Suoralla halpalennolla Suomesta Makedoniaan – 7 syytä matkustaa vähemmän tunnettuun maahan
1. Pohjois-Makedoniaan pääset nyt helpommin kuin koskaan
Jos et ole ikinä harkinnut matkustavasi Pohjois-Makedoniaan, johtuu se todennäköisesti siitä, ettei maahan ole ollut tarjolla käteviä yhteyksiä. Aiemmin loma Balkanin sydämessä on vaatinut joko vaihdollista lentoa tai bussimatkaa naapurimaista.
Halpalentoyhtiö Wizz Airin heinäkuussa 2019 avattu reitti Turusta Skopjeen tuo asiaan muutoksen. Pohjois-Makedoniaan pääsee kolmen tunnin suorin lennoin kahdesti viikossa.
Wizz Airin lentoa varatessa kannattaa huomioida, että yhtiö on Ryanairin tapaan tiukentanut käsimatkatavaroihin liittyviä rajoituksia. Saat viedä matkustamoon ilmaiseksi vain repun tai muun pienen kassin. Ruumaan kirjattavista matkatavaroista peritään lisämaksu valitsemasi painon mukaan.
2. Eksotiikkaa Euroopan rajojen sisäpuolella
Onko sinulla tapana matkustaa kaukokohteisiin, koska kaipaat jotain eksoottista? Kokeile seuraavaksi Pohjois-Makedoniaa. Maantieteellisesti olet edelleen Euroopassa, mutta tunnelman puolesta todella kaukana Suomesta – ja jopa Kreikan ja Kroatian lomakohteista.
Tänä päivänä yhä useammat eri kohteet muistuttavat toisiaan kansainvälisine ketjuineen ja geneerisine tyyleineen. Pohjois-Makedoniassa maan oma kulttuurien sekamelska on edelleen selvästi esillä. Maassa ei ole edes yhden yhtä McDonald’sia.
Koska Pohjois-Makedonia on matkailukohteena vielä kehittyvä, tarkoittaa se myös sitä, ettei kaikki aina ole viimeisen päälle. Etenkin pidemmällä kiertomatkalla kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä.
3. Edullinen hintataso
Pohjois-Makedonia ei ole noussut samanlaiseksi uudeksi turistimagneetiksi kuin Balkanin tähdet Kroatia ja Montenegro. Suurin syy tähän on maan sijainti sisämaassa ilman rantaviivaa. Lähimmäs suosittua lomakohdetta pääsee kirkasvetinen Ohridjärvi.
Verrattain vähäinen tunnettuus tarkoittaa matkailijan näkökulmasta kahta ilahduttavaa seikkaa. Pohjois-Makedonian hintataso on pysynyt edullisena, ja esimerkiksi majoitus- ja ravintolakulut on halutessaan helppo pitää matalina.
Koska turistit eivät ole ylikansoittaneet Pohjois-Makedoniaa, ei maassa myöskään esiinny minkäänlaista kyräilyä matkailijoita kohtaan. Paikalliset ovat ystävällisiä ja ilahtuvat, kun tulijat osoittavat kiinnostusta heidän maataan kohtaan.
Eettisestä matkailusta puhuttaessa nostetaan usein esiin kohteet, jotka kaipaavat turisteja ja joissa on niille tilaa. Entä jos matkustaisit kesällä äärirajoilleen venyneen Dubrovnikin sijaan tuntemattomampaan Skopjeen?
4. Leikkimielinen ja historiallinen Skopje
Jos lennät Skopjeen, pääset heti näkemään yhden Euroopan erikoisimmista pääkaupungeista. Skopje ei ehkä sovi kauneimpien pääkaupunkien listalle, mutta tylsistymään siellä ei pääse. Vuoteen 2014 huipentunut elävöittämishanke erikoisine patsaineen on ansainnut Skopjelle lempinimen Euroopan Las Vegas.
Kapeiden kujien sijaan Skopjessa on leveitä bulevardeja, massiivisia monumentteja ja näyttäviä suihkulähteitä. Kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä ovat hieman Pariisin Riemukaarta muistuttava Porta Macedonia eli Makedonian portti, jättimäinen ratsastajapatsas keskusaukiolla sekä Skopjen linnoitus Kale.
Pääkaupungin uusi ilme jakaa mielipiteitä, ja projektia on syytetty muun muassa korruptiosta. Yksi asia on kuitenkin varma: Skopjessa matkailija ei pääse väittämään, että kaupunki olisi samanlainen kuin muutkin Euroopan pääkaupungit. Sadat patsaat ja antiikin aikaa jäljittelevät monumentit ovat asia, jota et muista Balkanin maista löydä.
Jos etsit Skopjen aitoa vanhaa historiaa ja kulttuurien kohtaamista, Skopjen vanhassa basaarissa näkyvät voimakkaat turkkilaisvaikutteet. Keskustan kupeessa sijaitsevalla alueella on paljon ravintoloita ja myymälöitä, ja siellä on pakko vierailla ainakin kerran loman aikana.
5. Koe hieno luonto lähellä Skopjea
Kun Skopjen mahtipontiset nähtävyydet on katsottu, matkailija voi suunnata kaupungin läheisyydessä sijaitseviin upeisiin luontokohteisiin: Vodno-vuorelle ja Matka-kanjoniin. Luonnon omat mahtipontiset rakennelmat tarjoavat hyviä vaellusmaastoja ja upeita maisemia.
Vodno-vuoren laella kohoaa 66-metrinen Millenium-risti, joka valaistaan öiseen aikaan. Huipulle pääsee myös vuoren puolivälistä lähtevää köysirataa pitkin.
Vodnolta voi jatkaa vaeltaen Matka-järvelle, mutta reitille kannattaa ottaa mukaan kunnon kartta tai varmistaa, että puhelimen paikannustoiminto toimii. Reitti on noin kymmenen kilometrin mittainen. Jos haluaa säästää jalkojaan, kanjoniin pääsee tutustumaan myös järjestetyillä veneretkillä. Kanjonille voi päästä myös vuokra-autolla, bussilla tai taksilla.
Noin parinkymmenen kilometrin päässä Skopjesta sijaitsevalle kanjonille on helppo tehdä päiväretki jopa pidennetyn viikonlopun aikana. Alueella voi patikoida, uida, meloa ja kiipeillä. Lisäksi alueella voi tutustua vaikuttavaan Vrelon luolaan, joka on riittävän suuri kätkeäkseen sisälleen kaksi maanalaista järveä.
6. Nauti tunnetusta makedonialaisesta viinistä
Pohjois-Makedonia on tunnettu hienostuneista viineistään, ja Skopjen alueen viinitilat ovat käymisen arvoisia kohteita kaikille viinin ystäville. Tunnetuin makedonialainen viini tehdään tummista Vranec-rypäleistä, joista valmistettua viiniä saa ostettua myös Suomessa.
Skopjesta järjestetään viinimatkoja viinitiloille, ja hinnat vaihtelevat paristakymmenestä eurosta aina satoihin euroihin, riippuen viinimatkan pituudesta.
7. Hyvä aloitus- tai lopetuspiste Balkanin kiertomatkalle
Skopjen suoran lentoreitin ansiosta omatoiminen kiertely Balkanin maissa on entistä helpompaa. Matka voi joko alkaa tai päättyä Makedoniasta, joka jakaa rajan Albanian, Kosovon, Serbian, Bulgarian ja Kreikan kanssa.
Matka-kanjonin lisäksi Makedoniassa kannattaa harkita vierailevansa ainakin Ohridjärven luonnonkauniissa maisemissa.
Ohridjärvelle matkaa on noin 180 kilometriä, mutta monille se on reissun kohokohta Makedoniassa. Täältä löytyy historiallisia rakennuksia ja idyllisiä järvimaisemia – muista valita majoitus, josta näet suoraan järvelle. Paikan päälle pääsee bussilla tai vuokra-autolla.
Balkanin-reissua suunnitellessa kannattaa huomioida myös muut vähemmän tunnetut lentoreitit. Suomesta pääsee suorin lennoin myös esimerkiksi Kosovon Pristinaan sekä Montenegron Tivatiin.
Lue myös: Balkanin parhaat – koe ainakin nämä 10 kohdetta
Teksti: Maria Hietala ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock