Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt
Matkoja kohteeseen Albania
1. Albanian Riviera
Kiistämättä Albanian tärkein matkailuvaltti on sen rannikko upeine rantoineen. Albanian Riviera on jo herättänyt valtavaa kiinnostusta Kroatian ruuhkiin kyllästyneiden reissaajien keskuudessa.
Albanian suosituimpia rantakohteita ovat Ksamil, Sarandë, Dürres, Himarë ja Dhërmi. Myös Suomesta tehdään kesäkuukausina paljon pakettimatkoja Albaniaan.
Lue lisää: Viisi rantakohdetta Albaniassa – mikä näistä sopii sinulle?
2. Sininen silmä
Helppoa päiväretkikohdetta Sarandën rantakohteesta etsivien matkailijoiden kannattaa suunnata läheiseen luontokohteeseen. “Sininen silmä” on kirkasvetinen lähde, jota kutsutaan virallisesti nimellä Syri i kaltër. Voimakkaasti virtaava vesi pysyy viileänä ympäri vuoden.
Matkaa Sarandësta on vain parikymmentä kilometriä. Retken voi tehdä joko omatoimisesti tai vaikka matkanjärjestäjän tarjoamien pakettien avulla.
3. Unesco-kaupunki Gjirokastra
Kivikaupungiksi kutsuttu Gjirokastra on Unescon maailmanperintökohde ja linnoituskaupunki eteläisen Albanian sisämaassa. Alueella pääsee tutustumaan ottomaanien arkkitehtuuriin, ja monissa rakennuksissa voi käydä myös sisällä esimerkiksi museoissa. Linna on Gjirokastran ykkösnähtävyys, mutta kaupungissa on mukava myös vain kävellä ympäriinsä vanhoilla kujilla.
Gjirokastraan on helppo tehdä retkiä eteläisen Albanian Rivieralta. Lyhyin etäisyys on Sarandësta, josta matkaa on vain reilu tunti. Myös kauempana sijaitsevista Dhërmista ja Himarësta ehtii tehdä päiväretken.
4. Pääkaupunki Tirana
Albanian pääkaupunki Tirana on tähän saakka ollut monille lähinnä vierailukohde Balkanin kiertomatkalla, mutta nykyään kaupunkiin voi matkustaa varta vasten myös Suomesta. Halpalentoyhtiö Norwegianilla on suora kesäreitti Helsingistä Tiranaan.
Tiranaan voi myös tehdä kätevästi päiväretken Dürresin rantakohteesta, josta pääsee pääkaupunkiin noin tunnissa. Omatoimimatkailija voi halutessaan yhdistää kaupunki- ja rantaloman ja varata majoituksen molemmista kaupungeista.
Tirana ei ehkä ole klassisen kaunis, mutta mielenkiintoisessa kaupungissa on monia kerroksia. Tirana tunnetaan muun muassa eriskummallisesta ja rapistuneesta pyramidista, ylös Dajti-vuorelle kuljettavasta köysiradasta sekä edullisesta ravintolatarjonnasta.
Lue lisää: Albanian pääkaupunki Tirana on karun kaunis – 6 vinkkiä
5. Berat – tuhansien ikkunoiden kaupunki
Albanian vanhimpana kaupunkina pidetty Berat tunnetaan lempinimellä tuhansien ikkunoiden kaupunki. Nimi viittaa rinteeseen Osum-joen varteen rakennettuihin valkoisiin taloihin, joissa on kaikissa lukuisia ikkunoita. Muita Beratin nähtävyyksiä ovat moskeijat, bysanttilaistyyliset kirkot sekä kallion huipulle rakennettu linna.
Beratiin on noin sadan kilometrin matka sekä Tiranasta että Dürresista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että reitti on paikoin hidaskulkuinen. Automatkaan saa varata reilusti aikaa.
6. Kaunis ja tuntematon Korçë
Syrjäisen sijaintinsa takia Korçë ei vielä ole noussut isojen massojen tietoisuuteen. Korçë sijaitsee Albanian itäosassa lähes niin kaukana Rivierasta kuin mahdollista – myös Tiranaan on matkaa 160 kilometriä. Kaupunki ei siis osu luontevasti monenkaan matkailijan reitille.
Kaikki edellytykset siihen ovat kyllä olemassa, sillä puitteiltaan Korçë on viehättävä vanhoine rakennuksineen. Siellä järjestetään myös Albanian suurimmat karnevaalit kesäkuussa. Jos haluat vierailla Albaniassa paikassa, joka ei vielä tunnu “löydetyltä”, suuntaa Korçëen.
7. Raunioalue Butrint
Albanian ensimmäiseksi Unesco-kohteeksi listatun raunioalue Butrintin kerrotaan olleen asutettu jo esihistoriallisina aikoina. Siellä ovat vaikuttaneet niin kreikkalaiset kuin roomalaisetkin ennen kuin kaupunki hylättiin keskiajalla. Mielenkiintoiset rauniot kuuluvat samannimiseen kansallispuistoon.
Butrintiin on helppo tehdä retki Sarandën rantakaupungista, joka sijaitsee vain 18 kilometrin päässä. Raunioilla voi vierailla myös Kreikan puolelta Korfun saarelta käsin.
8. “Albanian Alpit”
Albania ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen vaelluslomaa suunniteltaessa, mutta et ehkä olekaan vielä kuullut “Albanian Alpeiksi” kutsutusta alueesta maan pohjoisosassa. Theth ja Valbona ovat vuoriston tärkeimmät matkailukeskittymät.
Patikointimaastoja, idyllisiä kyliä ja vesiputouksia tarjoileva alue sijaitsee melko kaukana Albanian suosituimmista lomakohteista. Parhaiten se sopii omatoimimatkailijoille, joilla on aikaa pysähtyä pariksi päiväksi. Thethissä on sympaattisia majataloja.
9. Albanian järvet
Albaniassa on useita järviä, jotka sopivat erityisesti omatoimimatkailijoiden reitille tuomaan lomaan pientä seikkailua. Pohjoisen Skutarijärvellä voi esimerkiksi retkeillä sekä harrastaa melontaa ja SUP-lautailua. Paras näköala järvelle avautuu Rozafan linnoitukselta.
Albanian puolella osittain sijaitseva Ohridjärvi on yksi Euroopan vanhimmista ja syvimmistä järvistä. Suosituimmat lomakohteet sijaitsevat Makedonian puolella, mutta Albaniassa pysyttelevä matkailija voi majoittua esimerkiksi Pogradecissa.
Prespa on iso järvi, joka levittäytyy Albanian, Makedonian ja Kreikan rajojen sisälle. Bovilla on puolestaan viihtyisä tekojärvi, jonne voi lähteä virkistäytymään Tiranan vilinästä.
10. Albanian bunkkerit
Albanian tarinaan kuuluu oleellisesti sen ankara menneisyys kommunistidiktaattori Enver Hoxhan vallassa. 80-luvun puoliväliin saakka Hoxha piti albanialaisia eristyksissä muusta maailmasta ja laati kansalle tiukkoja sääntöjä.
Maastosta ja jopa kaupungeista löytyvät bunkkerit muistuttavat ajasta, jolloin vainoharhaisena pidetty johtaja yritti suojata Albaniaa mahdollisilta hyökkäyksiltä. Bunkkereihin voi törmätä monissa paikoissa pitkin Albaniaa, mutta osa niistä on jopa muutettu museoiksi. Bunk’Art ja Bunk’Art2 sijaitsevat Tiranan kupeessa.
Lue myös: Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 mielenkiintoista faktaa
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Inka Khanji, Shutterstock, Istockphoto
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää