Kuva: Shutterstock
Albanian pääkaupunki Tirana - viisi vinkkiä matkailijalle

Haluatko superhalvan loman? Albanian pääkaupunki Tirana on karun kaunis – rannoille pääset alle tunnissa

Yhdistä samaan lomaan Albanian rosoinen Tirana ja Durrësin rantakohde. Lue mitä pääkaupungissa kannattaa tehdä!

1. Kaikki irti edullisesta hintatasosta

Eksotiikan lisäksi yksi yleisimpiä syitä matkustaa Albaniaan on edullinen hintataso. Maan pääkaupungissa Tiranassa lomasta voi keskittyä nauttimaan ilman hintojen vertailua ja budjettistressiä.

Suuri osa Tiranan viehätysvoimasta perustuu päämäärättömään kuljeskeluun ja mielenkiintoisten paikkojen bongaukseen. Tiranassa on eläväinen kahvilakulttuuri sekä erinomaisia ravintoloita. Kaupungissa kannattaakin syödä hyvin ja majoittua tasokkaasti.

2. Tutustu Skanderbegin aukioon

Tiranassa jokainen matkailija todennäköisesti ainakin kävelee Skanderbegin aukion halki. Varsinaista tekemistä aukiolla ei juuri ole, mutta se on kunnioitusta herättävän kokoinen pääaukio, jota on kunnostettu ahkerasti 2010-luvulla. Aukio on myös läpileikkaus kaupungin eri tyyleillä leikittelevään arkkitehtuuriin.

Skanderbegin patsaan lisäksi aukiolla on muitakin Tiranan maamerkkejä kuten kansallismuseo, kellotorni, ooppera ja Et’hem Beyn moskeija.

3. Pikakelaus historiaan Tiranan museoissa

Albanialla on poikkeuksellinen lähihistoria yhtenä Euroopan viimeisimmistä diktatuureista, jossa kommunismi kaatui vasta 90-luvun alussa. Tiranassa aiheeseen on helppo tutustua.

Suosituimpia vierailukohteita ovat kansallismuseo sekä kaupungin ulkopuolella sijaitsevat bunkkerit, jotka on muutettu kommunistista diktatuuria selvittäviksi museoiksi. Bunkkereita on kaksi, Bunk’Art sekä Bunk’Art2, ja niitä pidetään Tiranan kiinnostavimpina nähtävyyksinä.

4. Ihmettele Tiranan pyramidia

Tiranan surullisenkuuluisa maamerkki, paikallinen pyramidi eli piramida, on melkoinen näky. Keskellä kaupunkia sijaitseva monumentti rakennettiin maata johtaneen Enver Hoxhan kunniaksi vuonna 1988. Tänä päivänä pyramidi on rapistunut ja graffitien peittämä.

Tiranan pyramidi Albaniassa
Kuva: Maria Hietala
Ränsistynyt pyramidi on yksi Tiranan hämmentävimpiä maamerkkejä.

Vuosien varrella pyramidin käyttötarkoitus on vaihdellut museosta kokoustiloiksi, armeijan käyttöön sekä televisiokanavan toimipaikaksi. Pyramidin kohtalosta on käyty Tiranassa monia keskusteluja, mutta kaupunkilaiset ovat puoltaneet sen säästämistä.

5. Helppo vierailu Dajti-vuorilla

Tiranasta kannattaa tehdä päiväretki Dajti-vuorelle, joka sijaitsee vain noin vartin ajomatkan päässä keskustasta. Kansallispuistossa voi patikoida, mutta huipulle pääsee myös köysirataa pitkin. Lippu on edullinen.

Dajti-vuoren huipulla toimii hotelli, jossa voi poiketa pyörivässä näköalabaarissa.

6. Tiranan ja Durrësin välillä liikennöivät bussit

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Tiranaan. Kaupunkiin voi saapua joko välilaskullisella lennolla tai maateitse osana Balkanin kiertomatkaa. Rantakaupunki Durrësiin tehdään Suomesta pakettimatkoja, jolloin lennot liikennöidään Tiranan lentoasemalle.

Tiranan ja Durrësin välillä kulki ennen junarata, mutta se suljettiin vuonna 2013. Kaupunkien välillä liikennöi busseja, ja matka taittuu noin 45 minuutissa.

Samaan lomaan on helppo yhdistää sekä Tirana että Durrës. Jos lähdet Durrësiin majoituksen sisältävälle pakettimatkalle, voit helposti tehdä päiväretken Tiranaan.

Lue myös: Euroopan salaisimmat rannat – 10 syytä matkustaa Albaniaan

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Maria Hietala

Päivitetty: 18.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia