokonehalleihin rakennettua Riian keskustoria ei voi olla huomaamatta kaupungissa liikkuessa. Kyseessä on yksi koko Euroopan suurimmista katetuista toreista.

Keskustori koostuu kolmesta erillisestä rakennuksesta. Hallit toimivat aikoinaan ilmalaivojen säilytyspaikkana.

Shutterstock / EvijaFOstoksille Riikaan
Jättimäiseltä torilta löytyy kaikkia tarvittavia tuoretuotteita.

Torilla myydään enimmäkseen ruokatuotteita kuten lihaa, kalaa, juustoja, vihanneksia ja marjoja. Vuokrahuoneistossa yöpyvät voivat hakea eväät torilta ja laittaa itse ruokaa. Keskustorilla myydään myös kukkia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustorilla kannattaa poiketa, vaikka ei olisikaan ostamassa mitään, sillä se on olennainen osa Riian katukuvaa ja kauppakulttuuria. Tori on avoinna joka päivä.

7. Latvian kansallinen taidemuseo

Riiassa sijaitseva Latvian kansallismuseo on koti maan merkittävimmille taidekokoelmille. Komea museorakennus on remontoitu kauttaaltaan vuonna 2016.

Museossa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyjä. Taiteesta kiinnostuneiden kannattaa varata vierailuun useampi tunti.

Shutterstock / Toms AuzinsRiian museot
Taiteen ystävien kannattaa poiketa kansallismuseossa.

Museo sijaitsee puiston reunassa kävelymatkan päässä Riian vanhastakaupungista. Samalla kannattaa tutustua myös ortodoksikirkkoon, joka seisoo saman puiston toisella laidalla.

Pääsylippu museoon maksaa aikuiselta kahdeksan euroa. Museo on suljettu maanantaisin.

8. Kissatalo

Moni saattaa kävellä Riian hauskan kissatalon ohitse huomaamatta sen tärkeintä yksityiskohtaa: katolla pyllistävää kissaa.

Vuonna 1909 valmistunut jugend-talo on muutenkin komea näky, mutta huomio kannattaa kiinnittää kahteen kissakoristeeseen, joiden bongaaminen ilahduttaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

ShutterstockRiian kiinnostavimmat rakennukset
Muista katsoa katolle, kun kävelet kissatalon ohi.

Legendan mukaan rakennuksen omistanut liikemies pahoitti mielensä, kun häntä ei hyväksytty Suuren killan jäseneksi. Mies teetätti katolle kissan, jonka takamus osoitti kohti killan kokoontumispaikkaa.

9. Riian linna

Riikaa halkovan Väinäjoen varressa seisoo Riian linna, jonka peruskivi muurattiin vuonna 1330. Vuosien varrella linna on tuhoutunut ja rakennettu uudelleen useita kertoja. Ennen Latvian itsenäistymistä se on myös ollut useiden eri maiden hallussa.

Linnaa ja sen torneja voi ihailla ulkopuolelta tai vaikka jokiristeilyltä käsin. Rakennuksesta näkee, että siihen on vuosisatojen kuluessa liitetty lisäosia.

ShutterstockLinna Riiassa
Riian linna on komea näky joelta päin katsottuna.

Nykyään linna toimii Latvian presidentin virka-asuntona, joten matkailijat eivät voi vierailla rakennuksen sisällä. Museoiden yö -tapahtuman aikaan kannattaa tarkastaa, onko linna avoinna kävijöille.

10. Stūra māja (KGB-museo)

Joko näit Tallinnan KGB-museon? Historiasta kiinnostuneet eivät voi jättää väliin Riian Stūra mājaa eli niin kutsuttua kulmataloa. Se tunnetaan hallintorakennuksena, joka oli neuvostoaikana KGB:n vallassa.

Vuonna 1912 valmistuneessa rakennuksessa toimii museo, jossa alettiin järjestää opastettuja kierroksia vuonna 2014. Näiden seinien sisällä järjestettiin neuvostoaikana KGB:n kuulusteluja ja vangittiin epäiltyjä.

Shutterstock / Henk VrieselaarRiian KGB-museo
Näyttely ja opastetut kierrokset muistuttavat neuvostoajasta.

Kävijät pääsevät kurkistamaan KGB:n kuulusteluhuoneisiin, selleihin ja kellarin kapeille käytäville sekä näkemään runsaasti aikakauden esineistöä. Tila on sisäpuolelta lähes alkuperäisessä asussaan.

Lippu päivittäin avoinna olevaan museoon maksaa aikuiselta noin kymmenen euroa. Opastetut kierrokset kestävät tunnin.

Stūra māja on osa Latvian miehitysmuseota, joka sijaitsee lähellä Mustapäiden taloa. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla molemmissa kohteissa.

11. Kansallisooppera ja -baletti

Latvian kansallisooppera ja -baletti (LNOB) toimivat samassa komeassa rakennuksessa Väinäjoen varrella. 

Vuonna 1863 valmistunut teatterirakennus tuhoutui suurelta osin tulipalossa parikymmentä vuotta myöhemmin, minkä jälkeen se rakennettiin uudelleen alkuperäistä kunnioittaen. 

Ooppera- tai balettiesityksiin osallistumisen lisäksi matkailijat voivat kokeilla opastettuja kierroksia, jotka vievät rakennuksien kulissien taakse. Kierroksilla pääsee muun muassa vierailemaan oopperan lavalla. 

ShutterstockOopperatalo Riiassa
1800-luvun teatterirakennus kuuluu Riian tärkeimpiin kulttuurikohteisiin.

Esityksiin kehotetaan pukeutumaan siististi ja juhlavasti. Oopperan verkkosivuilta löytyvät yksityiskohtaiset käyttäytymisohjeet, joissa muun muassa kielletään kurkkupastillien imeskely sekä suutelu esitysten aikana.

Kesäkuussa Riiassa järjestetään vuosittainen oopperafestivaali, johon kansallisoopperan esityskausi päättyy. 

12. Ruutitorni

Ruutitorni on ensimmäisen kerran 1330-luvulla valmistunut rakennus, jonka nykyinen versio on peräisin vuodelta 1650. Tornia käytettiin puolustustarkoituksiin, ja nimensä mukaisesti siellä säilytettiin ruutivarastoja.

Nykyään 26 metriä korkea torni on osa Riian sotamuseota, jossa on esillä yksityiskohtainen näyttely Latvian sotahistoriasta. Museoon on ilmainen sisäänpääsy.   

ShutterstockRiian sotamuseo
Ilmaisessa sotamuseossa voi poiketa vaikka nopeasti ohilkulkumatkalla.

Museossa vierailun jälkeen voi levähtää vieressä sijaitsevassa Bastejkalnan puistossa.

13. Riian jugendtalot

Riiassa sanotaan olevan Euroopan merkittävin jugendtalojen keskittymä. Tätä mieltä oli muun muassa Unesco listatessaan Riian historiallisen keskustan maailmanperintöluetteloon.

Jos sinulla on tapana ihailla jugendtaloja Helsingissä, kannattaa rakennuksiin tutustua myös Riiassa. Parhaat jugendrakentamisen helmet löytyvät Alberta- ja Elizabetes-katujen varrelta.

ShutterstockRiian arkkitehtuuri
Jugendtaloja rakennettiin Riikaan innokkaimmin 1900-luvun ensimmäisinä vuosina.

Alberta-kadun varrella toimii myös Riga Art Nouveau Centre eli Riian jugendmuseo, jossa aiheesta kiinnostuneiden kannattaa poiketa.

Perushintaiset liput museoon maksavat noin yhdeksän euroa. Museo on suljettu maanantaisin.

14. Kristuksen syntymän katedraali

Yksi Riian kauneimpia ja koristeellisimpia kirkkorakennuksia on ortodoksikirkko Kristuksen syntymän katedraali.

Vuonna 1884 avattu uusbysanttilainen katedraali oli aikansa kalleimpia rakennuksia Riiassa. Sodista ehjänä selvinnyt kirkkorakennus muutettiin neuvostoaikana planetaarioksi, mutta otettiin myöhemmin jälleen käyttöön uskonnollisiin tarkoituksiin.

ShutterstockRiian ortodoksikirkko
Katedraali on vaikuttava näky.

Monille riittää rakennuksen ihailu ulkoapäin, mutta siellä on mahdollista vierailla myös sisällä. Katedraali on restauroitu 90-luvun lopulla.

Kirkossa vieraillessa tulee pukeutua asiallisesti ja välttää liian paljastavia vaatteita. Naisten odotetaan peittävän hiukset, joten mukaan kannattaa varata huivi.

15. Latvian kansalliskirjasto

Riian uudempien nähtävyyksien joukkoon kuuluu Latvian kansalliskirjasto, jonka moderni arkkitehtuuri pistää silmään vanhastakaupungista katsottuna Väinäjoen toisella puolella. Paikan päälle pääsee sillan ylittämällä.

Vuonna 2014 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut latvialainen arkkitehti Gunnar Birkerts. Rakennuksen lempinimi on “valon linna”.

Shutterstock / fotokaleinarKirjasto Riiassa
Rainis-patsas muodostuu kahdesta identtisestä kirjailijaa esittävästä hahmosta.

Kirjaston edustalla seisoo patsas, joka esittää Rainis-nimistä latvialaista runoilijaa ja kirjailijaa. Mies on kuvattu patsaassa kahdesti istumassa penkin molemmissa päissä.

Sekä ulkoa että sisältä näyttävää kirjastoa voi suositella arkkitehtuurista ja kirjastorakennuksista kiinnostuneille matkailijoille. Kirjasto on suljettu sunnuntaisin.

16. Moottorimuseo

Vuonna 1989 avatussa Riian moottorimuseossa on esillä yli sata erilaista moottoriajoneuvoa, jotka ovat kaikki jollain tapaa erityisiä. 

Museo sopii koko perheelle: hauskat autot ja interaktiiviset esittelyt kiinnostavat myös lapsia. 

Shutterstock / ShurikAKRiian museot
Erikoislaatuiset kulkuneuvot viihdyttävät kaikenikäisiä kävijöitä.

Moottorimuseo sijaitsee Riian keskustan ulkopuolella noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. Paikan päälle pääsee taksilla, bussilla tai omalla autolla. 

Liput museoon maksavat aikuisilta noin kymmenen euroa ja lapsilta viisi euroa. Museon saa myös perhelippuja. Museo on suljettu maanantaisin. 

17. Riian tuomiokirkko

Rīgas Doms eli Riian tuomiokirkko on Riian ja koko Latvian merkittävimpiä kirkkoja, sillä siellä toimii evankelis-luterilaisen arkkipiispan istuin. Se on myös maan suurin kirkkorakennus.

Tuomiokirkko on rakennettu jo 1200-luvulla, mutta sitä on muokattu ja remontoitu lukuisia kertoja. Kirkko on avoinna päivittäin ja sinne on noin viiden euron suuruinen pääsymaksu.

ShutterstockRiian kirkot
Tuomiokirkko on Riian merkittävimpiä kirkkoja.

Matkailijat voivat osallistua tuomiokirkossa kirkonmenojen lisäksi erilaisiin konsertteihin, jotka ovat tunnettuja erityisesti urkumusiikistaan. Kävijät voivat varauksesta osallistua myös urkuparvelle vievälle kierrokselle.

Lisämaksusta kävijät pääsevät nousemaan myös 217 askelmaa tuomiokirkon torniin, mutta paikka vierailulle on varattava etukäteen. Vierailijoiden määrää tornissa rajoitetaan tarkasti.

18. Riian puistot, saaret ja jokiristeilyt

Riian keskeisillä paikoilla sijaitsevia puistoja ovat muun muassa Kronvalda, Bastejkalna, Esplanade ja Vērmane.

Kesällä puistot ovat suosittuja kokoontumispaikkoja, joissa matkailijakin voi rentoutua nähtävyyskierroksen lomassa. Puistoon voi tulla syömään eväitä, lepuuttamaan jalkoja tai vain ihailemaan maisemia.

Puistoissa on yleensä myös tekemistä lapsille, jotka pääsevät leikkimään ja purkamaan energiaa.

ShutterstockJokiristeily Riiassa
Kauniilla säällä kannattaa lähteä jokiristeilylle.

Jokiristeilyt ovat Riiassa suosittuja ohjelmanumeroita. Kaupunkia halkovaa kanavaa ja Väinäjokea pitkin kulkevat risteilyt ovat edullinen ja hauska tapa nähdä Riika erilaisesta perspektiivistä. Risteilyillä ajetaan useiden Riian nähtävyyksien ohi.

Väinäjoessa sijaitseva Lucavsalan saari on myös suosittu vierailupaikka, jossa on tekemistä koko perheelle. Kesällä saarelle houkuttelevat uimaranta ja vesiurheilumahdollisuudet.

>> Lue lisää: Jokiristeily on helppo tapa tutustua Riikaan

19. Laiman suklaamuseo

Tässä on museo, joka saa takuulla perheen pienimmiltäkin innostuneen vastaanoton. Latvialaisen makeisvalmistaja Laiman suklaamuseossa järjestetään muun muassa työpajoja, joissa pääsee tekemään itse suklaata.

Museo sopii parhaiten vannoutuneille suklaahiirille sekä perheille, jotka eivät halua käyttää tunteja isoja museorakennuksia kierrellen.

Shutterstock / Michele UrsiRiian suklaamuseo
Laima on Latvian tunnetuin suklaan valmistaja.

Kannattaa huomioida, että suklaamuseo on varsin pieni ja pääsylipun hinta (7 euroa) voi tuntua korkealta moniin muihin Riian nähtävyyksiin verrattuna. Lapsille, opiskelijoille ja eläkeläisille liput myydään alennettuun hintaan.

Matkailija saattaa bongata Laiman nimen myös Riian keskustassa sijaitsevasta kellotornista, joka on paikallisten keskuudessa suosittu kohtauspaikka.

20. Riian etnografinen ulkoilmamuseo

Monet saapuvat Riikaan omalla autolla esimerkiksi osana Via Baltican autoreissua tai laajempaa Euroopassa kiertelyä. Silloin on helppoa tutustua myös kaupungin ulkopuolella sijaitseviin nähtävyyksiin.

Riian etnografinen ulkoilmamuseo kuuluu Euroopan suurimpien ulkoilmamuseoiden joukkoon. Metsämaisemiin rakennetulla museoalueella voi yli sata erilaista rakennusta sekä näyttelyjä, joissa on esillä huonekaluja, työkaluja ja muita historiallisia esineitä.

ShutterstockRiian ulkoilmamuseo
Ulkoilmamuseossa pääsee näkemään, miten Latviassa elettiin aiemmilla vuosisadoilla.

Pääsyliput museoon ovat edullisia. Aikuisten perusliput maksavat noin neljä euroa, ja alennushintaisia lippuja on muun muassa lapsille, eläkeläisille ja opiskelijoille.

Etnografinen ulkoilmamuseo on avoinna päivittäin toukokuusta alusta syyskuun loppuun saakka. Oman auton lisäksi kohteeseen pääsee taksilla, bussilla tai vaikka polkupyörällä jos on valmis taittamaan noin 14 kilometrin matkan.

>> Lue Rantapallon matkaopas Riikaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Riika, Latvia

Edullinen ja lähellä: viisi vinkkiä kaupunkilomailijan Riikaan

Jokiristeily Riiassa

Tämän sinäkin haluat kokea! Jokiristeilyllä on helppo tutustua Riikaan

Riian kattobaarit

Riian parhaat kattobaarit – lue vinkit paikkoihin, joista löydät kaupungin kauneimmat maisemat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja