Tiedätkö, mitä ovat rasvatorstait ja maitobaarit? Näin Puolassa syödään – ja näitä herkkuja siellä kannattaa maistaa
Lohturuokaa parhaimmillaan
Lomalaisen ei tarvitse nähdä nälkää Puolassa, sillä maasta on helppo löytää täyttäviä ruokalajeja. Vähäkalorista ruokaa etsivä voi kuitenkin joutua epätoivon partaalle, sillä puolalainen keittiö ei säästele rasvoja. Tyypilliset puolalaiset ruoat sisältävät lihaa, kaalia, sieniä, kasviksia ja leipää sekä säilöttyjä vihanneksia kuten etikkakurkkuja.
Tyypillisellä puolalaisella aterialla syödään alkuruoaksi keittoa, pääruoaksi jokin lihaisa ruokalaji ja jälkiruoaksi puolalaisia maittavia leivonnaisia, jäätelöä tai kahvia.
Puolalaista keittiötä ei tunneta kasvisruoistaan, mutta ajat muuttuvat ja suurista kaupungeista voi nykyisin löytää myös hyviä kasvisruokaravintoloita. Perinteistä puolalaista ruokaa tilatessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että keittoja ja joitakin piirakoita lukuun ottamatta liha on yleensä puolalaisen ruokakulttuurin ydin.
Ruokarytmi on suomalaiselle helppo: Puolassa aamiainen syödään aikaisin aamulla, lounas 11–15 aikaan ja päivällinen kuuden jälkeen.
Maista näitä
Puolan keittiö on parhaiten tunnettu bigos-liharuoastaan. Hapankaalimuhennos bigos sisältää haudutettua hapankaalia, sipulia, lihaa ja toisinaan myös sieniä. Kasvisruoista maistamisen arvioisia ovat perunapannukakut sekä juustolla ja perunalla täytetyt piiraat eli pierogit. Pierogi on Puolan kansallisruoka, ja sitä saa myös lihatäytteillä.
Jos haluat maistaa puolalaista pikaruokaa, nappaa alikulkutunnelien kioskista puolalainen pizza, zapiekanki. Pizzamaisen muodon sijaan se on ennemminkin halkaistu patonki, jonka väliin on laitettu sulatettua juustoa, ketsuppia ja sieniä.
Puolalaisista ruoista kannattaa maistaa myös mitä erilaisimpia keittoja. Puolassa valmistetaan Venäjän tapaan borssikeittoa, ja maassa on myös useita omia kansalliskeittoja: muun muassa makkaroiden, lihan ja keitetyn kananmunan kanssa tarjottava, ruisliemeen keitetty żurek ja kirkas punajuurikeitto barszsz czerwony.
Juustojen ystäville puolalaisen keittiön savustettu juusto, oscypek, sen pikkusisko redykołka ja vuohenmaidosta tehty bryndza ovat herkkuja, joita ei kannata jättää väliin. Kaikki kolme ovat myös Euroopan unionin suojelemia perinneruokia.
Puolalaisesta ruoasta ei myöskään voi puhua mainitsematta juomavaihtoehtoina paikallista vodkaa tai olutta. Ruoan jälkeen nautitaan usein teetä sitruunasiivun kanssa tai kahvia.
Älä ohita jälkiruokaa
Vaikka puolalainen ruoka on täyttävää, sen verukkeella ei kannata jättää jälkiruokaa väliin. Koska Puola on ollut koko historiansa useiden Keski- ja Etelä-Euroopan vaikutusten ulottuvilla, erityisesti jälkiruoissa on paljon valinnanvaraa. Puolalainen leipomokulttuuri on yhä melko italiailaisväritteistä, sillä perinteisesti ateria päätetään jäätelöön, leivokseen tai kahviin.
Puolalaisista herkuista tunnetuimpia ovat omenapiirakat, suomalaista pullaa muistuttavat hiivakakut ja munkkimaiset donitsit, pączkit. Maistamatta puolalaista kakkua kremówkaa et voi poistua maasta, sillä se kuuluu jokaisen puolalaisen leipomon valikoimaan.
>> Lue myös: Herkuttele Gdanskissa – näin löydät parhaat ruokaelämykset ja makeimmat tuliaiset
Pistäydy maitobaarissa
Puolalaisen ravintolakulttuurin erikoisuus ovat maitobaarit, jotka ovat erityisesti edullista ruokaa etsivien suosiossa. Maitobaarit ovat ruokaloita, jossa yksinkertaisen puolalaisen kotiruoan saa edullisesti ja nopeasti.
Vaikka maitobaarit ovat halpoja ruokapaikkoja, ne ovat suosittuja kaikissa yhteiskuntaluokissa – niissä saattaa lounasaikoihin nähdä valkokaulustyöläisiä nopealla lounaalla, mutta maitobaareissa käyvät myös opiskelijat ja eläkeläiset halvan ruoan perässä.
Maitobaareissa ei yleensä ole turhia koristeluita eikä pöytiintarjoilua, vaan pikaruokalan tyyliin ruoan saa hakea tiskiltä, kun se on valmis. Maitobaarien historia ulottuu Neuvostoliittoa edeltäneelle ajalle, vaikka niitä pidetäänkin usein Puolan kommunistisena perintönä.
Jos siis etsit halpaa ja perinteistä puolalaista ruokaa, poikkea maitobaariin.
>> Saiko juttu veden kielelle? Lue lisää vinkkejä Puolaan ja suunnittele matka
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Elina Venttola