Bombay Beachin hylätty lomakohde Salton Sean rannalla

Tämän hylätyn lomakohteen loiston päivät ovat kaukana – näky kuin maailmanlopun jäljiltä

Kalifornian autiomaasta löytyy entinen lomakohde, jossa vallitsee maailmanlopun tunnelma.

Aavikkojärven lomakohde tyhjeni

Mikä sai suositun lomakohteen autioitumaan? Tätä kysymystä on mahdotonta olla pohtimatta Yhdysvalloissa Kalifornian suurimman järven Salton Sean rannalla sijaitsevassa Bombay Beachin kylässä Coloradon aavikolla. Järveä reunustavaa tietä ajavia autoja vastaanottavat hilpeät kyltit, jotka toivottavat tervetulleeksi Bombay Beachille – mutta koko lomakohteesta ei näytä olevan jäljellä enää rippeitäkään.

Aina näin ei ole ollut. Vesihiihtäjien koristamat kyltit vievätkin ajassa taaksepäin 1950- ja 60-luvuille, jolloin Bombay Beach oli vilkas lomakohde. Järven rannalle tultiin pelaamaan golfia, kalastamaan, harrastamaan vesiurheilulajeja ja pitämään hauskaa. Lomakohteesta löytyi hotelleja ja palveluja.

Nykyään Bombay Beach on lähes täysin autioitunut. Hylättyjen talojen ja asuntovaunujen joukosta löytyy kuitenkin asuttujakin rakennuksia – kylän asukasluku on noin 250, mutta vuodenajasta riippuen se saattaa paikallisten mukaan laskea reilusti alle sadan.

Myös palvelut ovat kadonneet Bombay Beachilta. Lähin ruokakauppa palvelee asukkaita Nilandissa, joka sijaitsee noin parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä. On vaikea uskoa, että parhaimmillaan Salton Sean alue houkutteli yli miljoona kävijää vuodessa.

Bombay Beachin alamäki alkoi 70-luvun tulvien myötä, kun rakennukset, yritykset ja laiturit kärsivät tuhoja, joita ei koskaan korjattu. Myöhemmin järvi vetäytyi ja satama suljettiin. Tänä päivänä Salton Sea on kuihtumassa Kalifornian kuivuuden takia. Aikoinaan alueelle matkustettiin kalastamaan, mutta nyt kalat kuolevat järveen erittäin suolapitoisen ja saastuneen veden takia.

Bombay Beachin ranta ei varsinaisesti houkuttele viettämään piknikiä tai paistattelemaan päivää. Rannalla leijuu mädäntynyt haju, ja hiekan sijaan rantaa peittää sora ja kuolleiden kalojen raadot.

Yksi baari avoinna

Bombay Beachin mielenkiintoisin vierailukohde on kylän ainoa baari Ski Inn, jonka nimi viittaa Bombay Beachin kulta-aikoihin vesihiihtokohteena. Ski Inn mainostaa itseään “maailman matalimpana baarina” – Salton Sean pinnan korkeus on noin 70 metriä merenpinnan alapuolella.

Ski Inn on elämys amerikkalaisten pikkukaupunkien erikoisuuksia etsiville matkailijoille. Sekä ruokaa että edullisia juomia tarjoilevassa kuppilassa aika tuntuu pysähtyneen, ja tiskillä istuu vain paikallisia kanta-asiakkaita. Baarin seinät on vuorattu lattiasta kattoon asiakkaiden jättämillä dollarin seteleillä, joihin vieraat ovat jättäneet oman puumerkkinsä.

Salton Sean alue houkuttelee edelleen päiväretkeilijöitä – erityisesti hylättyjä paikkoja kiertäviä urbaaneja retkeilijöitä sekä valokuvaajia. Bombay Beachin lähin suosittu turistikohde on aavikon huvittelukaupunki Palm Springs, josta on hylättyyn lomakohteeseen noin 1,5 tunnin ajomatka.

Ainoa tapa matkustaa alueelle on vuokra-auto. Kannattaa huomioida, että alueella autoillessa mukana kannattaa kuljettaa passia – lähellä Bombay Beachia kun on rajavartiolaitoksen tarkastuspiste, jossa Yhdysvaltojen ulkopuolelta saapuneita matkailijoita voidaan vaatia näyttämään passia. Hylätty lomakohde sijaitsee vain reilun sadan kilometrin päässä Meksikon rajalta.

Katso kuvat autioituneesta lomakohteesta!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Maria Hietala ja Getty Images

Päivitetty: 14.3.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia