Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Tšekki

Tšekeissä voi yhdistää helposti kaupunki- ja luontoloman

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.08.2018
Keski-Euroopassa Saksan, Puolan, Slovakian ja Itävallan naapurimaana sijaitseva Tšekki on ollut itsenäinen vasta vuodesta 1993, jolloin entinen Tšekkoslovakia jakautui Tšekkiin ja Slovakiaan.

Tšekki on kuuluisa etenkin hyvistä oluistaan, jääkiekosta sekä maailmankuuluista kirjailijoistaan Franz Kafkasta ja Milan Kunderasta. Tšekeistä ovat lähtöisin myös monet muut kulttuurin ja tieteen alan suuruudet.

Maa tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kaupunkilomaan, sillä Praha on todellinen kaupunkilomien klassikkokohde. Myös muut kaupungit kuten Brno ja Ostrava ovat mainioita vierailukohteita. Kaupunkien lisäksi Tšekeissä voi viettää myös vaikkapa auto- tai aktiivilomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTsekki
Maassa kannattaa ehdottomasti tutustua myös muihin kuin kaupunkikohteisiin, sillä maaseudulla voi nähdä esimerkiksi upeita linnoja.

Prahan lisäksi talvi- ja kylpyläkohteita

Useimmille matkailijoille Tšekki onkin yhtä kuin Praha, mutta maasta löytyy myös monia muita kiinnostavia vierailukohteita. Talvimatkailijoille löytyy lukuisia hiihtokeskuksia, luontomatkailijoille hienoja patikointi- ja vaellusreittejä ja nautiskelijoille on tarjolla muun maussa rentouttavia kylpylöitä.

Tšekeissä on Manner-Euroopalle tyypillinen ilmasto, jossa kesät ovat lämpimiä, mutta eivät kuumia ja talvet kylmiä. Talvella sataa yleisesti lunta.

Etenkin Prahassa on kesällä valtavasti turisteja ja kaupungin keskusta voi olla jopa ahdistava. Paras aika vierailla Prahassa onkin varsinaisen turistisesongin ulkopuolella alkukeväästä tai loppusyksystä. Muualla Tšekeissä voi hyvin matkustella myös kesäaikaan.

Prahaa ovat viime vuosina vaivanneet turisteihin kohdistuvat taskuvarkaudet, huijaaminen ja ylimääräinen rahastus. Kannattaakin siis pitää kiinni laukustaan, tarkistaa ravintolalasku sekä sopia taksin hinta etukäteen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TŠEKISSÄ

ShutterstockTsekki
Noin 200 kilometrin päässä Prahasta sijaitseva Brno on hyvä päiväretkikohde.

Suoralla lennolla Prahaan

Suomesta on useita suoria sekä koneenvaihdollisia lentoja Prahaan ja lentoja saattaa saada hyvinkin halvalla. Finnair, Norwegian ja Czech Airlines liikennöivät Helsingistä Prahaan suorilla lennoilla reilussa kahdessa tunnissa. Lennot voi saada hyvin edullisesti, sillä halvimmat edestakaiset suorat lennot maksavat noin sata euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Prahan lentokenttä sijaitsee noin 17 kilometriä kaupungin ulkopuolella ja sieltä pääsee keskustaan parhaiten taksilla tai bussilla.

Majoitusta laidasta laitaan

Tšekeistä löytyy runsaasti erilaista majoitusta kaikista hintaluokista. Tarjolla on eritasoisia hotelleja, hostelleja, bed & breakfast -majoitusta sekä yksityismajoitusta. Eniten vaihtoehtoja on Prahassa, mutta myös muualta maasta löytyy runsaasti mahdollisuuksia. Erilaista majoitusta etsivien kannattaa kokeilla esimerkiksi yöpymistä jossain Tšekkien upeista linnoista.

Hintataso vaihtelee, mutta pääasiassa hinnat ovat hieman Suomea halvemmat. Kalleinta on Prahan keskustassa, jossa hintoihin lisätään muutenkin turistilisä.

Perustasoinen kolmen tähden hotelli maksaa Prahassa noin 50 euroa yöltä, joten hintataso on melko edullinen.

Kattava joukkoliikenne

Liikkuminen Tšekeissä on helpointa junalla tai bussilla. Sekä juna- että bussiverkostot ovat kattavat ja niiden käyttäminen on kohtuullisen edullista. Autonvuokraus on myös hyvä vaihtoehto, jos haluaa tutustua maahan laajemmin omin päin. Taksia käyttäessä kannattaa olla tarkkana, ettei kyydistä veloiteta monikertaista summaa.

Prahassa kulkee bussien lisäksi myös raitiovaunuja ja metro. Myös muissa suurimmissa kaupungeissa on toimiva joukkoliikenne.

TŠEKIN MATKAKOHTEET

ShutterstockTsekki
České Švýcarsko -kansallispuisto tarjoaa hulppeat näkymät. Alue tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Bohemian Switzerland.

Praha on matkailijoiden suosiossa

Pääkaupunki Praha on Tšekin ylivoimaisesti suosituin matkailukohde ja suurin osa maassa vierailevista turisteista ainakin pistäytyy kaupungissa. Valtavat turistimäärät ja niihin liittyvät lieveilmiöt voivatkin olla ajoittain ahdistavia ja viedä osan Prahan hienoudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Prahassa kannattaakin suunnata myös keskustan ulkopuolelle, josta löytyy aidompaa ja usein myös mielenkiintoisempaa nähtävää.

Prahan tunnetuimmat nähtävyydet ovat Kaarlen silta, vanha kaupunki ja sen lukuisat historialliset rakennukset sekä astronominen kello, Prahan linna sekä monet upeat kirkot ja puutarhat. Nähtävyyksien katsomisen lisäksi Prahassa kannattaa käyttää aikaa pelkkään kuljeskeluun, maailmankuulun oluen sivistyneeseen nauttimiseen sekä tutustua historiallisen Prahan ohella myös moderniin kaupunkiin.

Kutná Hora ja luukirkko

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Kutná Horan kaupunki sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Prahasta ja sinne on kätevää tehdä päiväretki pääkaupungista.

Kaivostoiminnalla alun perin vaurastunut satoja vuosia vanha kaupunki on kuuluisa etenkin Sedlicen luukirkosta, jonka sisustuksessa on käytetty kymmenien tuhansien ihmisten luita. Myös goottilainen Pyhän Barbaran katedraali on suosittu vierailukohde.

Kylpylät ja luontomatkailu Tšekeissä

Tšekeistä löytyy runsaasti kylpylöitä, joissa voi unohtaa arjen ja keskittyä pulikoimaan mineraalipitoisissa vesissä ja mutakylvyissä sekä nauttia rentouttavista hoidoista. Karlovy Varyn, Františkovy Lázněn ja Mariánské Lázněn kylpylöiden muodostama kolmio on erityisen tunnettu ja suosittu.

Kylpylöiden ohella kannattaa tutustua myös Tšekkien kauniiseen luontoon patikoiden tai esimerkiksi pyöräillen. Jizerskén vuoristo sekä Krkonošen kansallispuisto maan pohjoisosassa ovat erityisen hienoja vaellus- ja patikointialueita. Vuoristoalueilta löytyy myös paljon muuta katsottavaa aina pienistä kylistä, linnoihin ja kulttuuriin. Molemmat alueet sopivat erinomaisesti myös talvimatkailuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Šumavan alue ja České Švýcarskon kansallispuisto ovat suosittuja luontomatkailukohteita.

TŠEKIN PARHAAT

ShutterstockTsekki
Prahan tunnelma saa matkailijat palaamaan kaupunkiin matka toisensa jälkeen.

Kiinnostavimmat kaupungit

  • Praha
  • Brno
  • Ostrava

Parhaat elämykset

  • Paikallinen ruokakulttuuri
  • Ihastuttava Praha
  • Tšekkiläinen olut
  • Näyttävät luontokohteet

Lisätietoja

Tšekkien virallinen matkailusivu

Teksti: Suvi Huttunen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Prahan nähtävyydet

Prahan parhaat nähtävyydet – tutustu ainakin näihin kuuteen kohteeseen

Prahan vanhakaupunki

Seitsemän hotellivinkkiä Prahaan – lue vinkit eri budjeteille

Praha

Koe Eurooppa halvalla – kolme kaupunkia, joissa lomailet pienellä budjetilla

Budjettivinkit Prahaan

Budjettiloma Prahassa – nappaa vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja