Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Puola

Historiallinen Wroclaw on monipuolinen kaupunkikohde

Rantapallo Päivitetty: 21.03.2016
Wroclaw on värikäs sekoitus eri kulttuurien vaikutteita.

Monipuolinen kaupunkikohde

Lounais-Puolassa sijaitseva Wroclaw on yksi maan suurimmista kaupungeista. Historiansa aikana Wroclaw on ollut useiden eri maiden vallan alaisena ja yli tuhat vuotta vanhassa kaupungissa on nähtävillä erityisesti saksalaisia ja tsekkiläisiä vaikutteita. Wroclawissa lähes kaikilla paikoilla on myös saksankielinen nimi. Myös itse kaupunki tunnetaan usealla eri nimellä esimerkiksi saksaksi sen nimi on Breslau ja tsekiksi Vratislav.

Wroclawia halkoo useasta kohdasta kaupungin läpi virtaava Oder-joki. Kaupungissa on yli sata siltaa, jotka yhdistelevät saaria, joihin joki on kaupungin jakanut. Oder on merkittävä osa kaupunkikuvaa. Joenrantaa pitkin kulkee kävelykatuja, joilla kävellessä voi nauttia joen luomasta tunnelmasta ja tutustua kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijalle Wroclaw tarjoaa valtavasti vaihtoehtoja. Kaupungissa voi tutustua historiaan, nauttia kauniista maisemista, vierailla nähtävyyksissä ja museoissa sekä syödä hyvin.

Kaupunki täynnä nähtävää

Wroclawista löytyy nähtävää joka puolelta, sillä kaupunki on täynnä upeita rakennuksia eri aikakausilta. Kannattaakin varata aikaa varsinaisten nähtävyyksien lisäksi kaupungilla kiertelyyn, jotta ehdit tutustua historian värittämään kaupunkikuvaan.

Kaupungin kauppatori on Wroclawin sydän ja kaupunkilaisten tapaamispaikka. Torilla on Wroclawin vanha raatihuone, joka on yksi kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä. Vierailemisen arvoisia ovat myös kaupungin kirkot, joista merkittävimmät sijaitsevat aivan keskustassa tai katedraalisaarella.

Wroclawin kuuluisimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat myös Satavuotishalli ja Raclawicen taistelusta kertova valtava panoraamamaalaus. Kaupungin museotarjontaan kuuluu esimerkiksi taidetta, arkkitehtuuria ja Puolan kulttuuria esitteleviä museoita.

Kaupungissa on useita kauniita puutarhoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden päästä hetkeksi luonnon helmaan. Suosituimmat ovat Wroclawin yliopiston kasvitieteellinen puutarha ja Szczytnicki-puiston japanilainen puutarha.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Wroclawin kaupungintalo
Vanha raatihuone on Wroclawin tunnetuin rakennus.

Koe ja näe edullisesti

Hintataso Wroclawissa on melko edullinen, joten reissuun voi lähteä pienemmälläkin budjetilla ja silti kokea kaupungin parhaat palat. Vaikka luottokortit käyvätkin laajalti, erityisesti pienempiä paikkoja varten on hyvä kuljettaa mukana myös käteistä.

Kaupungin ravintolat edustavat lukuisia eri ruokakulttuureja ja sopivia vaihtoehtoja löytyy jokaiselle budjetille. Kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti puolalaiseen ruokaan ja paikallisiin juomiin.

Wroclawissa on paljon mahdollisuuksia shoppailuun, sillä kaupungissa on useita kauppakeskuksia, markkinoita ja matkamuistomyymälöitä. Arkady Wroclawskie on yksi kaupungin parhaista ostospaikoista. Modernista ostoskeskuksesta löytyy kattavan kauppavalikoiman lisäksi elokuvateatteri ja ravintoloita.

Matkailijaa ilahduttaa, että kaupungissa on yli 130 paikkaa, jossa pääsee käyttää kaupungin tarjoamaa ilmaista internetyhteyttä. Internet on käytettävissä esimerkiksi lentokentällä ja tärkeimmissä nähtävyyksissä.

Varaudu vaihteluihin säässä

Wroclaw on kaupunkilomakohde, joten sinne voi matkustaa ympäri vuoden. Kesät ovat kuumat, mutta talvella lämpötila voi laskea reilusti miinukselle eikä lumi ole harvinaista. Kesällä lämpötilat nousevat enimmillään 30 asteeseen. Talvella Wroclawissa voi olla jopa 20 astetta pakkasta.

Sää saattaa Wroclawissa muuttua nopeasti eikä pelkän sääennusteen varaan kannata laskea. Järkevällä pakkaamisella välttyy sään aiheuttamilta harmeilta. Sateenvarjo ja ylimääräiset lämpimät vaatteet voivat olla tarpeellisia eikä kesällä kannata unohtaa aurinkovoidetta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN WROCLAWISSA

Wroclawin keskusta
Wroclawin keskustassa nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Lentäen tai junalla perille

Wroclawiin ei ole suoria lentoja Suomesta. Yhdellä vaihdolla pääsee lentämään Helsingistä Wroclawiin useiden Euroopan kaupunkien kautta. Halvimmillaan lentoja saa hiukan alle 200 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokenttä sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan taksilla ja bussilla. Taksimatka lentokentältä keskustaan maksaa vuorokaudenajasta ja liikenteestä riippuen noin 10-20 euroa. Bussi 406 kulkee 20 minuutin välein ja matka kestää noin puoli tuntia. Lisäksi lentokentällä toimii useita autonvuokrausfirmoja, joiden pisteet löytyvät saapumisaulasta.

Wroclawiin voi myös halutessaan matkustaa junalla Puolan muista kaupungeista. Puolassa on kattava junaverkko ja nopeat junat operoivat suurimpien kaupunkien välillä. Suomesta pääsee suorilla lennoilla Varsovaan ja Krakovaan, joista voi jatkaa junalla Wroclawiin.

Majoitus Wroclawissa

Wroclawissa on tarjolla satoja majoituspalveluita kuten hotelleja, hostelleja ja vuokrattavia asuntoja. Majoittuminen hotellissa on edullista Wroclawissa.

Hyvästä hotellista kaupungin keskustasta saa huoneen yhdeksi yöksi jo muutamalla kympillä. Hostelleissa majoittuminen maksaa noin kymmenen euroa yöltä.

Liikkuminen Wroclawissa

Wroclawissa voi liikkua bussilla, raitiovaunulla ja junalla. Julkisen liikenteen hinnat ovat edullisia ja valittavana on eri lipputyyppejä kertalipusta useamman päivän voimassa oleviin lippuihin. Matkatavaroista joutuu maksamaan erikseen, jos niitä haluaa kuljettaa julkisissa liikennevälineissä.

Wroclawin alueella liikkuu kätevästi ja nopeasti pyörällä, jonka voi vuokrata yli 30 paikasta eri puolilta kaupunkia. Keskustassa pärjää hyvin myös kävellen, koska välimatkat ovat lyhyitä ja tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin keskustassa autolla liikkumista kannattaa välttää, koska monet kaduista on tarkoitettu vain jalankulkijoille ja lukuisat kadut ovat yksisuuntaisia. Monilla alueilla pysäköinti on maksullista, mutta maksut ovat alhaisia.

WROCLAWIN NÄHTÄVYYDET

Wroclawin Centennial Hall ja suihkulähde
Satavuotishalli ja sen edessä aukeava suihkulähde ovat kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä.

Raatihuone ja kauppatori

Wroclawin sydämessä sijaitsee kauppatori, joka on yksi Euroopan suurimmista toreista. Toria ympäröivät suuret ja värikkäät talot, joiden tyylit vaihtelevat. Torilla on myös patsaita ja suihkulähteitä. Kauppatori eli puolaksi rynek toimii näyttämönä erilaisille tapahtumille ja juhlallisuuksille. Siellä pidetään esimerkiksi Wroclawin joulumarkkinat.

Kauppatorilla on kaupungin vanha goottilaistyylinen raatihuone, joka on yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Talo on ulkopuolelta täynnä vaikuttavia yksityiskohtia. Raatihuoneeseen pääsee tutustumaan myös sisältä ja sen sisätiloissa toimii nykyään taidemuseo.

Satavuotishalli ja näyttelyalue

Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on vuonna 1913 valmistunut messu- ja näyttelyrakennus Centennial Hall eli Satavuotishalli, jossa järjestetään esimerkiksi viihde- ja urheilutapahtumia. Halli on Unescon maailmanperintökohde.

Satavuotishallin ympärille rakennetulta näyttelyalueelta löytyy suuri suihkulähde, jossa voi erityisesti iltaisin ihailla musiikki- ja valoesityksiä. Vieressä sijaitsevasta Szczytnicki-puistosta löytyy myös muita kiinnostavia nähtävyyksiä. Puistossa on japanilainen puutarha sekä pieni puinen kirkko, joka on yli viisisataa vuotta vanha.

Raclawicen panoramamaalaus

Raclawicen valtava panoraamamaalaus esittää vuonna 1794 käytyä Raclawicen taistelua, jossa puolalaiset nousivat Venäjää vastaan taistelemaan itsenäisyydestään. Maalaus on vanhin ja ainut säilynyt panoraamamaalaus Puolassa. Valtava maalaus on 114 metriä pitkä ja 15 metriä korkea.

Panoraamamaalaus on esillä näyttelytilassa aivan Wroclawin keskustassa. Ensin vierailijat pääsevät tutustumaan näyttelyyn, joka selittää tapahtumia ja historiaa maalauksen takana. Itse maalausta ihastellaan puoli tuntia kestävässä esityksessä, jossa käytetään erilaista teknologiaa kuten valoja apuna elämyksen luomisessa.

Katedraalisaari

Tumskin saari, jota kutsutaan myös katedraalisaareksi, on kaupungin vanhinta aluetta. Tällä alueella oli ensimmäinen pysyvä asutus Wroclawissa. Katedraalisaarelle kuljetaan Tumskin sillan kautta.

Alueen tärkein nähtävyys on Wroclawin katedraali eli viralliselta nimeltään Pyhän Johannes Kastajan katedraali, joka on kaupungin upeimpia goottilaisen arkkitehtuurin ilmentymiä. Katedraalin torni kohoaa lähes sadan metrin korkeuteen ja ylhäällä on loistava näköalapaikka, josta aukeavat maisemat kaupungin ylle.

Toinen kiinnostava kirkko alueella on Pyhän Ristin kirkko, jonkan tiloissa on oikeastaan kaksi kirkkoa omissa kerroksissaan. Kirkko on yksi harvinaisista kaksikerroksisista kirkoista. Jos on kiinnostunut taiteesta ja historiasta kannattaa vierailla katedraalin vieressä sijaitsevassa arkkihiippakunnan museossa, jossa on esillä uskonnollista taidetta.

Kauppahalli Hala Targowa

Wroclawin vanha kauppahalli sijaitsee 1900-luvun alussa valmistuneessa rakennuksessa. Vaikka ostosten tekeminen ei innostaisi, kannattaa kauppahallissa vierailla ihailemassa rakennuksen arkkitehtuuria ja tutustumassa paikalliseen elämänmenoon.

Kauppahallissa on satoja kojuja kahdessa kerroksessa. Alakerta on keskittynyt ruokatuotteisiin, kun taas yläkerrassa myydään käyttötavaroita laidasta laitaan. Kauppahallista voi napata matkaa tuoreita hedelmiä ja kimpun kukkia tai ostaa tuliaiseksi paikallisia herkkuja.

WROCLAWIN PARHAAT

Wroclawin katedraali
Wroclawissa kannattaa kiivetä kirkkojen torneihin, sillä niistä aukeavat kauniit maisemat kaupunkiin.

Kiinnostavimmat museot

1. Kansallismuseo
2. Nykytaiteen museo MWW
3. Arkkitehtuurimuseo
4. Etnografinen museo
5. Museum of Post and Telecommunications

Parhaat näköalapaikat

1. Sky Tower
2. Pyhän Maria Magdaleenan kirkon torneja yhdistävä Noitien silta
3. Pyhän Elisabethin kirkon torni
4. Pyhän Johannes Kastajan katedraalin torni
5. Wroclawin yliopiston torni

Parhaat kahvilat herkutteluun

1. Central Cafe
2. Chocoffee
3. Amorinio
4. Cukiernia kawiarnia Marcello
5. Giselle French Bakery Cafe

LISÄTIETOA

http://www.wroclaw.pl/en/

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Flickr/Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland, Maciek Lulko, jo.sau, timon91, Felipe Tofani