Hyppää sisältöön

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.07.2022
Montenegron vuoristomaisemat hemmottelevat vaeltamisesta innostunutta matkailijaa ja kuuluisan Tara-joen pyörteet antavat adrenaliiniannoksen koskenlaskijoille.

Rannikolta vuoristoon

Balkanilla sijaitseva Montenegro on tunnettu vuoristomaisemistaan ja vuoret peittävätkin maan pinta-alasta noin 85 prosenttia. Jäljelle jäävä osa maasta on sinisenä kimmeltävään Adrianmereen rajoittuvaa rannikkoa.

Montenegron vuoristoista pohjoisosaa hallitsevat Dinaariset Alpit ja alue on kuulu koskemattomasta luonnostaan. Nähtävyyksiin kuuluu muun muassa Durmitorin kansallispuistossa sijaitseva Euroopan syvin Tara-joen kanjoni, joka on Unescon suojelukohde sekä turkoosinvihreän veden, jylhien kallioiden ja vesiputousten värittämä vihreä paratiisi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tara-joki tarjoaa upeat puitteet melonnan ja koskenlaskun ystäville. Koskenlasku onkin yksi suosituimmista matkailijoille suunnatuista aktiviteeteista ja useat paikalliset operaattorit järjestävät retkiä päivittäin toukokuusta lokakuuhun asti. Parhaiten kansallispuiston upeista maisemista pääsee nauttimaan kuitenkin useamman päivän pituisella retkellä.

Inka KhanjiMontenegro
Montenegron vuoristomaisemaa voi katsella esimerkiksi Kotorinlahdelta käsin.

Ylimääräistä adrenaliiniannosta kaipaavien kannattaa suunnata Tara-joelle jo toukokuussa, jolloin vuorilta sulavat lumet vauhdittavat elämystä.

Durmitorin sydämestä löytyy myös yksi Montenegron talviurheilun perinteisistä keskuksista, Žabljakin pikkukaupunki.

Taivasta kohti

Montenegrossa on yli 6 000 kilometriä vaellus- ja pyöräilyreittejä, joita merkataan sekä kartoitetaan kansallisen projektin voimin. Montenegrolaiset ovat itse vasta löytämässä vuorilla patikoimisen riemun – rannoilla loikoileminen ja viiniköynnösten varjossa rentoutuminen ovat ajanviettotapoina perinteisempiä.

Vaeltamisen huuma on matkailijan ulottuvilla, kunhan retki on etukäteen hyvin suunniteltu. Lämpötilat saattavat muuttua vuorilla nopeasti, joten oikeanlainen vaatetus on elinehto, oli kyseessä sitten päiväretki tai yöpymisen sisältävä vaellus. Vedensaanti saattaa myös paikoin olla ongelma, joten juomavettä kannattaa kantaa mukana riittävä määrä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaellusreissua suunniteltaessa on hyvä ottaa yhteyttä eri matkanjärjestäjiin, sillä paikalliset vaellusoppaat ovat usein harrastajia eivätkä välttämättä osaa englantia. Itsenäiseen matkustamiseen tottuneen kannattaakin Montenegrossa hyväksyä se, että elämyksestä saa eniten irti positiivisella pioneerihengellä ja ammattilaisten avulla.

Pyörällä pääsee

Retki- ja maastopyöräily on aktiviteettina Montenegrossa suhteellisen uusi, mutta sen suosio on kasvussa ja sitä mukaa myös kartoitettujen ja merkittyjen pyöräreittien määrä. Lisäksi Montenegroon on rantautunut Saksasta lähtenyt Bed & Bike -konsepti, mikä tekee pyöräilijöiden matkanteosta aiempaa mukavampaa.

Bed & Bike -laatumerkillä varustetuissa yöpymispaikoissa voi itsensä lisäksi huoltaa myös pyörää, tutustua alueen pyöräilykarttoihin, pestä trikoita ja nauttia terveellisen ja ravitsevan aamiaisen. Eikä matkan keskeytymistä pyörän katoamisen vuoksi tarvitse pelätä, sillä polkupyörän saa yöksi talteen lukittuun varastoon. Suurimmaksi haasteeksi jääkin se, kuinka selvitä lihasvoimalla Montenegron mäkisistä reiteistä.

Rantalomailua ja kirkkaita vesiä

Montenegrolla on lähes 300 kilometriä Adrianmereen rajoittuvaa rantaviivaa. Naapurimaa Kroatia on viime vuosina vienyt leijonanosan rantalomasta haaveilevista turisteista, mutta paikallisten mielestä Adrianmeren parhaat rannat löytyvät Montenegrosta. Maan kaunista rannikkoa täplittääkin yli sata uimarantaa kalliopoukamista hiekkarantoihin.

Inka KhanjiMontenegro
Kirkkaat vedet ovat Montenegron valtti.

Auringonpalvontaa aktiivisemmasta lomailusta pitävien kannattaa kurkistaa pinnan alle – kirkkaat vedet tarjoavat runsaasti nähtävää sukeltajille muun muassa vanhojen laivanhylkyjen muodossa.

Reissuun keväällä tai syksyllä

Vilkkain turistisesonki osuu Montenegrossa muiden Välimeren maiden tavoin heinä–elokuulle ja massoja kaihtavien matkaajien kannattaakin ottaa ilo irti kevät- tai syyskuukausista. Sää lämpenee huhti–toukokuussa ja kesäkuun lopulla lämpötilat nousevat jo hellelukemiin.

Vaeltamisesta haaveilevien kannattaa keväällä kuitenkin selvittää lumitilanne ennen matkaan lähtöä, sillä osa vaellusreiteistä pysyy lumen alla kesäkuukausiin saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä Montenegroon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Johanna Nelson
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Montenegron nähtävyydet

Montenegron parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Iguassun putokset

Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja