Kuva:
Israelin monipuolinen ruokakulttuuri

Israelin ruokakulttuuri yllättää

Israelin monipuolinen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita maahan asettuneilta etnisiltä väestöiltä. Paikallisen keittiön perustana ovat juutalaisten kosher-säännöt – tutustu maan parhaisiin herkkuihin!

Kosher-säännöt keittiössä

Israelin keittiö on hyvin kulttuurisidonnainen. Uskonnollisten juutalaisten kosher-säännöt kieltävät esimerkiksi sianlihan ja äyriäiset. Myös maito- ja lihatuotteet tulee pitää erillään, minkä vuoksi ravintoloista löytyvät erilliset maito- ja lihalistat.

Kosher-säännöt tulevat yleensä myös turistia vastaan, erityisesti Länsi-Jerusalemin kaltaisilla uskonnollisilla alueilla liikuttaessa. Matkailijankin kannattaa huomioida, että kosher-ravintolat ja -ruokakaupat sulkevat ovensa sapatin ajaksi perjantai-illasta lauantai-iltaan.

Tutut herkut – mutta parempina

Israelissa lomaileva matkailija ei voi olla törmäämättä paikallisen keittiön kulmakiviin kuten kikherneistä valmistettuihin falafel-pyöryköihin, hummus-tahnaan ja erilaisiin meze-valikoimiin. Esimerkiksi pitaleivän sisällä tarjoillut falafel-pallerot ovat suosittu pikaruoka, jota saa jokaisesta kadunkulmasta.

Munakoisosta ja seesaminsiemenistä jauhetusta tahini-levitteestä valmistettu Baba Ganoush on tyypillinen israelilainen ateria. Shwarma-annokseen kuuluu usein esimerkiksi isosta lihakimpaleesta kebabin tapaan höylättyä lampaanlihaa, jonka kyytipojaksi sopii salaatti ja couscous-riisi.

Välimerelliset vaikutteet näkyvät Israelissa vihannesten, hedelmien ja oliiviöljyn runsaassa käytössä. Jälkiruokina tarjotaan usein esimerkiksi baklavaa, makeita piiraita tai täytettyjä lettuja.

Israelilaiset valmistavat tiettyjä juhla-aterioita myös esimerkiksi juutalaisen pääsiäisen tai hanukan aikaan. Hanukkaan kuuluvat öljyssä paistetut herkut kuten donitsit ja perunakakut.

Vilkas ravintolakulttuuri

Israelissa on vilkas ravintolakulttuuri ja yöelämä. Valinnanvaraa riittää erityisesti kansainvälisessä Tel Avivissa ja turistien suosimassa Eilatissa, joissa tarjonta ei rajoitu kosher-ruokaan.

Juomaraha ei Israelissa yleensä sisälly laskun hintaan, joten tarjoilijaa kannattaa muistaa ruokailun päätteeksi tipillä. Yleinen tippaussumma on noin 10-15 prosenttia laskun loppusummasta.

Ruokakulttuurin lisäksi Israelissa kannattaa tutustua myös paikallisiin viineihin joko ravintolassa ruokailun yhteydessä tai tekemällä retken viinitilalle. Suurin osa Israelin viinitiloista sijaitsee Samarian, Samsonin ja Galilean alueilla.

Oliiviöljy on Israelin ylpeys

Oliiviöljyllä on Israelissa pitkät perinteet, ja maasta onkin löydetty tuhansien vuosien takaisia oliivivarastoja ja apuvälineinä käytettyjä oliivipuristimia. Kyyhkysen kantama oliivipuunoksa on myös yksi maan merkittävimmistä historiallisista symboleista.

Sadonkorjuuaikana monet paikalliset ravintolat viettävät teemaviikkoja, jolloin pöytään katetaan oliiveista ja oliiviöljystä valmistettuja ruokia. Syksyllä matkustavat lomailijat saattavatkin löytää tiensä hauskoille oliivifestivaaleille tai muihin sadonkorjuuta juhlistaviin tapahtumiin.

Israelin laadukas oliiviöljy on helppo ja hyödyllinen tuliainen kotiinviemisiksi – ja paikalliseen tapaan sitä voi käyttää ruoanlaiton lisäksi myös esimerkiksi kauneudenhoitotuotteena.

Kokeile israelilaista ruokaa kotona

Matkaa odotellessa tai sen jälkeen israelilaisiin tunnelmiin voi päästä myös omassa kotikeittiössä. Shakshuka on perinteinen israelilainen kananmunapaistos, johon voi lisätä maun mukaan esimerkiksi fetajuustoa. Kokeile tätä helppoa reseptiä!

Shakshuka (6 henkilölle)

12 kananmunaa
0,5 kg tomaatteja
1 vihreä chilipippuri paloiteltuna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 ruokalusikallinen basilikaa karkeasti hakattuna
3 ruokalusikallista oliiviöljyä

Aloita kastikkeesta: kuumenna öljy ja kuullota paloitellut sipuli, valkosipuli, chilipippuri ja basilika. Paista noin minuutin ajan ja lisää tomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja anna kastikkeen tekeentyä noin 30 minuuttia.

Kaada kastike matalaan uunivuokaan. Riko kananmunat varovasti kastikkeeseen siten, että keltuaiset eivät mene rikki. Laita uuniin ja paista viisi minuuttia 180 asteessa. Syö esimerkiksi pitaleivän kanssa.

Kuva: Israelin Matkailutoimisto

Päivitetty: 3.6.2013

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 3,60 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia