Hyppää sisältöön

Haluatko vuokrata matkailuauton? Lue vinkit ensikertalaiselle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.04.2023
Vuokratulla asuntoautolla tai asuntovaunulla matkailussa viehättää vapaus: matkanteko on aikatauluista riippumatonta eikä yöpymispaikkaa tarvitse kaukaa hakea. Lue vinkit matkailuauton vuokraamiseen!

Matkailuauto on oma pieni lomakoti

Asuntoautolla matkailu tarkoittaa vapautta, sillä matkan reitin voi suunnitella etukäteen tai päättää vasta matkan aikana, kun majapaikka kulkee mukana. Reitin voi rakentaa juuri oman mielenkiinnonkohteiden ympärille, eikä suunnitelmia ole pakko tehdä etukäteen.

Matkailuauton vuokraaminen on helppoa, ja vuokraajia on runsaasti. Suomessa toimii useita asuntoautoja vuokraavia yrityksiä, ja matkailuauton voi saada vuokralle myös perinteisistä autovuokraamoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hinnat, vuokrausehdot sekä autojen taso ja varustelu vaihtelevat vuokraamoista riippuen, joten hintoja ja palveluja on syytä vertailla.

Matkailuauton vuokraushinnat

Asuntoauton tai asuntovaunun vuokrahinta määräytyy vuokra-auton koon, iän ja varustetason, sekä vuokrauksen ajankohdan mukaan. Lisämaksusta autoon saattaa olla saatavilla erilaisia lisävarusteita. Arvioitu vuokra peritään yleensä etukäteen ja matkailuautosta tai -vaunusta maksetaan yleensä myös varausmaksu.

Vuokrahinnat vaihtelevat paljon, joten kannattaa aina selvittää sen hetkinen hinnoittelu eri vuokraamoilta. Hinnat vaihtelevat matkailuautojen osalta 500–1 300 euroon viikkoa kohden.

Asuntoautoja vuokraavat esimerkiksi MyCamper, Nettikaravaani ja BestCaravan.

ShutterstockVinkit matkailuauton vuokraukseen
Matkailuauton avulla yöpymispaikka voi löytyä vaikka vuoristojärven rannalta.

Pidä huoli asuntoautosta

Asuntoautosta muodostuu helposti loman tukikohta ja turvallinen pesä, mikä tekee asuntoautolomailusta mukavaa. Vuokrattua asuntoautoa kannattaa kuitenkin kohdella kuin omaa, sillä ehdot ovat yleensä tiukat, ja vuokraajan on usein osallistuttava joihinkin ylläpitotoimenpiteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asuntoautoja vuokrataan yleensä kuskeille, joilla on ollut ajokortti vähintään yhden vuoden ajan. Lisäksi vuokraamoilla voi olla ikävaatimuksia, ja sopimukseen merkityistä kuljettajista tulee pitää tiukasti kiinni.

Useimpien vuokraamojen kohdalla vuokraajan ajokortilliset perheenjäsenet kuuluvat vuokrauksen piiriin, eikä heistä aina tarvita erillistä mainintaa sopimuksessa. Tervetulleet ajovuorojen vaihdot ovatkin siis pitkillä matkoilla mahdollisia.

Kansainvälisistä road tripeistä tulee aina mainita asuntoauton vuokraajalle, sillä eri vuokraamot suhtautuvat eri tavalla ajoneuvon viemiseen Suomen rajojen ulkopuolelle. Joissain tapauksissa lisävakuutus voi olla tarpeen, mutta joka tapauksessa kansainvälisistä vierailuista on aina mainittava viimeistään autoa noutaessa.

Pitkäkynsiä ja hirvieläinvahinkoja

Vuokra-aikana matkailuauto on aina asiakkaan vastuulla, ja varovaisuudesta huolimatta vahinkoja sattuu. Varkaudet, hirvi- ja poro-onnettomuudet sekä liikenneonnettomuudet ovat asioita, joihin ei välttämättä itse voi vaikuttaa.

Aina vahingon sattuessa siitä on oltava viipymättä yhteydessä vuokraajalle. Varkaustapauksessa on tehtävä myös ilmoitus poliisille. Vuokraamo antaa tässä tilanteessa toimintaohjeet, mutta tilanteesta riippuen matkaa voi parhaassa tapauksessa vielä jatkaa.

Myös sattuneista liikennevahingoista on tehtävä ilmoitus vuokraajalle. Ylinopeus- tai pysäköintisakkoja ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa, ellei vuokraamo sitä erikseen pyydä.

Aina, jos asuntoautossa ilmenee jokin vika, on oltava välittömästi yhteydessä vuokraajaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muistilista asuntoauton vuokraajalle

  1. Tarkista auto: Kun vuokraamo luovuttaa asuntoauton vuokraajalle, on kummankin osapuolen syytä tarkastaa asuntoauton kunto mahdollisten vaurioiden syntyajankohtaa koskevien kiistojen varalle. Ota kuvat mahdollisista naarmuista ja lommoista.
  2. Tutki vakuutusehdot: Auton tai vaunun vakuutuksessa on vuokraajalla yleensä omavastuuosuus, mutta vakuutuksen ehdot vaihtelevat vuokraajasta riippuen. Tarjolla saattaa olla myös maksullista lisäturvaa, eli omavastuuta voi pienentää erillisellä maksulla.
  3. Polttoaine: Polttoaine ei kuulu vuokrahintaan, joten bensakulut kannattaa ottaa huomioon matkabudjettia laadittaessa. Yleensä auto luovutetaan ja vastaanotetaan täydellä tankilla.
  4. Kaasu: Matkailuvaunuissa on yleensä kaasuhella ja -jääkaappi. Kuitenkaan kaasupullo ei välttämättä sisälly vuokrahintaan, jolloin vuokraajan täytyy ostaa kaasua itse. Täysi kaasupullo voi olla myös vuokraamon maksullinen lisävaruste.
  5. Liinavaatteet ja astiat mukaan: Autossa ei yleensä ole vuokranantajan puolesta liinavaatteita, peitteitä, tyynyjä tai astioita, mutta ne voivat olla vuokraamon tarjoama lisähintainen varuste.
  6. Älä tupakoi: Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tupakoimiseen, sillä se saattaa olla auton sisätiloissa ehdottomasti kielletty. Luvattoman tupakoinnin aiheuttamista hajuhaitoista saattaa joutua maksamaan korvauksia vuokraamolle.
  7. Lemmikkieläimet: Huomionarvoinen seikka ovat myös lemmikkieläimet. Lemmikkien kuljettaminen autossa tai vaunussa on yleensä kiellettyä, ellei asiasta ole vuokraajan ja vuokraamon kesken erikseen sovittu.
  8. Perusteellinen loppusiivous: Auton on palautushetkellä oltava samassa kunnossa kuin se oli luovutettaessa. Mikäli autoa ei ole siivottu sisältä tai auto on vaurioitunut, veloittaa vuokraamo siivouksesta tai korjauksesta aiheutuneet kulut asiakkaalta.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatia

Road trip Kroatiassa – huomioi nämä asiat, kun vuokraat auton

Autonvuokraus

Autonvuokrauksen sudenkuopat – huomioi nämä lisämaksut ja vältä mokat

Camptoo

Uusi palvelu Suomeen: matkailuautojen Airbnb mahdollistaa joustavan tavan vuokrata asuntoauto

Autolomailijan Teneriffa

Näin onnistuu autoloma Teneriffalla – lue vinkit mutkaisille teille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja