Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Puola

Zakopane

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Zakopane sopii aktiivilomailijan kohteeksi niin kesä- kuin talviaikaankin.

Etelä-Puolassa lähellä Slovakian rajaa sijaitseva Zakopane on matkailijoiden suosiossa etenkin talvisin, jolloin laskettelijat suuntaavat Tatra-vuoriston rinteille.

ZAKOPANE MATKAKOHTEENA


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Zakopane on suosittu pikkukaupunki

Vajaan 30 000 asukkaan Zakopane vetää matkailijoita puoleensa magneetin tavoin. Erityisesti talven laskettelusesongin aikaan vilinää kaupungissa riittää, eikä kesäkuukausinakaan tarvitse tuijotella tyhjiä katuja.

Suurten matkailijamäärien vuoksi kaupungin palvelutarjonta on kohdallaan. Kaupungissa on lukemattomia majataloja ja hotelleja, ravintoloista ja kahviloista puhumattakaan.

Turistivirrasta huolimatta Zakopane on alppityylisine rakennuksineen säilyttänyt tietyn pikkukaupunkicharminsa. Kaupunkia ympäröivä Tatra-vuoristo puolestaan takaa sykähdyttävät maisemat oikeastaan kaupungin jokaisesta kolkasta.

Zakopanen laadukkaat talviurheiluapajat

Tatra-vuoristo on Puolan vastine Alpeille: hiihtokeskuksia on kymmenittäin ja lasketeltavaa riittää niin vasta-alkajalle kuin ammattilaisellekin. Lumenpuutettakaan ei tarvitse pelätä. Rinteet avataan yleensä jo marraskuun puolella ja laskemaan pääsee usein vielä toukokuussakin.

Zakopanen ympäristön tunnetuimmat rinteet lähtevät Kasprowy Wierchiltä, alueen korkeimmalta huipulta. Lähes kahden kilometrin korkeuteen päästäkseen on kivuttava ylös kahdella kabiinihissillä. Matka on kuitenkin vaivansa väärti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laskettelurinteiden lisäksi Zakopanesta löytyy kilometrikaupalla hyväkuntoisia hiihtolatuja ja murtomaahiihdon suosio onkin Zakopanessa ollut viimeisten vuosien aikana nousussa.

Halutessaan allensa voi ottaa myös vaikkapa lumikengät, moottorikelkan tai koiravaljakon. Ihastuttavat maisemat pysyvät liikkumismuodosta huolimatta samoina.

Kesäaktiviteetit Zakopanessa

Vaikka Zakopane tunnetaan erityisesti talviurheilukeskuksena, riittää kaupungissa ja sen ympäristössä tekemistä lämpimämpäänkin aikaan.

Kesäaikana sukset ja lumilaudat vaihdetaan vaelluskenkiin ja maastopyöriin. Vuorilla on huima määrä vaikeusasteen mukaan luokiteltuja reittejä, joiden tarpomiseen ja pyöräilyyn voi halutessaan kuluttaa kuukausia.

Vaihtelu virkistää toki kesälläkin. Jonain päivänä vaelluskengät voi jättää hotellihuoneeseen ja lähteä matkaan Segwaylla, mönkijällä tai hevosen selässä. Dunajec-joelle kannattaa sen sijaan suunnata koskenlaskun perässä.

Zakopanen kesän kruunaa vuosittain elokuussa järjestettävä Highland Folklore -festivaali. Viikon kestävässä juhlahumussa kuullaan alan taitajia monista maista.

Zakopanen ilmasto ja sesongit

Zakopanen alueella vallitsee pääosin mannermainen ilmasto. Talvisin lämpötila laskee järjestäen alle nollan, mutta varsinaiset paukkupakkaset ovat harvinaisia. Myös kesä on varsin leuto hellelukemien ollessa mahdollisia, muttei suinkaan jokapäiväistä herkkua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosittain Zakopanessa vierailee noin puolitoista miljoonaa matkailijaa, joista suurin osa ajoittaa visiittinsä talvikuukausille. Mikäli toivoo ruuhkatonta laskettelukokemusta on Zakopaneen syytä suunnata sesongin alkuvaiheilla ennen vuodenvaihdetta tai vaihtoehtoisesti myöhemmin keväällä.

Kesällä on pääosin huomattavasti rauhallisempaa kuin talven ruuhkahuippuina. Kaupungin kaduilla kuulee silti monenlaisia kieliä ympäri vuoden, sillä Zakopane on lumettomaan aikaan suosittu vaeltajien ja muiden aktiivilomailijoiden keskuudessa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ZAKOPANESSA

Lentäen Krakovaan, bussilla perille asti

Zakopaneen ei pääse suoraan lentäen. Lähin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Krakovassa, jonne esimerkiksi Finnair lentää kesäkaudella suoraan Helsingistä. Edestakaiset lennot maksavat keskimäärin 200-400 euroa.

Krakovasta perille Zakopaneen pääsee kätevimmin linja-autolla. Pari tuntia kestävästä bussimatkasta joutuu pulittamaan vain noin 10-20 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus Zakopanessa

Zakopanessa on kaupungin asukaslukuun nähden hyvinkin kattava majoitusvalikoima. Hotelleja ja majataloja löytyy jokaiseen makuun, joskin Zakopanen hintataso on muuhun Puolaan verrattuna hieman korkeampi.

Hotellien lisäksi etenkin talvikaudella kannattaa ottaa selvää myös yksityismajoituksesta. Korkeimman sesongin aikaan monet kaupungissa asuvat vuokraavat huoneitaan matkailijoille.

Liikkuminen Zakopanessa

Itse Zakopanen kaupunki on hyvinkin kompakti ja jalkaisin pääsee järjestäen joka paikkaan.

Minibusseilla ja takseilla pääsee varsin kätevästi myös hieman pidemmällä sijaitseviin kohteisiin – erityisesti talvisin järjestetään kohtuuhintaisia kuljetuksia hiihtokeskuksiin.

Mikäli tarkoituksena on kierrellä enemmänkin, on kätevämpää kuitenkin vuokrata auto.

ZAKOPANEN NÄHTÄVYYDET


Mäkihyppytorni on Zakopanen tunnetuin nähtävyys

Zakopanen mäkihyppytorni on kaupungin suosituin nähtävyys. Torni on monille jo ennestään tuttu televisiosta siellä vuosittain järjestettävän mäkihypyn maailmancupin osakilpailun johdosta.

Mäkihyppykilpailun seuraaminen paikan päällä on varmasti unohtumaton kokemus. Koko kaupunki syttyy kahden päivän ajaksi, joiden aikana tapahtumaa riittää vuorokauden ympäri.

Erityisesti Puolan menestyneimmän mäkihyppääjän Adam Malyzsin ilmaantuminen hyppytorniin saa aikaan varsin infernaalisen reaktion zakopanelaiselta kotiyleisöltä.

Kasprowy Wierch, huippujen huippu

Kasprowy Wierch on Zakopanen ympäristön korkein huippu. Lähestulkoon kahteen kilometriin kohoava vuori on pakollinen kohde ainakin jokaiselle laskettelijalle. Tosin kärsivällisyys saattaa olla koetuksella, sillä hissijonot venyvät talvisesongin aikaan usein hyvinkin pitkiksi.

Alas pääsee kahta vaihtoehtoista reittiä, joista soveltuvat keskitasoisille tai jo hieman kokenemmille laskettelijoille. Rinteistä lyhyempi on noin puolentoista kilometrin mittainen, kun taas pidemmässä riittää laskettavaa parin kilometrin ja noin 600 vertikaalimetrin verran. Off-pisteille ei Kasprowy Wierchillä kuitenkaan ole asiaa, sillä lumivyöryvaara on akuutti.

Hissit ovat toiminnassa myös kesäisin. Energiaa säästääkseen patikoija voikin siis aloittaa vaelluksensa vasta huipulta. Tarpeen tullen hissillä pääsee maisemien ihastelun jälkeen myös takaisin alas.

Zakopanen syke

Zakopane on vuosien mittaan kasvanut reilun 30 000 asukkaan kaupungiksi. Sen tunnelmassa on kuitenkin edelleen aistittavissa tietty pikkukylämäisyys, vaikka kaupungin pääkatu, Krupowki, onkin melkeinpä vuoden ympäri matkailijoiden valtaama.

Matkailijoiden paljous on tuonut hiihtohissijonojen lisäksi mukanaan myös positiivisia puolia. Kaupungin tunnelma on samaan aikaan sekä eläväinen ja energinen että rauhallinen ja idyllinen. Ravintoloiden terasseilta kumpuavalle musiikille vastapainonsa tuovat alppihenkisyyttä ja suomalaistyylistä hirsirakentamista yhdistävät rakennukset.

Zakopanen pääkadulta löytyy nähtävää jokaiselle. Rinteestä palaava laskettelija viihtyy tuopin ääressä jossain kaupungin lukuisista baareista, kun taas perheen pienimmät uppoutuvat katutaiteilijoiden ja pelitarjonnan ihmeelliseen maailmaan.

ZAKOPANEN PARHAAT

Zakopanen parhaat aktiviteetit

  1. Laskettelu
  2. Koiravaljakkoajelu
  3. Mönkijäajelu
  4. Ratsastaminen
  5. Patikointi

Lisätietoa

Discover Zakopane

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Kalle Jokinen, SXC