Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Mitä Virossa juodaan? 5 perinteistä suosikkia – joukossa kaikkien tuntema tuliainen Tallinnasta

Visit Estonia / Aron Urb artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Kuinka monta tyypillistä virolaista juomaa olet maistanut?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 29.04.2022
facebook   whatsapp

1. Olut

Virolaiset ovat uskollista olutkansaa. Tuopillinen huurteista on paikallisten suosikkijuoma, jota talonpojat valmistivat jo 1800-luvulla. Viron tunnetuin olut lienee Saku, jota useimmat suomalaisetkin ovat maistaneet. Sakun tehdas, olutmuseo ja pubiravintola sijaitsevat Tallinnan ulkopuolella. A. Le Coqilla on puolestaan oluttehdas Tartossa.

Pienpanimot ovat yleistyneet isojen olutmerkkien rinnalla. Visit Estonian mukaan Virossa on jo yli 20 rekisteröityä pienpanimoa, joilla on yli 300 olutmerkkiä. Ehkä kokeilet seuraavan Tallinnan-risteilyn yhteydessä jonkin paikallisen pienpanimon tuotteita?

Lue myös: Tallinnan parhaat olutravintolat – viisi vinkkiä rennolle lomalle

2. Marjamehut

Virolaisten maku on melko samanlainen kuin Suomessa: etelänaapurissa tehdään vielä kotimaatakin enemmän omia marja- ja herukkamehuja. Itse tehty omenamehu on niin ikään suosittua Virossa. Marjoista tehdään myös liköörejä ja viinejä.

Muista alkoholittomista juomista Virossa käytetään paljon maitoa ja piimää.

3. Vana Tallinn

Ei ole olemassa klassisempaa tuliaista Tallinnan-risteilyltä kuin pullo Vana Tallinn -likööriä. Vuonna 1962 kehitelty salainen resepti sekoitetaan muun muassa rommista, vaniljasta, mausteista ja sitrusöljystä. Viron suosituinta likööriä on myyty jo yli 120 miljoonaa pulloa.

Oletko muuten huomannut, että alkuperäinen Vana Tallinn -pullo muistuttaa perinteistä tallinnalaista rakennusta? Pullo on kuin torni, joka huipentuu kaartion malliseen kattoon.

Inka KhanjiPerinteiset juomat Virossa
Viinit ovat kasvattaneet Tallinnassa suosiotaan.

4. Virolaiset viinit

Viro ei takuulla tule ensimmäisenä mieleen arvostettuna viinintuottajamaana. Viinit ovat kuitenkin yleistymässä koko ajan, ja ensimmäisiä viinejä on tehty maassa jo 20-luvulta saakka. Jos haluat kokeilla jotain paikallista viiniä, voi maistelun aloittaa esimerkiksi perinteikkäästä Põltsamaa Kuldnen omenaviinistä, joka sopii jälkiruoan kyytipojaksi.

Toinen virolainen viinitila Allikukivi tekee myös viinejä hedelmistä ja marjoista. Tila on Virossa kuuluisa erityisesti raparperiviinistään.

5. Kama

Suomalaista talkkunaa vastaava kama on Virossa suosittu tuote, jota sekoitetaan esimerkiksi maitojuomaan. Vehnää, ruista ja ohraa sisältävää kamaa nautitaan tyypillisesti aamupalan yhteydessä. Kamajauhoa voi sekoittaa myös jogurtin joukkoon. Jos haluat ostaa Virosta ruokatuliaisen, on kaupoissa myytävä kama helppo vaihtoehto.

Lue myös: Missä syödä Tallinnassa? Tässä ovat kaupungin parhaat ravintolat

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Visit Estonia / Aron Urb, Inka Khanji

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. mielestäni palvelu ollut hyvää ja henkilökunta ollut mukavaa kaikkialla ,missä olen syönyt,juonut ja liikkunut.tallinnassa tullut käytyä aika paljon ja pieni paikallisen kielen taito ei ole ollut matkustaessa haitaksi.moni valittaa palvelun ympeydestä,mutta välillä kannattaa katsoa asiakkaan vessassa käydessä peiliin,kun kusee siihen käsienpesualtaaseen.itsellä vain myönteisiä kokemuksia Tallinnan asiakaspalvelijoista ja ravintoloista .(ja aika paljon on paikkoja kierretty ja koluttu vousien mittaan.) ja lopuksi sitä saa mitä tilaa.


 2. Terve Olen JOUTUNUT käymääm Tallinnassa jo HETI itsenäistymisen jälkeen työmatkoilla.
  OLi 10v väliä.Nyt kävässyt silloin tällöin viime vuosina.
  Suunnilleen samat hinnat ruuissa kaupoissa,kuin Suomessa vaimoni mukaan.EN ole löytänyt /saannut kertaakaan TODELLA HERKULLISTA kunnon pihviä.Jos Sinä joka luet tämän TIEDÄT mikä on kunnon puoliraaka pihvi niin tiedät mitä tarkoitan.OLen sitä hakenut monesta paikasta.Nyt syön vain Hotel Europasaa HAMPURILAISEN.
  Se on OK.Tai siitä kävellessä aukion toisella puolen on PUNAISESSA PAKETTI autossa hampurilaiskioski siitä saa hyvää.Näissä on vieläpä HYVÄÄ PALVELU.Mitä ei kaikkialla sanoa.OLuista:Hinnat ovat korkeat….mutta olut hyvää.Itse olemme nyt KIELITAITOISIA koko mailmaa kolunneet eläkeläispariskunta.Voinen sanoa,että:Riga,Vilnus,Pietari näisssä on palvelu parempaa.JOPA Minskisssäkin tänä pn.sitä saa.Tallinan ulkopuolella pikkukaupungeissa on hinnat ja palvelu aivan eriluokkaa.Itse käytäydymme AINA kohteliaan korrektisti.
  Tallinassa HYVIN HARVOIN on lämmin ja avointa palvelua saatavilla.Hotel Europa on sellainen.Siksi myös yövymmekin usein siellä.Hotelleiden kuten myöskin Europan aamiaispöytä:Aikaansa elänneet:Missä tuereet leivät??Se on nykypvää….Mehut ovat raskaalla kädellä vesitettyä.
  Tallinaan ei kannata yöpyä ja jäädä sinne,koska matkailijat haluavat RUOKAELÄMYKSIÄ jotka maistuvat POSITIIVISESTI.Ei kuten nyt :NEGATIIVISESTI.
  Enkä ole ainoa joka näin sanoo+PALVELU:huona ja tylyä.
  Ja miksi tulla sinne??? Kerro miksi?=?OK jos viinaa halua ostaa.
  Kerran nähtyä se riittää


  • Ota ens kerralla vähemmän soppaa äläkä taas unohda lääkkeitäsi kotiin…


   • Hotel Euroopassa asuu vain pienen budjetin köyhät suomijuopot, menkää sinne Minskiin pois rutisemasta.


  • Jessus mistä näitä tupauunoja riittää Talinnaa dissaamaan, sehän on valovuosia tarjonnassa ja kehityksessä noita muita mainittuja paikkoja edellä. Suomalaisia vyölaukkumiehiä saattaa harmittaa kovasti Viron ja Tallinnan nopea elintason nousu, huonosti käyttäytyvä suomimies on shittiä siellä – ei enää ”kuningas” :)


 3. väärä uutisotsikko.ei mummunikaan tiedä vana tallinkia.eikä moni muukaan tallinnankävijä.ei pitäis aina yleistää.


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.