Hyppää sisältöön

Mitä Puolassa juodaan? Paikallisten rakastama vodka ja 4 muuta suosikkia

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.08.2019
Puola tunnetaan parhaiten vodkasta, mutta lomalla törmäät muihinkin paikallisiin juomiin. Na zdrowie - kippis!

1. Vodka

Yksi juoma yhdistetään Puolaan enemmän kuin mikään muu: vodka eli puolalaisittain wódka. Paikallisilla tuntuu olevan eriskummallinen taito juoda vodkaa humaltumatta liikaa tai kärsimättä kankkusesta. Älä kuitenkaan ota lomalla esimerkkiä liian innokkaasta vodkan maistelusta.

Puolalaiset eivät juurikaan sekoita vodkasta drinkkejä, vaan juovat sitä mieluiten sellaisenaan. Joskus vodkan yhteydessä saatetaan tarjoilla vettä. Vodkan laadusta ollaan tarkkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viileänä tarjoiltu vodka kuuluu Puolassa usein aterioiden yhteyteen. Erityisesti liha, rasvaiset makkarat ja suolakurkut sopivat paikallisten mielestä hyvin vodkan rinnalle.

2. Tee

Puolalaiset rakastavat teetä. Maassa nautitaan toki myös kahvia, mutta tee on paikallisten keskuudessa kaikkein suosituin alkoholiton juoma. Teetä juodaan pitkin päivää, ja se sopii lähes jokaiseen tilanteeseen. Teestä käytetään Puolassa nimeä herbata.

Jos sinut kutsutaan Puolassa vierailulle paikallisten kotiin, on lähes varmaa, että pöytään kannetaan jossain vaiheessa teetä. Vaikka erilaiset makuteet ovatkin yleistymässä, juodaan Puolassa edelleen eniten mustaa teetä. Tee tarjoillaan yleensä sokerin ja sitruunaviipaleen kanssa.

3. Olut

Puolassa ei ehkä ole yhtä vahvaa olutkulttuuria kuin esimerkiksi Saksassa tai Tšekissä, mutta olut kuuluu silti maan tyypillisimpiin alkoholipitoisiin juomiin. Olut on koko ajan kasvattanut suosiotaan Puolassa, ja turistien suosimissa kaupungeissa ei ole pulaa pubeista ja olutterasseista.

ShutterstockMitä Puolassa juodaan?
Kaupunkikierroksen voi päättää Puolassa poikkeamalla oluelle.

Suosittuja puolalaisia olutmerkkejä ovat esimerkiksi Zywiec, Tyskie, Lech ja Okocim. Puolan kielellä olut on piwo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kompot

Kompot on tuoreista tai kuivatuista hedelmistä tai marjoista valmistettu mehu, joka voidaan nauttia joko kylmänä tai kuumana. Juomalla on Puolassa pitkät perinteet, ja se oli suosituimmillaan ennen kansainvälisten virvoitusjuomien ja valmismehujen yleistymistä.

Kompotia varten ei ole olemassa yhtä reseptiä, vaan se voidaan tehdä lähes mistä tahansa hedelmästä tai marjasta. Yleensä paikalliset valmistavat oman versionsa sen mukaan, mitä omassa puutarhassa sattuu kasvamaan tai mitä on eniten tarjolla.

Kompotia nautitaan Puolassa ympäri vuoden ja se kuuluu myös joulun ajan suosituimpiin tarjottaviin. Talvella juomaa höystetään usein erilaisilla mausteilla kuten esimerkiksi kanelilla tai inkiväärillä.

5. Nalewka

Jos tavallinen vodka ei hivele makunystyröitäsi samalla tavalla kuin paikallisilla, kokeile puolalaisten toista suosikkijuomaa. Nalewka on yhteisnimi erilaisille hedelmälikööreille, joita on saatavilla monissa eri mauissa. Tyypillisten kirsikka-, aprikoosi- ja mustaherukkaliköörien lisäksi nalewka voi olla myös esimerkiksi hunaja- tai yrttilikööriä.

Kannattaa huomioida, että nalewka on hyvin voimakasta, usein jopa 40–45-prosenttista. Juomaa kannattaa maistaa vain pieni määrä. Nalewka-pulloja myydään kaupoissa, mutta monet paikalliset tekevät niitä myös itse kotona.

Nalewka nautitaan pienestä lasista snapsina. Makeimmat versiot toimivat paikallisille myös jälkiruokaviinin tapaan aterian jälkeen.

Lue myös: Tiedätkö, mitä ovat rasvatorstait ja maitobaarit? Näin Puolassa syödään

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Wroclaw, Puola

Finnair avaa uuden lentoreitin Puolaan: lennot Wroclawiin alkavat kesällä 2024

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja