Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Haluatko vuokrata matkailuauton – vinkit ensikertalaiselle

Shutterstock artikkelin kuva
Automatkailu
Vuokratulla asuntoautolla tai asuntovaunulla matkailussa viehättää vapaus: matkanteko on aikatauluista riippumatonta eikä yöpymispaikkaa tarvitse kaukaa hakea. Lue vinkit matkailuauton vuokraamiseen!
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 23.04.2018
facebook   whatsapp

Matkailuauto on oma pieni lomakoti

Asuntoautolla matkailu on helppo yhdistää omiin harrastuksiin ja rakentaa matkareitti esimerkiksi golfin, vaelluksen, kalastuksen tai kulttuurikohteiden ympärille. Matkailuauton vuokraus on helppoa, eikä se vaadi suurta sijoitusta kuten oman matkailuauton ostaminen.

Suomessa on monia asuntoautoja vuokraavia yrityksiä. Osa tunnetuista auton vuokrausta tarjoavista yrityksistä vuokraa myös asuntoautoja, mutta olemassa on myös monia ainoastaan matkailuautoihin erikoistuneita vuokraamoja. Hinnat, vuokrausehdot ja autojen taso vaihtelevat vuokraamosta riippuen, joten hintavertailu ennen päätöksentekoa kannattaa.

Matkailuauton vuokraushinnat

Asuntoauton tai asuntovaunun vuokrahinta määräytyy vuokra-auton koon, iän ja varustetason, sekä vuokrauksen ajankohdan mukaan. Lisämaksusta autoon saattaa olla saatavilla erilaisia lisävarusteita. Arvioitu vuokra peritään yleensä etukäteen ja matkailuautosta tai -vaunusta maksetaan yleensä myös varausmaksu.

Vuokrahinnat vaihtelevat paljon, joten kannattaa aina selvittää sen hetkinen hinnoittelu eri vuokraamoilta. Hinnat vaihtelevat matkailuautojen osalta 300–1300 euroon.

Asuntoautoja vuokraavat esimerkiksi Nettikaravaani, Touring Cars sekä Elämysautot.

ShutterstockVinkit matkailuauton vuokraukseen
Matkailuauton avulla yöpymispaikka voi löytyä vaikka vuoristojärven rannalta.

Auto kuin oma?

Asuntoautossa voi asua vapaasti kuin kotonaan, mikä on yksi asuntoautolomailun valteista. Vuokraajan on kuitenkin syytä myös kohdella asuntoautoa kuin se olisi oma, tai kenties vieläkin huolellisemmin.

Vuokraajalle on saatettu vuokraamon puolesta asettaa tiettyjä ehtoja. Ensinnäkin vuokraajalla tulee aina olla voimassa oleva ajokortti ja yleensä vähintään yhden vuoden ajokokemus. Lisäksi vuokraajan tulee täyttää vuokraamon edellyttämät ikävaatimukset. Vuokraajan täytyy myös itse kuljettaa asuntoautoa, eikä hän saa luovuttaa sitä toisen kuljetettavaksi ellei vuokrasopimukseen ole erikseen merkitty lupaa siihen. Tämä rajoitus ei kuitenkaan koske vuokraajan perheenjäseniä, joten tervetulleet ajovuorojen vaihdot ovat pitkillä matkoilla mahdollisia.

Vaikka mieli tekisi muille maille, asuntoauton vieminen Suomen rajojen ulkopuolelle on kielletty ilman vuokraamon lupaa. Jos haluaa matkailla asuntoauton kera muuallakin kuin Suomessa, on tästä ilmoitettava varaustilanteessa vuokraamolle.

Pitkäkynsiä ja hirvieläinvahinkoja

Matkailuauto on asiakkaan vastuulla koko vuokrasopimukseen merkityn vuokra-ajan. Vaikka olisi kuinka varovainen, voi autoillessa kuitenkin sattua vahinkoja. Myös varkaat saattavat iskeä missä tahansa. Kun on liikkeellä vuokra-autolla ja asuntoautoa kohtaa jokin vahinko, vuokraajan on välittömästi ilmoitettava asiasta vuokraamolle. Jos asialla ovat olleet varkaat, varkaudesta on tehtävä viipymättä ilmoitus myös poliisille. Vuokraamo yleensä neuvoo vuokraajaa tämän jälkeen jatkotoimenpiteiden suhteen.

Vuokraaja on velvollinen tekemään myös sattuneesta liikennevahingosta vahinkoilmoituksen vuokraamolle. Ylinopeussakkoja ei vuokraamolle tarvitse ilmoittaa, sillä vuokraaja on itse vastuussa kaikista sakoista, pysäköintivirhemaksuista ja muista omasta toiminnasta aiheutuneista kuluista. Jos asuntoautossa ilmenee jokin virhe tai vika, on siitäkin ilmoitettava välittömästi vuokraamolle.

Muistilista asuntoauton vuokraajalle

 1. Tarkista auto: Kun vuokraamo luovuttaa asuntoauton vuokraajalle, on kummankin osapuolen syytä tarkastaa asuntoauton kunto mahdollisten vaurioiden syntyajankohtaa koskevien kiistojen varalle.
 2. Tutki vakuutusehdot: Auton tai vaunun vakuutuksessa on vuokraajalla yleensä omavastuuosuus, mutta vakuutuksen ehdot vaihtelevat vuokraajasta riippuen. Tarjolla saattaa olla myös maksullista lisäturvaa, eli omavastuuta voi pienentää erillisellä maksulla.
 3. Polttoaine: Polttoaine ei kuulu vuokrahintaan, joten bensakulut kannattaa ottaa huomioon matkabudjettia laadittaessa. Yleensä auto luovutetaan ja vastaanotetaan täydellä tankilla.
 4. Kaasu: Matkailuvaunuissa on yleensä kaasuhella ja -jääkaappi. Kuitenkaan kaasupullo ei välttämättä sisälly vuokrahintaan, jolloin vuokraajan täytyy ostaa kaasua itse. Täysi kaasupullo voi olla myös vuokraamon maksullinen lisävaruste.
 5. Liinavaatteet ja astiat mukaan: Autossa ei yleensä ole vuokranantajan puolesta liinavaatteita, peitteitä, tyynyjä tai astioita, mutta ne voivat olla vuokraamon tarjoama lisähintainen varuste.
 6. Älä tupakoi: Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tupakoimiseen, sillä se saattaa olla auton sisätiloissa ehdottomasti kielletty. Luvattoman tupakoinnin aiheuttamista hajuhaitoista saattaa joutua maksamaan korvauksia vuokraamolle.
 7. Lemmikkieläimet: Huomionarvoinen seikka ovat myös lemmikkieläimet. Lemmikkien kuljettaminen autossa tai vaunussa on yleensä kiellettyä, ellei asiasta ole vuokraajan ja vuokraamon kesken erikseen sovittu.
 8. Perusteellinen loppusiivous: Auton on palautushetkellä oltava samassa kunnossa kuin se oli luovutettaessa. Mikäli autoa ei ole siivottu sisältä tai auto on vaurioitunut, veloittaa vuokraamo siivouksesta tai korjauksesta aiheutuneet kulut asiakkaalta.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.