Hyppää sisältöön

Etsitkö kerran elämässä -kokemuksia? Lisää listallesi risteily Mekong-joella

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.11.2017
Yli nelituhatkilometrinen Mekong-joki virtaa leveänä kuuden maan halki Kiinasta aina Vietnamiin saakka. Vietnamin eteläosassa se haarautuu laajaksi suistoalueeksi, joka tarjoaa ainutlaatuiset puitteet risteilyelämykselle.

Jokiristeily Mekongilla tuo vaihtelua rantalomailuun

Mekong-joki on elinehto miljoonille alueella asuville vietnamilaisille. Joki on kulkuväylä, kauppakanava, kalastusapaja sekä tuhansien ja taas tuhansien perheiden koti. Joella lipuvat värikkäät laivat toimivat omistajilleen yhtä aikaa kulkuvälineinä sekä asuntoina, joista käsin kaikki arkiset askareet hoidetaan. Mekong-joen asukkaat nousevat kuivalle maalle vain jos siihen on erityinen syy.

Risteily Mekong-joella on paitsi kiehtova myös tunnelmallinen tapa tutustua eteläiseen Vietnamiin. Vietnamin suosio lomakohteena on noussut viime vuosina kohisten. Maan rantalomakohteet ja kuhisevat kaupungit vetävät puoleensa erityisesti niitä matkailijoita, jotka rakastavat Kaakkois-Aasiaa, mutta tahtovat vaihtelua Thaimaan-lomille. Tästä vielä yhden pykälän eteenpäin vie risteily Mekong-joella. Jokiristeily on ainutlaatuinen tapa kurkistaa seudun perinteisiin ja elämäntapaan samalla matkailun kaikista mukavuuksista nauttien. Jokiristeilyn voi helposti yhdistää osaksi pidempää Vietnamin lomaa esimerkiksi niin, että matka alkaa Ho Chi Minh Citystä, jatkuu muutaman päivän risteilyllä ja lopuksi siirrytään Da Nangiin tai Hoi Aniin rantamaisemista nauttimaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Risteilyjä tarjoavat useat eri yritykset. Esimerkiksi Ho Chi Minh Citystä on helppo jatkaa Vietnamiin tutustumista siirtymällä kaupunkipäivien jälkeen risteilyaluksen kyytiin. Tyypillisiä risteilykohteita ovat esimerkisi Can Tho ja Phu Quoc. Kyytiin voi hypätä vain pariksi päiväksi, mutta risteilylaivalla voi yhtä lailla viettää halutessaan vaikka viikon tai kaksi. Joka päivä siirrytään uusiin maisemiin ja jokilaiva toimii sekä kulkuvälineenä, hotellina että ravintolana.

Riikka KrennKelluvat markkinat Vietnamissa
Risteilyvieraat voivat tehdä ostoksia kelluvilta markkinoilta. Yksi tunnetuimmista markkinapaikoista on Cai Rang.

Tämä matkailutapa ei sovi bilehileelle

Laivojen koko vaihtelee suurista noin 10–20 hytin aluksista pieniin, mukavaa yksityisyyttä tarjoaviin yhden tai kahden hytin aluksiin. Ryhmäkoko ei siis ole koskaan kovin suuri, ja se tekeekin tästä tavasta tutustua Vietnamiin niin kiehtovan ja omanlaisensa. Risteily tällaisella laivalla on myös erinomainen tapa tutustua muihin matkailijoihin. Pienessä seurueessa tunnelma on välitön ja matkaseuralaisten kanssa ajautuu juttusille väistämättä.

Halutessasi voit tietenkin varata risteilyn vain omalle seurueellesi ja suunnitella ohjelman täysin omien kiinnostuksenkohteidesi mukaisesti. Risteilyjä Mekong-joella tarjoaa esimerkiksi Mekong Eyes.

Riikka KrennMekong, Vietnam
Risteilyalukset vievät matkustajansa joka päivä uusiin maisemiin.

Jokiristeily ei ole yöelämää toivovan lomailijan valinta. Mekongin ilta pimenee sysimustaksi jo varhain, ja silloin laiva ankkuroidaan aloilleen aamua odottamaan. Illallisen jälkeen laivoilla ei ole juuri ohjelmaa jollet itse sitä itsellesi järjestä. Laivan baari on toki asiakkaille auki ja asiakaskunnasta riippuen joku saattaa innostua karaokeen, mutta mitään viihdekeskuksia nämä alukset eivät ole. Eivätkä ne ole siihen tarkoitettukaan. Jos Mekong-risteilyä tahtoisi kuvat trenditermein, olisi slow travel siihen osuvin valinta. Hurjien juhlien sijaan pääset auringonlaskun jälkeen nauttimaan trooppisen yön huumaavista tuoksuista ja jokivarren uniikista äänimaailmasta, jonka voit oman mielikuvituksesi voimin värittää sisältämään apinoita, hyönteisiä tai mitä tahansa niiden väliltä.

Varaudu matkalle olosuhteiden mukaisesti

Risteilylaivat ovat varustukseltaan kuin pieniä hotelleja. Hyteissä on juokseva vesi, sähköt, normaalit petivarusteet ja niin edelleen. Henkilökunta huolehtii matkustajista samaan tapaan kuin hotelliasukkaista. Hintatasosta riippuen olot ovat vaatimattomammat tai hyvinkin luksustasoiset. Varaudu kaikissa tapauksissa kuitenkin siihen, että hyttitilat ovat tiiviit ja neliömäärä rajallinen. Yleensä aikaa vietetäänkin enemmän laivan julkisissa tiloissa tai kannella auringossa maisemista nauttien. Tyypillisesti risteilyihin kuuluvat kaikki matkan ateriat ja juomia voi ostaa laivan baarista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennMaisema Mekong-joen varrella
Hitaasti lipuvan risteilyaluksen kyydissä saa uudenlaisen perspektiivin vietnamilaiseen elämäntyyliin.

Laivamatkaa varten ei tarvita mitään erikoisvarusteita, mutta Mekong-risteilylle kannattaa varautua pakkaamalla mukaan ne säähän sopivat perustavarat, jotka muutenkin tarvitsisit eteläisessä Vietnamissa vastaavana vuodenaikana. Kesän paahteessa ilmasto on hikinen. Sadekaudella kaatosade voi tulla niskaan yllättäen ja pyytämättä. Hyönteiskarkotetta tarvitset ympäri vuoden.

On fiksua varata mukaan hyönteiskarkotetta ja aurinkovoidetta jo kaupungista lähtiessä, sillä matkan varrella ostosmahdollisuudet näiden hankkimiseen ovat rajalliset. Risteilyn aikana oleskellaan paljon ulkona, joten suoja sekä hyttysiä että kuumana paahtavaa aurinkoa vastaan on tarpeen.

Pukeutumisen puolesta näillä risteilyillä kannattaa panostaa enemmän mukavuuteen kuin koreuteen. Esimerkiksi korkokengistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Vaikka ilmasto on kuuman kostea, on hyvä ottaa mukaan myös kevyet pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet, sillä illan hämärtyessä ne suojaavat hyttysiltä paremmin kuin kemikaalit.

>> Lue lisää vinkkejä Vietnamiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Tee kotikeittiössä makumatka Vietnamiin – näin valmistat herkullisen pho-keiton

Nauti luksuksesta ilman valtavaa matkabudjettia – kolme ihanaa hotellivaihtoehtoa Vietnamissa

Kahdeksan hotellivaihtoehtoa Ho Chi Minh Cityyn – löydä sopiva majoitus matkabudjetillesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja