Hyppää sisältöön

Näin selviät vasemmanpuoleisesta liikenteestä – helpot vinkit ensikertalaiselle

Elina Venttola Päivitetty: 19.12.2018
Ensimmäistä kertaa vasemmanpuoleisen liikenteen sekaan uskaltautuminen jännittää kokenuttakin kuskia. Lue vinkit ja pääset matkaan mukavan stressittömästi!

Alkuhämmennys kestää vain hetken

Ensikertalainen on erikoisen tilanteen edessä, kun lomalla vuokratussa autossa ratti ei olekaan totutussa paikassa. Koko ajoneuvo tuntuu aivan erilaiselta. Yleensä hämmennys kestää onneksi vain hetken. Vasemmalla ajamiseen tottuu viimeistään parissa päivässä.

Alussa vasemmanpuoleisessa liikenteessä pärjääminen vaatii keskittymistä kuljettajalta ja rautaisia hermoja matkustajilta. Vaikka kaikki eivät sitä ehkä ääneen tunnusta, silti lähes jokainen löytää itsensä ainakin kerran vastaantulijoiden kaistalta tai pyrkimästä parkkihalliin väärältä puolelta puomia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVasemmanpuoleinen liikenne
Irlanti lukeutuu niihin Euroopan maihin, missä liikenne on vasemmanpuolista.

Euroopassa vasemmanpuoleista liikennettä käytetään Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Maltalla ja Kyproksella. Euroopan ulkopuolella se on voimassa esimerkiksi Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Intiassa sekä useissa Itä-Afrikan maissa. Myös Japanissa, Thaimaassa ja Hongkongissa ajetaan vasemmalla.

Yhteensä vasemmanpuoleista liikennettä käyttäviä maita on 75, joista suurin osa kuuluu Britannian entisiin siirtomaihin.

Automaattivaihteet helpottavat alkua

Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen lähtevän kannattaa valita vuokra-autoksi automaattivaihteinen malli. Kun kuljettaja istuu oikealla puolella, jäävät vaihteet vasemmalla kädellä käytettäviksi. Se on monelle oikeakätiselle hankalaa.

Vaikka automaattivaihteet tuntuisivat aluksi vierailta, tottuu niihin yleensä nopeammin kuin manuaalivaihteiden vaihtoon vasemmalla.

Polkimet löytyvät vasemmanpuoleisen liikenteen maissa tietenkin samoilta paikoiltaan kuin suomalaistenkin ajokeissa, mutta vilkkuvipu ja tuulilasinpyyhinten säätö ovat useissa automalleissa päinvastoin. Sateen sattuessa moni ensikertalainen vilkutteleekin vahingossa valoja keskellä moottoritietä tai yrittää näyttää risteyksessä suuntaa pyyhkijöitä heilutellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aivojumppaa auton ratissa

Vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuu yleensä viimeistään parissa päivässä. Useimmat kuljettajat rentoutuvat jo ensimmäisen päivän aikana. Kyse on yksinkertaistettuna vain aivojen kääntämisestä toimimaan vasemmanpuoleisen liikenteen oletusarvoilla. Kun niin tapahtuu, muuttuu ajaminen yhtä helpoksi kuin kotimaassakin. Prosessia voi nopeuttaa kuivaharjoittelulla: visualisoi ennen matkaa helppoja liikennetilanteita mielessäsi, mieti miten toimit risteyksissä ja millä kaistalla vastaantulijat ajavat.

Hankalimmin hahmotettavia tilanteita vasemmalla ajettaessa ovat vilkkaassa liikenteessä oikealle kääntyminen tai ahtaassa paikassa parkkeeraaminen. Ryhmittyminen oikeaan kohtaan ja jopa kaistavalinnat vaativat aluksi joka kerta erillisen aivotyön. Vaikka vuokra-autona olisi sama merkki ja malli, joka kotipihassa odottaa, tuntuvat mittasuhteet aivan erilaisilta, kun rattia käänteleekin sieltä, missä normaalisti on pelkääjän paikka.

ShutterstockVasemmanpuoleinen liikenne
Road trip Australiassa edellyttää ajamista vasemmalla puolella tietä.

Tärkein neuvo alkuun pääsemiseksi on ajaa riittävän rauhallisesti ja varata ensimmäisille etapeille hieman ylimääräistä aikaa. Keskity liikenteeseen, mieti jokainen risteys huolella ja ole tarkkana erityisesti liikenneympyröissä. Navigaattori kaistaohjeineen helpottaa totutteluvaihetta huimasti.

Tutustu kohdemaan liikennesääntöihin

Kohdemaan liikennesääntöihin kannattaa perehtyä jo ennakkoon. Euroopan sisällä erot ovat yleensä melko pieniä, mutta esimerkiksi väistämissäännöissä on poikkeuksia. Kysy viimeistään vuokra-autoa noutaessasi, millaisia asioita tulee ottaa huomioon kohdemaan liikenteessä. Autofirmojen virkailijat ovat niiden kanssa päivittäin tekemisissä ja osaavat kyllä opastaa.

Jokainen muutamaan kertaan seiniä raapinut tai puskuria kolhinut tietää, että vakuutus on väärä säästökohde autolomaa suunnitellessa. Naarmuja on helppo aiheuttaa kapeilla teillä, kun silmämääräinen arvio auton mittasuhteista heittää helposti puolikin metriä.

Jalankulkija tottuu nopeasti

Jalankulkijan perspektiivistä vasemmanpuoleinen liikenne vaikuttaa lähinnä tienylityksiin, kun autot suhahtavatkin ohi juuri sieltä, minne ei ole tottunut refleksinomaisesti kotimaassa vilkaisemaan. Muutaman kerran jälkeen tämänkin oppii yllättävän tehokkaasti.

>> Löydä edullinen vuokra-auto Rantapallon autohaun avulla!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatia

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Autonvuokraus

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Autolomailijan Teneriffa

Näin onnistuu autoloma Teneriffalla – lue vinkit mutkaisille teille

Sakot ulkomailla

Saitko sakot ulkomaanmatkalla? Maksamatta jätetty sakko voidaan periä myös kotimaassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja