Hyppää sisältöön

Oletko lähdössä Montenegroon? 5 nopeaa vinkkiä Budvan rantakohteeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.04.2018
Budvassa lomailet Montenegron parhailla rannoilla, mutta et ole myöskään kaukana vuori- ja vuonomaisemista.

1. Tutustu vanhaankaupunkiin

Budvassa ei voi jättää väliin vierailua vanhassakaupungissa eli stari gradissa. Kotor saattaa olla Montenegron kuuluisin muurien ympäröimä vanhakaupunki, mutta myös Budvassa riittää kapeita kujia ja romanttista tunnelmaa. Vanhakaupunki on täynnä ravintoloita, baareja ja putiikkeja.

Vanhankaupungin sisältä löytyy myös Citadel eli Budvan historiallinen linnoitus. Kesäkuukausina vanhakaupunki raunioineen muuttuu ulkoilmateatteriksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhankaupungin kupeessa on pieni ranta nimeltä Ričardova glava eli Richard’s Head, jolle pääsee pujahtamaan muurien sisältä. Käy nappaamassa valokuva vieressä sijaitsevasta ballerinapatsaasta, josta on tullut Budvan maamerkki.

2. Budvan parhaat rannat

Budvaan matkustetaan ennen kaikkea rantojen perässä, sillä täältä löytyvät koko Montenegron parhaat hiekkarannat. Budvan ja sen lähialueiden rannikko on noin 20 kilometriä pitkä, ja sille mahtuu lähes 20 rantaa.

Budvan suosituimpia rantoja ovat esimerkiksi Slovenska ja Becici. Molempia rantoja yhdistää helppo saavutettavuus ja kattavat palvelut. Nämä pitkät ja keskeisellä paikalla sijaitsevat rannat ovat helppoja vaihtoehtoja lapsiperheille.

Mogrenin ranta on piilotettu vanhankaupungin taakse, ja sinne kuljetaan puista kävelysiltaa pitkin kallioiden ja meren välissä. Ranta jakautuu kahteen osaan.

Usein Budvan alueen parhaana rantana pidetään Jaz Beachia, joka sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Budvasta. Rannalle pääsee helpoiten vuokra-autolla tai taksilla. Jaz Beachilla on järjestetty takavuosina myös konsertteja ja festivaaleja – esimerkiksi Rolling Stones on soittanut rannalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ploce ja Sveti Stefan ovat vastakkaisissa suunnissa noin kymmenen kilometrin päässä Budvasta sijaitsevia rantoja.

ShutterstockSveti Stefanin ranta
Sveti Stefan on Montenegron ylellisin ranta.

3. Sveti Nikolan saari

Sveti Nikolan saari sijaitsee aivan Budvan edustalla, ja sinne pääsee helposti veneellä rantakadulta. Lippu maksaa vain muutaman euron ja matka kestää noin kymmenen minuuttia.

Paikalliset kutsuvat Sveti Nikolaa leikkimielisesti Montenegron Havaijiksi, mutta yhdenmukaisuudesta ei kannata innostua liikaa. Saaren rannat ovat pääasiassa pikkukivirantoja. Kanootin vuokraamalla pääset etsimään omaa salarantaasi.

Noin kaksi kilometriä pitkä Sveti Nikola on asuttamaton, mutta siellä on jonkin verran palveluja matkailijoille. Rauhallisella saarella voi törmätä esimerkiksi peuroihin, kaneihin ja erilaisiin lintulajeihin.

4. Vauhtia vedessä ja ilmassa

Vauhdikas Budva on sekä aktiivisten lapsiperheiden että nuorison suosiossa. Kun rannoilla loikoilu riittää, voi adrenaliinia hakea esimerkiksi Aquapark Budva -vesipuistosta, joka avattiin kesällä 2016. Puistossa on kaikenikäisille sopivia vesiliukumäkiä ja altaita. Korkein liuku laskeutuu alas 26 metristä nopeimmillaan 80 kilometrin tuntivauhtia.

Kukkuloilla noin viiden kilometrin päässä Budvan keskustasta löytyy Krapinan kylä, jossa voi kokeilla vaijeriliukua. Budvan yllä pääsee harrastamaan myös varjoliitoa.

5. Päiväretket Budvasta

Budvasta voi kätevästi tehdä retkiä Montenegron kuuluisimpiin paikkoihin. Bussit Budvan ja Kotorin välillä kulkevat jatkuvasti, ja viikon lomalla onkin pakko käydä Kotorinlahdella sijaitsevassa kaupungissa ainakin kerran. Matka kestää vajaan tunnin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Budvasta käsin voi käydä myös ihmettelemässä Sveti Stefanin saarta, jota budjettimatkailijoiden on kuitenkin tyydyttävä kuvaamaan rannalta tai näköalapaikalta käsin. Saarelle pääsevät vain matkailijat, jotka ovat valmiita maksamaan majoituksesta Sveti Stefanin luksushotellissa.

Sveti Stefan sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Budvasta. Saaren edustalla on ranta, joka on osittain avoinna kaikille. Osa rannasta on hotellin käytössä.

>> Lue lisää vinkkejä Montenegroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Montenegron nähtävyydet

Tunnetko Montenegron nähtävyydet? Kahdeksan paikkaa, jotka on pakko nähdä kerran elämässä

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja