Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Maailman upeimmat julkiset uima-altaat – nämä 10 allasta ovat avoinna kaikille

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Joko tunnet nämä kaikille avoimet uima-altaat? Esittelyssä kymmenen komeaa allasta ympäri maailmaa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 10.02.2020
facebook   whatsapp

Uima-altaat, joille pääsyä ei rajoiteta

Hotellien kilpaillessa hienoimmista uima-altaista osuu matkailijoiden silmiin mitä mielikuvituksellisempia uimapaikkoja. Lasipohjaiset ulokkeet, äärettömät altaat, kattouima-altaat maisemilla. Yhteistä näille on kuitenkin se, että ne vaativat lähes aina yöpymisen hotellissa. Monen sadan euron hotelliyö ei sovi kaikkien matkabudjettiin.

Jos olet jäänyt paitsi kuuluisimmista hotellialtaista, kokeile julkisia uima-altaita. Katso alta kymmenen poimintaa persoonallisista altaista, joille pääsee joko ilmaiseksi tai kohtuullista pääsymaksua vastaan.

1. Bondi Icebergs, Sydney

Yksi maailman kuuluisimmista – ja kuvatuimmista – julkisista uima-altaista on Sydneyn Bondi Icebergs. Vuonna 1929 avattu uima-allas rakennettiin talviuintia varten hengenpelastajien toiveesta. Bondi Beachilla sijaitseva 50-metrinen allas on niin lähellä merta, että aallot hipovat allasta. Vaikka allas kuuluu Bondi Icebergs Clubille, ei kävijöiltä edellytetä jäsenyyttä. Kuka vain voi käydä täällä uimassa.

Pääsylippu altaalle ja saunaan maksaa aikuisilta kahdeksan Australian dollaria eli vajaat viisi euroa. Allas on suljettu torstaisin puhdistusta varten ja satunnaisesti uimakisojen aikaan.

Embed from Getty Images

2. Széchenyi, Budapest

Kylpyläkaupunki Budapest ei petä uintipaikkaa etsivää matkailijaa. Széchenyi on varma valinta silloin, kun aikaa on vierailla vain yhdessä kylpylässä. Lukuisista eri altaista koostuva kylpylä levittäytyy sekä sisälle että ulos, ja bonuksena kävijät pääsevät ihailemaan yli satavuotiaan rakennuksen arkkitehtuuria. Széchenyi on avoinna ympäri vuoden – ulkoaltaat mukaan lukien.

Kylpylään myydään useita erilaisia lipputyyppejä, ja hinnat ovat viikonloppuisin hieman arkipäiviä korkeammat. Peruslipusta voi varautua maksamaan noin 20 euroa. Lippuja myydään verkossa.

Embed from Getty Images

3. Lago Martianez, Puerto de la Cruz

Jos majoitut Teneriffalla hotellissa tai loma-asunnossa, jossa ei ole uima-allasta, löytyy kaikille avoin allas pohjoisen Puerto de la Cruzista. Lago Martianez on meren ääreen rakennettu merivesiallas, jonka on suunnitellut arkkitehti César Manrique. Talvikuukausina kannattaa varautua siihen, että vesi on varsin viileää.

Alueella on seitsemän allasta, joita koristavat palmut, puutarhat ja tekosaaret. Altaiden yhteydessä toimii myös ravintoloita, baareja ja jopa kasino. Pääsylippu allasalueelle maksaa aikuiselta 5,50 euroa.

Embed from Getty Images

4. Allas Sea Pool, Helsinki

Parasta Helsingin Kauppatorin kupeessa sijaitsevassa Allas Sea Poolissa on se, että se on avoinna ympäri vuoden. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, voit siis pulahtaa ulkoilma-altaaseen vaikka sydäntalvella. Kylmällä säällä pää kannattaa kuitenkin suojata.

Aikuisen kertalippu altaalle maksaa 14 euroa. Innokkaat uimarit voivat lisäksi ostaa sinne jäsenyyden, sarjalippuja tai kuukausilipun. Älä unohda myöskään Helsingin toista ylpeyttä, Yrjönkadun uimahallia, jossa voi halutessaan uida alasti.

Embed from Getty Images

5. Venetian Pool, Florida

Jos maltat poistua Floridan-lomalla rannoilta tai hotellin uima-altaalta, kokeile Venetian Pool -nimistä julkista uima-allasta. Vuonna 1924 Coral Gablesiin Miamin eteläpuolelle valmistunut allas rakennettiin louhokseen. Sitä pidetään yleisesti Yhdysvaltojen komeimpana yleisenä uima-altaana: alueella on vesiputouksia, luolia, palmuja ja kaksi historiallista vahtitornia.

Tarkista aukioloajat – allas on suljettu tiettyinä juhlapyhinä sekä joulukuusta helmikuun loppuun. Alle 3-vuotiailta on altaalle pääsy kielletty. Pääsylippu maksaa 15 dollaria eli noin 14 euroa.

Embed from Getty Images

6. Amalienbad, Wien

Uimareissu Wienissä ei ole riippuvainen säästä. Art nouveau- ja art deco -tyylejä sekoitteleva Amalienbad on kaupungin kaunein yleinen uima-allas, jossa voi vierailla ympäri vuoden. Allasosasto saunoineen sijaitsee sisätiloissa. Sekä uinti että arkkitehtuurin ihaileminen ovat yhtä hyviä syitä vierailla Amalienbadissa!

Älä ihmettele rakennuksen vaatimatonta näköä ulkopäin. Kaikki hienot yksityiskohdat löytyvät sisältä.

Embed from Getty Images

7. Tinside Lido, Plymouth

Ison-Britannian kesään kuuluvat lidot eli julkiset, ulkona sijaitsevat uima-altaat, joita voi käyttää kuka tahansa. Yleisen mielipiteen mukaan paras allas löytyy Plymouthista. Vuonna 1935 rakennettu Tinside Lido on art deco -tyylinen allas niin lähellä merta, että uimarit tuntevat olevansa vedessä veden päällä.

Rapistuneeseen kuntoon päässyt allas suljettiin vuonna 1992, mutta kansan kampanjointi johti lopulta sen kunnostukseen. Allas avattiin yleisölle uudelleen vuonna 2003. Varaudu maksamaan päivälipusta noin viisi puntaa (kuusi euroa). Allas on avoinna toukokuusta syyskuuhun.

Embed from Getty Images

8. Seljavallalaug, Islanti

Islannin kuuluisin julkinen uima-allas on tietysti Blue Lagoon, mutta tiesitkö, ettei tarjonta todellakaan lopu siihen? Islanti tunnetaan kuumista lähteistään ja julkisista uima-altaistaan. Yksi mielenkiintoisimmista on Seljavallalaug. Altaalle ei ole lainkaan pääsymaksua, joten se sopii budjettimatkailijankin ohjelmaan hintavassa Islannissa.

Seljavallalaug on eteläisessä Islannissa sijaitseva ulkoilma-allas, joka rakennettiin jo vuonna 1923. Sijainti hienolla luonnonpaikalla yllättää: täältä ei odottaisi löytävänsä uima-allasta. Kannattaa huomioida, että allasta ei puhdisteta usein. Vedessä voi olla levää.

Embed from Getty Images

9. Porto Moniz, Madeira

Yksi Madeiran hauskimmista nähtävyyksistä on luonnon muovaama uimapaikka lomasaaren pohjoisrannikolla. Porto Monizin tulivuorenpurkauksesta syntyneet laava-altaat ovat suosittuja sekä paikallisten että turistien keskuudessa. Uintia helpottamaan on rakennettu veteen johtavia portaita.

Luonnonaltaille peritään 1,50 euron pääsymaksu. Paikan päälle on noin tunnin ajomatka Madeiran pääkaupungista Funchalista.

Embed from Getty Images

10. Kastrup Søbad, Kööpenhamina

Lähellä Kööpenhaminaa sijaitseva Kastrup Søbad ei varsinaisesti ole uima-allas – se on mereen puisella rakennelmalla rajattu vesialue, johon kokoonnutaan uimaan. Yhtä kaikki se on hauska ja suojaisa paikka käydä virkistäytymässä kesällä.

Meriuimalaan pääsee Kööpenhaminasta metrolla samalla linjalla, joka kulkee lentokentän ja keskustan välillä. Ilmaiseen merialtaaseen on rakennettu myös uimahyppypaikkoja. Paikalliset kutsuvat uimalaa etanaksi sen muodon takia.

Embed from Getty Images

Lue myös: Suomen 10 houkuttelevinta uima-allasta – kuinka monessa olet käynyt?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.