Hyppää sisältöön

Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.06.2022
Tutustu Albanian kiinnostavimpiin paikkoihin ja suunnittele oma reittisi. Mitkä kohteet sopivat reissullesi?

1. Albanian Riviera

Kiistämättä Albanian tärkein matkailuvaltti on sen rannikko upeine rantoineen. Albanian Riviera on jo herättänyt valtavaa kiinnostusta Kroatian ruuhkiin kyllästyneiden reissaajien keskuudessa.

Albanian suosituimpia rantakohteita ovat Ksamil, Sarandë, Dürres, Himarë ja Dhërmi. Myös Suomesta tehdään kesäkuukausina paljon pakettimatkoja Albaniaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAlbanian Riviera
Rannat vetävät matkailijoita Albaniaan.

Lue lisää: Viisi rantakohdetta Albaniassa – mikä näistä sopii sinulle?

2. Sininen silmä

Helppoa päiväretkikohdetta Sarandën rantakohteesta etsivien matkailijoiden kannattaa suunnata läheiseen luontokohteeseen. “Sininen silmä” on kirkasvetinen lähde, jota kutsutaan virallisesti nimellä Syri i kaltër. Voimakkaasti virtaava vesi pysyy viileänä ympäri vuoden.

Inka KhanjiSininen silmä on luontokohde Albaniassa
Virallisesti uiminen on kielletty kirkasvetisessä lähteessä.

Matkaa Sarandësta on vain parikymmentä kilometriä. Retken voi tehdä joko omatoimisesti tai vaikka matkanjärjestäjän tarjoamien pakettien avulla.

3. Unesco-kaupunki Gjirokastra

Kivikaupungiksi kutsuttu Gjirokastra on Unescon maailmanperintökohde ja linnoituskaupunki eteläisen Albanian sisämaassa. Alueella pääsee tutustumaan ottomaanien arkkitehtuuriin, ja monissa rakennuksissa voi käydä myös sisällä esimerkiksi museoissa. Linna on Gjirokastran ykkösnähtävyys, mutta kaupungissa on mukava myös vain kävellä ympäriinsä vanhoilla kujilla.

IstockphotoAlbanian parhaat
Gjirokastra on yksi Albanian Unesco-kohteista.

Gjirokastraan on helppo tehdä retkiä eteläisen Albanian Rivieralta. Lyhyin etäisyys on Sarandësta, josta matkaa on vain reilu tunti. Myös kauempana sijaitsevista Dhërmista ja Himarësta ehtii tehdä päiväretken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Pääkaupunki Tirana

Albanian pääkaupunki Tirana on tähän saakka ollut monille lähinnä vierailukohde Balkanin kiertomatkalla, mutta nykyään kaupunkiin voi matkustaa varta vasten myös Suomesta. Halpalentoyhtiö Norwegianilla on suora kesäreitti Helsingistä Tiranaan.

Tiranaan voi myös tehdä kätevästi päiväretken Dürresin rantakohteesta, josta pääsee pääkaupunkiin noin tunnissa. Omatoimimatkailija voi halutessaan yhdistää kaupunki- ja rantaloman ja varata majoituksen molemmista kaupungeista.

ShutterstockAlbanian pääkaupunki Tirana
Tiranassa on mahtipontisia aukioita, vehreitä bulevardeja ja rapistuneita rakennuksia.

Tirana ei ehkä ole klassisen kaunis, mutta mielenkiintoisessa kaupungissa on monia kerroksia. Tirana tunnetaan muun muassa eriskummallisesta ja rapistuneesta pyramidista, ylös Dajti-vuorelle kuljettavasta köysiradasta sekä edullisesta ravintolatarjonnasta.

Lue lisää: Albanian pääkaupunki Tirana on karun kaunis – 6 vinkkiä

5. Berat – tuhansien ikkunoiden kaupunki

Albanian vanhimpana kaupunkina pidetty Berat tunnetaan lempinimellä tuhansien ikkunoiden kaupunki. Nimi viittaa rinteeseen Osum-joen varteen rakennettuihin valkoisiin taloihin, joissa on kaikissa lukuisia ikkunoita. Muita Beratin nähtävyyksiä ovat moskeijat, bysanttilaistyyliset kirkot sekä kallion huipulle rakennettu linna.

IstockphotoTuhansien ikkunoiden kaupunki Albaniassa
Berat on yksi Albanian persoonallisimmista nähtävyyksistä.

Beratiin on noin sadan kilometrin matka sekä Tiranasta että Dürresista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että reitti on paikoin hidaskulkuinen. Automatkaan saa varata reilusti aikaa.

6. Kaunis ja tuntematon Korçë

Syrjäisen sijaintinsa takia Korçë ei vielä ole noussut isojen massojen tietoisuuteen. Korçë sijaitsee Albanian itäosassa lähes niin kaukana Rivierasta kuin mahdollista – myös Tiranaan on matkaa 160 kilometriä. Kaupunki ei siis osu luontevasti monenkaan matkailijan reitille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki edellytykset siihen ovat kyllä olemassa, sillä puitteiltaan Korçë on viehättävä vanhoine rakennuksineen. Siellä järjestetään myös Albanian suurimmat karnevaalit kesäkuussa. Jos haluat vierailla Albaniassa paikassa, joka ei vielä tunnu “löydetyltä”, suuntaa Korçëen.

7. Raunioalue Butrint

Albanian ensimmäiseksi Unesco-kohteeksi listatun raunioalue Butrintin kerrotaan olleen asutettu jo esihistoriallisina aikoina. Siellä ovat vaikuttaneet niin kreikkalaiset kuin roomalaisetkin ennen kuin kaupunki hylättiin keskiajalla. Mielenkiintoiset rauniot kuuluvat samannimiseen kansallispuistoon.

ShutterstockLinnoitus Albaniassa
Butrint on suosittu päiväretkikohde Albaniassa.

Butrintiin on helppo tehdä retki Sarandën rantakaupungista, joka sijaitsee vain 18 kilometrin päässä. Raunioilla voi vierailla myös Kreikan puolelta Korfun saarelta käsin.

8. “Albanian Alpit”

Albania ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen vaelluslomaa suunniteltaessa, mutta et ehkä olekaan vielä kuullut “Albanian Alpeiksi” kutsutusta alueesta maan pohjoisosassa. Theth ja Valbona ovat vuoriston tärkeimmät matkailukeskittymät.

Patikointimaastoja, idyllisiä kyliä ja vesiputouksia tarjoileva alue sijaitsee melko kaukana Albanian suosituimmista lomakohteista. Parhaiten se sopii omatoimimatkailijoille, joilla on aikaa pysähtyä pariksi päiväksi. Thethissä on sympaattisia majataloja.

9. Albanian järvet

Albaniassa on useita järviä, jotka sopivat erityisesti omatoimimatkailijoiden reitille tuomaan lomaan pientä seikkailua. Pohjoisen Skutarijärvellä voi esimerkiksi retkeillä sekä harrastaa melontaa ja SUP-lautailua. Paras näköala järvelle avautuu Rozafan linnoitukselta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Albanian puolella osittain sijaitseva Ohridjärvi on yksi Euroopan vanhimmista ja syvimmistä järvistä. Suosituimmat lomakohteet sijaitsevat Makedonian puolella, mutta Albaniassa pysyttelevä matkailija voi majoittua esimerkiksi Pogradecissa.

Prespa on iso järvi, joka levittäytyy Albanian, Makedonian ja Kreikan rajojen sisälle. Bovilla on puolestaan viihtyisä tekojärvi, jonne voi lähteä virkistäytymään Tiranan vilinästä.

10. Albanian bunkkerit

Albanian tarinaan kuuluu oleellisesti sen ankara menneisyys kommunistidiktaattori Enver Hoxhan vallassa. 80-luvun puoliväliin saakka Hoxha piti albanialaisia eristyksissä muusta maailmasta ja laati kansalle tiukkoja sääntöjä.

Inka KhanjiAlbanian bunkkerit
Bunkkereita löytyy ympäri Albaniaa. Osa on muutettu museoiksi.

Maastosta ja jopa kaupungeista löytyvät bunkkerit muistuttavat ajasta, jolloin vainoharhaisena pidetty johtaja yritti suojata Albaniaa mahdollisilta hyökkäyksiltä. Bunkkereihin voi törmätä monissa paikoissa pitkin Albaniaa, mutta osa niistä on jopa muutettu museoiksi. Bunk’Art ja Bunk’Art2 sijaitsevat Tiranan kupeessa.

Lue myös: Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 mielenkiintoista faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji, Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Kymmenen mielenkiintoista faktaa Albaniasta

Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 hauskaa faktaa suosiotaan kasvattavasta matkailumaasta

Albania

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Albaniassa – olisitko ajatellut näitä?

Vis Kroatiassa

Kroatian miinukset – voiko huippusuositussa kohteessa olla mitään vikaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja