Hyppää sisältöön

Koe Saksan tunnelmalliset joulumarkkinat – parhaat kohteet viikonloppulomalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2017
Lämminhenkiset joulumarkkinat kuuluvat Keski-Euroopassa erottamattomasti adventtiaikaan.

Ei joulua ilman joulumarkkinoita

Keskieurooppalaiset joulumarkkinat huokuvat lämpöä ja pitkiä perinteitä. Kojuissa kaupataan kaikkea käsitöistä leluihin ja joulupöydän herkkuihin.

Toreilla käydään joulunalusaikana paitsi ostoksilla myös viettämässä aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saksan joulumarkkinat ovat erinomainen syy varata pitkä viikonloppu keskieurooppalaiselle kaupunkilomalle. Lahjaostokset hoituvat samalla kuin huomaamatta.

Berliinin joulumarkkinat

Berliinin tunnetuimmat joulumarkkinat järjestetään Gendarmenmarktin aukiolla.

Joulumarkkinoilla ei suurkaupungissakaan kenelläkään ole kiire – tänne tullaan maistelemaan Glühweinia eli mausteista hehkuviiniä tukevista mukeista ja herkuttelemaan makkaroilla, kastanjoilla tai suklaahedelmillä kaikessa rauhassa. Gendarmenmarktin joulumarkkinat järjestetään 27.11.–31.12.2017.

Gendarmenmarktin lisäksi Berliinissä vietetään joulumarkkinoita esimerkiksi Alexanderplatzilla ja Potsdamerplatzilla.

Dresdenin joulumarkkinat

Koko Saksan vanhimmat joulumarkkinat löytyvät Dresdenistä parin tunnin auto- tai junamatkan päästä Berliinistä. Dresdenin markkinat järjestettiin ensimmäistä kertaa jo 1400-luvulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Joulumaskotit
Pörröiset maskotit ihastuttavat lapsikävijöitä joulumarkkinoilla.

Täällä erityisen suosittuja ovat noin sadan kilometrin päässä Erzgebirgessä valmistettavat puiset joulukoristeet. Pienten ihmishahmojen ja joulukarusellien valmistaminen elättää edelleen perinneammattia harjoittavia käsityöläisiä.

Saksan joulumarkkinat eivät ole hengeltään vain kaupallista ostoshuumaa, vaan niiden luonteeseen liittyy yhtä lailla iloinen yhdessäolo ja joulunaikaan virittäytyminen.

Stuttgartin joulumarkkinat

Stuttgartissa joulumarkkinat valtaavat marraskuun lopussa lähes koko keskustan. Kaupungin joulumarkkinat järjestetään 29.11.–23.12.2017. Joulutoriperinteeseen kuuluvat näyttävät kojut, jotka koristellaan toinen toistaan upeammiksi runsain havuin, joulutarinaa esittävin hahmoin ja mitä mielikuvituksellisemmin tavoin.

Musiikkiesityksillä ja konserteilla on tärkeä osa joulumarkkinoilla ja myös Stuttgartin joulutorilla järjestetään päivittäin ohjelmaa.

Saksan joulutori
Toinen toistaan komeammat pähkinänsärkijät ovat tuttu näky saksalaisilla joulutoreilla.

Karlsplatz, yksi Stuttgartin joulumarkkinoiden aukioista, on joulun alla omistettu kokonaisen kuukauden ajan vain Suomelle. Kalevala Spiritin suomalainen joulukylä pystyttää aukiolle koko joukon punaisia puukojuja, joissa on tarjolla loimulohta, glögiä, hilloja, hunajaa sekä paljon muita pohjoisen herkkuja. Osa kojuista myy suomalaisia käsityötuotteita. Samanlaiset joulukylät löytyvät myös Hannoverista ja Leipzigista.

Stuttgartissa pidempään viipyvän kannattaa piipahtaa myös naapurikaupungin Esslingenin keskiaikamarkkinoilla. Esslingen panostaa kaiken aitouteen myyjien asuja ja saviastioita myöten. Oheisohjelmana täällä nähdään tulennielijöitä ja seppiä takomassa rautaa avotulen äärellä.

Bremenin joulumarkkinat

Pohjoissaksalaisen Bremenin adventtiajan kohokohta on samaan aikaan kaupungintalon ja Roland-patsaan ympärillä 27.11.–23.12.2017 pidettävät tunnelmalliset joulumarkkinat ja niiden yli 170 kojua, jotka houkuttelevat kävijöitä jouluisille ostoksille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bremenin joulumarkkinoita pidetään yksinä Saksan kauneimmista. Niiden historialliset kulissit, rakkaudella koristellut kojut ja romanttinen valaistus luovat erityisen hienon tunnelman ja ihastuttavat vuodesta toiseen yhä useampia kansainvälisiä kävijöitä.

Saksan joulutori
Koristellut piparkakut ovat perinteinen saksalainen jouluherkku.

Joulumarkkinoiden lisäksi samaan aikaan vietetään myös Schlachte-Zauber -tapahtumaa, jonka aikana vieraat voivat sukeltaa keskiajan historialliseen ilmapiiriin Bremenin Weser-joen promenadilla ja ihailla laivoja savukalan ja vastaleivotun leivän tuoksuessa.

Kun kuljet vartiotornien ohi ja astut mahtavien paaluaitojen taakse, löydät itsesi suoraan keskiajalta. Näet käsityöläisiä työnsä ääressä, kovaäänisiä kauppiaita, silmänkääntäjiä ja pelimiehiä – tällaista lienee ollut entisajan meno, kun hansalaivat saapuivat kaikkialta Pohjolasta arvokkaine lasteineen Weserin lastaussatamaan.

>> Lue lisää vinkkejä Saksaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Kuvat: Flickr / LenDog64, Noodlesfur, Carlos Rivera, Francis Bijl

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja