Hyppää sisältöön

Mitä Virossa juodaan? 5 perinteistä suosikkia – joukossa kaikkien tuntema tuliainen Tallinnasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.04.2022
Kuinka monta tyypillistä virolaista juomaa olet maistanut?

1. Olut

Virolaiset ovat uskollista olutkansaa. Tuopillinen huurteista on paikallisten suosikkijuoma, jota talonpojat valmistivat jo 1800-luvulla. Viron tunnetuin olut lienee Saku, jota useimmat suomalaisetkin ovat maistaneet. Sakun tehdas, olutmuseo ja pubiravintola sijaitsevat Tallinnan ulkopuolella. A. Le Coqilla on puolestaan oluttehdas Tartossa.

Pienpanimot ovat yleistyneet isojen olutmerkkien rinnalla. Visit Estonian mukaan Virossa on jo yli 20 rekisteröityä pienpanimoa, joilla on yli 300 olutmerkkiä. Ehkä kokeilet seuraavan Tallinnan-risteilyn yhteydessä jonkin paikallisen pienpanimon tuotteita?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tallinnan parhaat olutravintolat – viisi vinkkiä rennolle lomalle

2. Marjamehut

Virolaisten maku on melko samanlainen kuin Suomessa: etelänaapurissa tehdään vielä kotimaatakin enemmän omia marja- ja herukkamehuja. Itse tehty omenamehu on niin ikään suosittua Virossa. Marjoista tehdään myös liköörejä ja viinejä.

Muista alkoholittomista juomista Virossa käytetään paljon maitoa ja piimää.

3. Vana Tallinn

Ei ole olemassa klassisempaa tuliaista Tallinnan-risteilyltä kuin pullo Vana Tallinn -likööriä. Vuonna 1962 kehitelty salainen resepti sekoitetaan muun muassa rommista, vaniljasta, mausteista ja sitrusöljystä. Viron suosituinta likööriä on myyty jo yli 120 miljoonaa pulloa.

Oletko muuten huomannut, että alkuperäinen Vana Tallinn -pullo muistuttaa perinteistä tallinnalaista rakennusta? Pullo on kuin torni, joka huipentuu kaartion malliseen kattoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiPerinteiset juomat Virossa
Viinit ovat kasvattaneet Tallinnassa suosiotaan.

4. Virolaiset viinit

Viro ei takuulla tule ensimmäisenä mieleen arvostettuna viinintuottajamaana. Viinit ovat kuitenkin yleistymässä koko ajan, ja ensimmäisiä viinejä on tehty maassa jo 20-luvulta saakka. Jos haluat kokeilla jotain paikallista viiniä, voi maistelun aloittaa esimerkiksi perinteikkäästä Põltsamaa Kuldnen omenaviinistä, joka sopii jälkiruoan kyytipojaksi.

Toinen virolainen viinitila Allikukivi tekee myös viinejä hedelmistä ja marjoista. Tila on Virossa kuuluisa erityisesti raparperiviinistään.

5. Kama

Suomalaista talkkunaa vastaava kama on Virossa suosittu tuote, jota sekoitetaan esimerkiksi maitojuomaan. Vehnää, ruista ja ohraa sisältävää kamaa nautitaan tyypillisesti aamupalan yhteydessä. Kamajauhoa voi sekoittaa myös jogurtin joukkoon. Jos haluat ostaa Virosta ruokatuliaisen, on kaupoissa myytävä kama helppo vaihtoehto.

Lue myös: Missä syödä Tallinnassa? Tässä ovat kaupungin parhaat ravintolat

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Estonia / Aron Urb, Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Tallinnan vanhin apteekki

Huomasitko Tallinnan yllättävän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Tallinna

Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Varo yleisiä mokia Tallinnassa

Älä mokaa Tallinnassa – 8 helppoa virhettä, joihin turistit kompastuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja