Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Puola

Poznan

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Puolan sympaattinen Poznan Berliinin ja Varsovan puolimatkassa kuuluu maan vanhimpiin kaupunkeihin.

POZNAN MATKAKOHTEENA

Poznan on opiskelijakaupunki

Puolan syntysijoilla

Puolan valtio sai alkunsa Poznanin alueelta 900-luvulla, jolloin kristinusko saapui maahan. Poznań oli alkuun Puolan merkittävin kaupunki, mutta menetti asemansa nopeasti Krakovalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkä historia näkyy Poznanissa eri aikakausien rakennuksina ja monumentteina. Arkkitehtuurissa erityisen vahva on saksalaissuuntaus. Poznan kuului Saksalle 1700-luvulta ensimmäisen maailmansodan loppuun.

Opiskelijakaupunki ja taloudellinen keskus

Nykyään Poznan on Puolan suurimpia opiskelijakaupunkeja ja tärkeä taloudellinen keskus. International Fair -messutapahtumat vetävät kaupunkiin bisnesväkeä ympäri vuoden. Opiskelijoiden ja talouselämän lisäksi Poznan on tunnettu jalkapallosta: kaupungissa pelataan EM-kisoja 2012 ja jalkapallojoukkue Lech Poznan on Puolan maineikkaimpia.

Kaupunkina Poznan on varsin kansainvälinen, ja etenkin nuoret puhuvat hyvää englantia. Poznanilaiset ovat auttavaisia ja tottuneita ulkomaalaisiin. Palvelun taso on yleisesti hyvä, ja suomalaiselle hinnat ovat edulliset.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN POZNANISSA

Nähtävää Poznanissa

Matka Suomesta Poznaniin

Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Poznaniin, mutta Puolan lentoyhtiö LOT tarjoaa jatkoyhteyden Poznaniin päivittäin Varsovasta. Vaihdon sisältäviä lentoja voi saada melko edullisesti, noin sadalla eurolla suunta. Myös erillisten lentojen yhdistelmä voi olla toimiva, koska LOT myy Puolan sisäisiä lentoja usein tarjoushintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännöllinen tapa matkustaa Poznaniin on juna. Kaupunki on junaliikenteen solmukohta Berliiniin ja Varsovan puolimatkassa. Kummastakin metropolista pääsee kaupunkiin junalla useasti päivässä. Matka kestää noin kolme tuntia. Myös Gdanskista on suora junayhteys. Puolan sisäinen junalippu maksaa junatyypistä riippuen noin 10-30 euroa.

Majoitus Poznanissa

Poznanin majoitusmahdollisuudet ovat varsin kattavat, hostelleista viiden tähden hotelleihin. Monet majoituspaikoista ovat melko uusia, ja eniten tarjontaa on keskiluokan hotelleista. Yleensä majoitusliikkeet sijaitsevat joko keskustassa tai sen välittömässä tuntumassa.

Kaupungin kattava raitiovaunuverkosto toimii hyvin, ja lippuautomaatteja voi käyttää englanniksi. Erikseen on syytä huomata, etteivät kuljettajat myy lippuja Poznanissa.

POZNANIN NÄHTÄVYYDET

Stary Rynek

Historiallisella Poznanilla on kaksi sydäntä

Poznanin historialliset nähtävyydet sijaitsevat suurelta osin pienehkön vanhankaupungin alueella. Historiallisella Poznanilla on kaksi sydäntä: vanhankaupungin aukio Stary Rynek sekä katedraalisaari Ostrów Tomski, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä aukiolta.

Keskustassa on myös saksalaisarkkitehtuurin hallitsema alue, jolla sijaitsevat monet tärkeät nähtävyydet, kuten yliopisto ja Saksan keisarin vierailua varten 1900-luvun alussa rakennettu linna. Keskustan päänähtävyyksiin tutustuu leppoisasti kävellen päivässä.

Katedraalisaaren kaksitorninen katedraali on Puolan vanhin. Rakennus valmistui alun perin jo 900-luvulla, mutta ulkoasua on muokattu useasti. Nykyinen, goottilainen julkisivu on peräisin sodan jälkeisestä korjauksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Katedraali on nähtävyytenä parhaimmillaan illalla, jolloin saaren itäpuolelta avautuu huikea näköala kohti näyttävästi valaistua kirkkorakennusta.

Renessanssityylin aukio Stary Rynek

Poznanin tunnetuin maamerkki, kaupungintalo Ratusz on vanhankaupungin sydän. Rakennus hallitsee vanhankaupungin aukiota, joka edustaa italialaista renessanssityyliä 1500-luvulta ja on pohjoisen Keski-Euroopan kauneimpia.

Joka päivä klo 12 turistijoukko kerääntyy kaupungintalon eteen katsomaan erikoista perinnettä: etuseinästä astuu torvensoiton säestämänä esiin kaksi mekaanista vuohta, jotka kolauttavat päänsä yhteen useita kertoja.

Sodan jälkiä Poznanissa

Saksalaiset rakennuttivat Poznaniin Euroopan suurimpiin lukeutuneen linnoitussysteemin 1800-luvulla. Toisessa maailmansodassa linnoitteet tuhoutuivat suurelta osin, mutta siellä täällä on jäljellä restauroituja osia linnoituksesta.

Tärkeimmät linnoitusjäänteet ovat Gestapon vankilana ja keskitysleirinä toiminut Fort VII sekä Cytadela-puisto, jossa sijaitsi saksalaisten linnoituksen vahvin osa. Nykyään Cytadelassa on muun muassa sotamuseo, neuvostosotilaiden muistomerkkejä sekä sotilaiden hautausmaita. Fort VII taas toimii keskitysleirimuseona.

Rentoudu ja shoppaile Poznanissa

Merkittävänä opiskelijakaupunkina Poznanin yöelämä on vilkasta. Vanhankaupungin alueen lukuisat klubit ja baarit täyttyvät iltaisin juhlijoista. Etenkin Wrocławska-kadulla riittää valinnanvaraa halvoista shottibaareista elegantteihin klubeihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yökerhoissa kannattaa vierailla jo siksi, että puolalaiset nuoret ovat estottomia ja taitavia tanssijoita. Vaikka menoon ei itse uskaltautuisi mukaan, voi sen seuraaminenkin olla elämys.

Kaupungin lukuisista kauppakeskuksista pakollinen nähtävyys on ydinkeskustan Vanha panimo Stary Browar, joka sijaitsee entisen olutpanimon tiloissa ja tarjoaa erityislaatuiset puitteet shoppailuun. Keskus valittiin vuonna 2005 maailman parhaaksi keskikokoiseksi ostokeskukseksi. Suomalaiselle edullisia ovat usein kengät ja vaatteet.

Oluenystäviä houkuttelee vierailu Lechin panimolla kaupungin itäpuolella. Englanninkielisen vierailukierroksen voi varata pienellekin ryhmälle, minimiä ei ole. Kierros kestää noin kaksi tuntia, ja lopuksi maistellaan oluita.

POZNANIN PARHAAT

Poznanin ilta

Koe nämä Poznanissa

 1. Seuraa kaupungintalon edessä perinteistä keskipäivän julistusta, jolloin kaksi mekaanista vuohta astuu ulos kaupungintalon seinästä iskemään päänsä yhteen.
 2. Kävele läpi Poznanin The Royal Imperial Route, joka kuljettaa tärkeimmältä nähtävyydeltä toiselle. Esitteen reittiin saa vanhankaupungin aukion turisti-infosta.
 3. Vieraile Poznanin valtavassa Cytadela-puistossa, jossa sijaitsi aiemmin Poznanin linnoitusrakennelmien vahvin osa.
 4. Matkaa kaupungin laitamilla sijaitsevalle vanhalle keskitysleirille, nykyisin museona toimivaan Fort VII:n.
 5. Käy ostoksilla erikoislaatuisessa kauppakeskus Stary Browarissa, joka on restauroitu vanhan olutpanimon tiloihin.

Viisi kahvilaa Poznanissa

 1. Zielona Veranda – Monen mielestä Poznanin mukavin kahvila, joka on sisutettu lukemattomilla paperisilla linnuilla, kasveilla ja muilla koristeilla. Paderewskiego 7.
 2. U Przyjaciół – Erikoislaatuinen kahvila joka sijaitsee piilossa sisäpihalla teatterin ja kirjaston yhteydessä. Kahvila on sisustettu teatteri- ja antiikkiesineistöllä. Yksityisyyttä tarjoavat punaiset verhot. Mielżyńskiego 27/29.
 3. Cacao Republika – Poznanin sydämessä sijaitseva kaksikerroksinen, kaakaoihin erikoistunut kahvila, joka on tunnelmaltaan intiimi. Zamkowa 7.
 4. Cafe Sensacja – Tiiliseinäinen pikkukahvila kellaritiloissa, jonka menu on hämmästyttävän laaja kahvilan kokoon nähden. Marcinkowskiego 16/6.
 5. Cafe Sekret – Vanhankaupungin kellaritiloihin kätkeytyvä sympaattinen kahvila, jossa voi usein kuulla pianonsoittoa. Sieroca 5/6.

Viisi baaria illanviettoon

 1. Dragon – Kaupungin suosituimpiin kuuluva monikerroksinen baari, jonka tilat vaihtelevat kellarin pienestä tanssilattiasta yläkerrosten mukaviin sohvahuoneisiin. Kesäisin iso sisäpihaterassi ja ajoittain musiikkiesityksiä. Zamkowa 3.
 2. Proletaryat – Baari joka on sisustettu sosialismin ajan patsailla, julisteilla ja muilla esineillä. Baaritiskiltä voi lainata käyttöön neuvostoliittolaisia päähineitä. Wrocławska 9.
 3. W Starym Kinie – Monikerroksisen baarin ja klubin välimuodon nimi tarkoittaa “vanhassa elokuvateatterissa”. Tilat ovatkin kuuluneet aiemmin elokuvateatterille. Nowowiejskiego 8.
 4. Za Kulisami – Etsitkö mukavaa baaria täynnä kirjoja ja kulttuuria? Za Kulisamin kohdalla etsintä päättyy. Wodna 24.
 5. Fort Colomb – Vanhaan linnoitusrakennelmaan restauroitu baari jonka tunnelma on erikoinen. Kesäisin mukava terassi. Ulica Powstanców Wielkopolskich.

Poznanin kaupunki
Poznan In Your Pocket

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / Fjmc65 , sludgelper , Friar’s Balsam , Logofag , maciej.latallo