Hyppää sisältöön

Halvat hinnat houkuttelevat Balkanille – alueen ihanimmalle järvelle pääsee helposti myös Suomesta

Elina Venttola Päivitetty: 09.07.2019
Ohridjärvi on erilainen vaihtoehto Balkanin rantalomalle.

1. Majoitu Ohridin kaupungissa

Jos Balkanin rannikko on jo nähty, lomailisitko seuraavaksi järven rannalla? Sisämaassa sijaitsevan Pohjois-Makedonian suosituin matkakohde Ohridjärvi on nykyään helpommin saavutettavissa myös Suomesta, sillä Turusta pääsee maan pääkaupunkiin Skopjeen suorin lennoin.

Ohridjärvi on yksi Euroopan syvimmistä ja vanhimmista järvistä. Järvi levittäytyy myös Albanian puolelle, mutta suurin osa vesistöstä sijaitsee Pohjois-Makedoniassa. Helpoin tukikohta lomalle on Ohridin kaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintölistalle yhtenä Euroopan vanhimmista asutetuista alueista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Makedonian hintataso on edullinen, joten Ohridjärveltä löytyy helposti kohtuuhintaista majoitusta järvimaisemilla. Ohridin kaupungissa on paras valikoima ravintoloita, hotelleja ja muita matkailijoille tarkoitettuja palveluja.

Ohridin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Samuilin linnoitus sekä Pyhän Kaneon Johanneksen kirkko. Molemmat ovat suosittuja näköalapaikkoja, joilta avautuu hieno maisema järvelle. Kirkon yläpuolelta näet alueen kuvatuimman maiseman.

2. Veneretki St. Naumin luostariin

Suosituin päiväretki Ohridin kaupungista vie St. Naumin luostariin järven vastarannalle. Täällä kannattaa käydä, vaikka ajatus luostarista ei heti herättäisikään mielenkiintoa. Maisemat perillä ovat upeat, ja noin tunnin kestävä lauttamatka on elämys itsessään. Perillä kohteessa törmäät todennäköisesti myös luostarin tavaramerkiksi nousseisiin riikinkukkoihin.

Luostarin yhteydessä toimii hotelli, joten halutessaan matkailijat voivat jopa yöpyä siellä. Hotel St. Naum sijaitsee hienolla paikalla omassa rauhassaan. Makedonialaiseen tapaan hinnat ovat edulliset. Sesongista riippuen kahden hengen huoneen voi saada alle 50 eurolla.

3. Vieraile Strugassa ja Trpejcassa

Noin 15 kilometrin päässä Ohridista sijaitseva Struga on naapuriaan nykyaikaisempi pikkukaupunki, jonne pääsee oman vuokra-auton lisäksi myös paikallisbussilla. Hauskin tapa matkustaa Strugaan on kuitenkin polkupyörä. Vuokraa Ohridista pyörä ja hurauta Strugaan rauhallisia maanteitä pitkin. Matkan varrella voit pysähtyä vaikka uimaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockViisi vinkkiä Pohjois-Makedonian Ohridjärvelle
Ohridjärvi levittäytyy sekä Pohjois-Makedonian että Albanian alueelle.

Toinen helppo päiväretki Ohridista on noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Trpejcan kylä. Paikalliset ovat antaneet sille lempinimen Pohjois-Makedonian St. Tropezina, mutta varsinaisia yhtäläisyyksiä kylästä ei löydy. Rauhallinen Trpejca on vielä kaukana jetset-kohteesta.

4. Ohridjärven rannat

Ohridjärven rannat eivät ehkä kuulu Balkanin parhaisiin, mutta kirkasvetinen järvi pärjää kyllä kilpailussa Kroatian, Albanian ja Montenegron rantakohteiden kanssa. Puitteet vain ovat hieman erilaiset.

Ohridjärvellä ei kannata odottaa paratiisirantoja, vaan ennemminkin kivirantoja, pulahduspaikkoja ja satunnaisia pieniä hiekkarantoja, joissa on rajallisesti tilaa aurinkotuoleille.

Järven vilkkain ja suosituin ranta on leirintäalueen yhteydessä sijaitseva Gradiste, joka houkuttelee erityisesti nuoria. Rannalla on baareja ja kesäkuukausina myös rantabileitä ja musiikkia.

5. Mitä Ohridjärvellä voi harrastaa?

Ohridjärvi sopii parhaiten aktiivilomailijoille tai edullista hintatasoa ja rauhallista kohdetta etsiville matkailijoille. Historiasta kiinnostuneet voivat kiertää järven vanhoja rakennuksia, linnoituksia ja kirkkoja. Ohridin kaupungista löytyy tyypillistä paikallista arkkitehtuuria.

Alueella voi harrastaa monia lajeja kuten pyöräilyä, patikointia, sukellusta, purjehdusta ja varjoliitoa.

Lue myös: Kuinka paljon sinä tiedät Makedoniasta? Maan uusi nimi ja 9 muuta faktaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Vis Kroatiassa

Kroatian miinukset – voiko huippusuositussa kohteessa olla mitään vikaa?

Albanian 10 kiinnostavinta kohdetta

Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt

Pohjois-Makedonia

Lonely Planetin vuoden 2020 suositukset julki – mukana Pohjois-Makedonia, jonne pääset Suomesta halvalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja