Hyppää sisältöön

Viisi päiväretkeä Sarandësta – tutustu Albanian upeimpiin kohteisiin

Elina Venttola Päivitetty: 10.07.2019
Albanialle kuuluva Sarandën kaupunki on suosittu matkakohde, jonka ympäristöstä löytyy paljon nähtävää. Lue viisi vinkkiä päiväretkiin Sarandësta.

1. Sininen lähde Blue Eye

Albanian upeimpiin luontokohteisiin kuuluu Syri i kaltër eli sininen lähde, joka sijaitsee vain noin 20 kilometrin päässä Sarandësta. Lähde tunnetaan myös sen englanninkieliseltä nimeltä Blue Eye, joka tarkoittaa sinistä silmää.

Nimitys tulee lähteen syvänsinisestä värityksestä. Lähde on niin syvä, ettei sen syvyyttä varmuudella tiedetä – syvyys on mitattu ainakin 50 metriin saakka. Uiminen lähteen kymmenasteisessa vedessä on kielletty kyltein, mutta se ei estä monia hyppäämästä häikäisevän siniseen veteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Blue Eye, Albania
Englanniksi Blue Eye -nimelläkin tunnettu sininen lähde on suosittu luontokohde Albaniassa.

Lähteelle on noin 1,5 euron pääsymaksu, ja kohteen ympärillä sijaitsee ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.

>> Lue lisää: Onko tässä Albanian upein luonnonpaikka? ”Sininen silmä” on helppo päiväretkikohde Sarandësta

2. Kivinen kaupunki Gjirokastra

Gjirokastra on linnoituskaupunki, joka on tunnettu näyttävästä linnastaan. Linna on Albanian suurin, ja sen alla sijaitsee 1960-luvulla kylmän sodan varalle rakennettu bunkkeri.

Linnan lisäksi Gjirokastrassa voi vierailla Albanian entisen diktaattorin Enver Hoxhan synnyinkodissa ja varakkaan Zekati-perheen kodissa, joka on yksi tunnistettavimmista taloista Gjirokastrassa. 1800-luvun alussa rakennettu Zekati-perheen talo on näyttävä kolmikerroksinen rakennus, jossa on kaksi tornia ja upeat näkymät kaupunkiin kolmannen kerroksen parvekkeelta.

Gjirokastra, Albania
Gjirokastran kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Gjirokastran kaupunki on ollut asuttu 2 500 vuotta, mutta sen nykyiset rakennukset ovat peräisin ottomaanien ajalta. Vuodesta 2005 saakka se on ollut myös Unescon maailmanperintökohde. Gjirokastra kuuluu maailmanperintöluetteloon yhdessä valkoisen Beratin rinnekaupungin kanssa, joka on myös käymisen arvoinen kohde. Beratiin ei kuitenkaan ehdi päiväretkellä Sarandësta, toisin kuin Gjirokastraan, jonne ajaa Sarandësta alle puolitoista tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Butrintin historialliset rauniot

Butrint on Albanian ensimmäinen maailmanperintökohde, ja se on yksi koko Balkanin tärkeimmistä arkeologisista kohteista. Alueen merkittävimmät rauniot ovat peräisin roomalaisten ajoilta, mutta Butrintissa on ollut asutusta jo neoliittiselta kaudelta lähtien. Rauniot sijaitsevat kauniissa Butrintin kansallispuistossa

Parhaimman elämyksen Butrintista saa paikallisen oppaan avulla. Raunioille pääsee helposti Sarandësta niin omatoimisesti kuin opastetuilla kierroksillakin, sillä Butrint sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Sarandësta.

Butrint, Albania
Butrintissa voi käydä muun muassa vanhassa venetsialaisessa linnoituksessa.

>> Lue myös: Koe jotain uutta – esittelyssä salaperäisen Albanian maailmanperintökohteet

4. Ksamil

Jos historiallisten kohteiden katselusta uhkaa tulla yliannostus, Butrintin alueella sijaitseva Ksamilin rantakylä on aurinkolomailijan unelma aivan Sarandën läheisyydessä.

Eteläisen Albanian Rivieralla sijaitseva kylä rakennettiin vasta vuonna 1966, ja 2000-luvulla se on noussut matkailijoiden tietoisuuteen. Kaunis Ksamilin ranta sisällytettiin myös brittiläisen The Guardianin listaukseen parhaista aurinkolomakohteista vuonna 2013.

Ksamil, Albania
Ksamil on tunnetuin rannoistaan.

Kylän läheisyydessä kannattaa käydä tutustumassa Ksamilin saariin. Kolme saarista sijaitsee niin lähellä, että niille voi uida tai soutaa. Saaret tarjoavat myös rauhallisia rantoja ja näkymän kauas piirtyvälle Korfun saarelle.

5. Korfu

Monet pakettimatkat lennättävät matkailijat Albaniaan Korfun saaren kautta – lähellä sijaitseva Korfun saari onkin loistava päiväretkikohde. Kreikalle kuuluva Korfu on suomalaisten suosima matkakohde, jonne pääsee lautoilla kätevästi Sarandësta joka päivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Korfu, Kreikka
Kreikalle kuuluva Korfu on tunnettu ihanista rannoistaan, joista Kassiopin ranta on yksi.

Korfu on vuorten, laaksojen ja lahtien saari, jossa riittää nähtävää vanhastakaupungista aina keisarinna Sissin palatsiin. Parhaiten Korfu tunnetaan kuitenkin mainiona rantalomakohteena.

>> Lue lisää vinkkejä Albaniaan

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Kymmenen mielenkiintoista faktaa Albaniasta

Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 hauskaa faktaa suosiotaan kasvattavasta matkailumaasta

Albania

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Albaniassa – olisitko ajatellut näitä?

Albanian parhaat rannat

Viisi rantakohdetta Albaniassa – mikä näistä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja