Hyppää sisältöön

Viisi parasta paikkaa Montenegrossa – koe ainakin nämä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.10.2019
Montenegro on Balkanin kohde, jonka suosio kasvaa koko ajan. Tässä viisi tärppiä maahan matkaa suunnittelevalle!

Luontoa ja historiaa

Montenegro on mainio vaihtoehto pohjoisnaapurilleen Kroatialle. Sinne lähdetään usein rantalomalle, mutta maa on loistokohde myös luonnon ystäville ja aktiivilomailijoille.

1. Kotor ja Kotorinlahti

Kotorinlahti on yksi Adrianmeren upeimmista luonnonmuodostelmista. Vuorten reunustaman lahden suu on niin kapea, että keskiajalla vieraiden alusten pääsy lahdelle pystyttiin estämään virittämälle sen poikki ketju.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMontenegro
Kotorinlahdelle avautuva mahtipontinen maisema saa matkailijat valitsemaan Montenegron.

Lahden rannoilla on kauniita kyliä ja kaupunkeja, joista tärkein on keskiaikainen Kotor. Terrakottakattoisista taloista muodostuva kaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja sen vanhimmat rakennukset ovat 1100-luvulta.

Kuvankaunis Kotor on suurten risteilyalusten suosima kohde.

2. Kansallispuistot

Montenegro on monipuolinen luontokohde, joka tarjoaa niin jylhiä vuoristomaisemia kuin upeita järviä ja jokiakin. Montenegrosta löytyy esimerkiksi 1 300 metriä syvä Taran kanjoni, joka on lajissaan Euroopan syvin.

ShutterstockMontenegro
Montenegron monipuolinen luonto saa erityisesti vuoristomaisemien ystävät liikkeelle.

Luontoa rakastavalle tutustumisen arvoisia paikkoja ovat Skutarijärven, Durmitorin ja Prokletijen kansallispuistot. Niihin on erityisen otollista tutustua patikoiden, sillä vaellusreitit on merkitty hyvin eikä niillä ole vielä taivaltajia ruuhkiksi asti.

3. Stari Bar

Stari Bar on keskiaikainen linnoituskaupunki lähellä suosittua rantakohdetta Budvaa. Sen perusti jo 500-luvulla Bysantin keisari Justinianus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMontenegro
Historiallinen Stari Bar on vain yksi Montenegron lukuisista tunnelmallisista vanhoista kaupungeista.

Vanhakaupunki on osittain raunioina ja umpeen kasvanut, mutta siellä on myös viehättäviä kirkkoja, torneja ja vanhoja muureja. Vanhankaupungin vieressä kulkevan kadun varrelta löytyy taukopaikoiksi paljon kahviloita ja ravintoloita.

4. Sveti Stefan

Budvan rannikolla sijaitseva Sveti Stefan on kaunis pieni saari, jolle on rakennettu rykelmä tiilikattoisia taloja. Saaren yhdistää mantereeseen kannakselle rakennettu jalkakäytävä. Sveti Stefan oli aikoinaan pieni kalastajakylä, mutta 1960-luvulla siitä alettiin puuhata ylellistä lomakohdetta. Tavoitteessa myös onnistuttiin: silloin siellä vierailivat muiden muassa Sophia Loren, Elizabeth Taylor ja Orson Welles.

Montenegro
Sveti Stefan on hyvin kaunis kohde, mihin kaikilla matkailijoilla ei kuitenkaan ole asiaa.

Välillä saaren matkailu koki melkoisen notkahduksen, mutta nyt se on uudessa nousussa. Kohde avattiin uudestaan vuonna 2011 täydellisesti kunnostettuna – ja entistäkin ylellisempänä. Itse saarelle pääsevät vain yöpyjät, mutta sen kummaltakin puolelta löytyy muidenkin käytössä olevia rantoja.

5. Ostrogin luostari

Ostrogin luostari on rakennettu varsin hätkähdyttävään paikkaan: korkean kallion seinämälle. 1600-luvulla rakennetussa luostarissa on kaksi luolakirkkoa, ja siellä säilytetään pyhäinjäännöksiä.

ShutterstockMontenegro
Ostrogin tunnelmallinen kallioluostari on Montenegron erikoisimpia paikkoja.

Ostrog on Montenegron suosituin pyhiinvaelluskohde, ja siellä voi myös yöpyä. Vierailun Ostrogissa voi yhdistää vaikkapa retkeen Durmitorin kansallispuistossa.

>> Lue lisää vinkkejä Montenegroon!

Teksti: Marianne Zitting
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Montenegron nähtävyydet

Tunnetko Montenegron nähtävyydet? Kahdeksan paikkaa, jotka on pakko nähdä kerran elämässä

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja