Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Hannu Laatunen
Autoilu talvella

Älä polta hermojasi joululiikenteessä – 5 selviytymisvinkkiä

Ennen joulunviettoon hiljentymistä monella on edessä matka mummolaan, vanhempien luo tai vaikkapa mökille. Rantapallo kokosi vinkit joulumatkalle!

1. Varaudu ruuhkiin

Omalla autolla joulunviettoon lähtevien on hyvä muistaa, että joulunaluspäivät ovat yksi vuoden vilkkaimmista ajanjaksoista Suomen maanteillä. Oma matkanteko on mahdollisuuksien mukaan hyvä ajoittaa niin, että pahimmat tietukokset ovat vasta alkamassa tai jo ohi. Näin matkanteko sujuu ripeämmin ja hermot säästyvät.

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna kahdelle päivälle: valtaosa joulunviettäjistä on liikkeellä perjantaina ja lauantaina.

Liikennevirasto arvioi joululiikenteen olevan vilkkainta perjantaina 22. joulukuuta iltapäivällä ja lauantaina 23.12. aamupäivällä. Joulun paluuliikenne jakautuu niin ikään useammalle päivälle, mutta eniten liikennettä odotetaan tapaninpäivänä sli tiistaina 26. joulukuuta. Kiireisimmän ajan odotetaan olevan kello 12 ja 19 välillä.

2. Ennakoi sää

Matkan ennakoinnissa kannattaa huomioda etenkin sää, joka voi muuttua haastavaksi. Tänä vuonna Suomi näyttää välttyvän kovilta pakkasilta ja lumisateilta, mutta talvikeleillä on aina viisasta suunnitella matkareitti hyvin etukäteen. Reitinvalinnassa kannattaa suosia pääteitä, joita huolletaan pikkuteitä tehokkaammin.

Keliennusteeseen voi tutustua Liikenneviraston verkkosivuilla.

3. Tee kuntotarkastus

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tehdä kuntokatsastus niin kuljettajalle kuin ajoneuvolle. Ratin taakse on asiaa ainoastaan virkeänä ja ilman jouluoluen ennakkomaistelua. Menopelin osalta kannattaa tarkistaa polttoaineet, öljyt ja pesunesteet. Myös pyyhkijöiden on syytä olla hyvässä kunnossa.

Autoon lastatut tavarat tulee kuormata huolellisesti. Autosta on myös löydyttävä varoituskolmio ja heijastinliivit.

4. Ota ylös tiepalvelun numero

Autoliitto auttaa autoilijoita joulun aikaan käynnissä olevan Operaatio Lumihiutaleen muodossa. Autoilijoiden apuna oleva vuosittainen talviperinne järjestetään tänä vuonna jo 49. kertaa. Autoliiton tiepalvelumiehet päivystävät tehostetusti aina 1.1.2018 saakka.

Varaudu matkan katkeamiseen lämpimillä vaatteilla, heijastinliivillä ja varoituskolmiolla. Tallenna puhelimeesi myös Operaatio Lumihiutaleen puhelinnumero 0200 8080.

5.Tarkista julkisen liikenteen aikataulut

Kaikki eivät taita joulutaivalta omalla autolla. Julkisilla liikennevälineillä liikkuvien kannattaa tarkistaa linja-autojen ja junien aikataulut, sillä pyhäpäivät aiheuttavat muutoksia vuoroihin.

Ruuhkat, lumisateet ja pakkaset vaikuttavat myös bussien ja junien liikkumiseen, joten aikatauluun on hyvä jättää pelivaraa.

Tarkista aikataulut täältä:

Matkahuolto
VR

Kuva: Visit Finland / Vastavalo / Hannu Laatunen

Päivitetty: 21.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 4,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia