Hyppää sisältöön

Viisi rantakohdetta Albaniassa – mikä näistä sopii sinulle?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.06.2022
Balkanilla sijaitseva Albania on edullinen rantalomakohde, jossa on monia erilaisia rantoja. Maassa on väliä sillä, millaiseen rantapaikkaan suuntaa, sillä kohteet vaihtelevat merkittävästi. Löydä itsellesi parhaiten sopiva ranta!

1. Durrës

Pohjois-Albaniassa Adrianmeren rannalla sijaitseva Durrës on Albanian nopeimmin kasvavia lomakohteita. Uusia hotelleja rakennetaan tiuhaan tahtiin, mistä syystä alueen hotellit ovat nuoria ja majoitustarjonta korkealaatuista. Nykyaikaiset palvelut ovatkin itsestäänselvyys useimmissa Durrësin hotelleissa.

Lomakeskukset ja hotellit sijaitsevat noin 20 kilometrin päässä Durrësin kaupungista, jossa on muun muassa kolmen kilometrin mittainen rantabulevardi, lukuisia ravintoloita ja kiinnostavia arkeologisia nähtävyyksiä. Vaikka Durrës onkin Albanian suosituimpia lomakohteita, on kaupungissa siitä huolimatta rauhallinen ja aito albanialainen tunnelma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiAlbanian parhaat rannat
Durrës sijaitsee Adrianmeren rannalla, toisin kuin muut Albanian suositut rantakohteet.

Durrësissa on leveä, noin 20 kilometrin mittainen ranta, joten tilaa riittää. Parhaimmat rantapaikat sijaitsevat hotellien yhteydessä, jolloin rannoilla on myös aurinkotuoleja ja -varjoja. Hotellien omistamille rannoille on pääsymaksu, mutta kiireisimmän lomakauden aikana rannalle ei välttämättä pääse edes maksamalla. Paras tapa varmistaa pääsy hyvälle ranta-alueelle Durrësin-loman aikana onkin varata hotelli, joka sijaitsee kauniilla paikalla. Durrësissa rannat ovat kivirantoja.

2. Sarandë

Joonianmeren rannalla Albanian eteläosassa sijaitseva Sarandën rantakaupunki on aurinkoinen lomakeskusten keskittymä, missä rannalle pääsee helposti. Useimmat hotellit sijaitsevat meren rannalla lyhyen matkan päässä tunnelmallisesta rantakadusta, joten palveluiden perässä ei tarvitse matkustaa kauaksi hotellista. Rantakadun varrella on runsaasti ravintoloita ja kahviloita.

Inka KhanjiAlbanian parhaat rannat
Sarandëssa pääsee rannalle suoraan kaupungin suositulta rantabulevardilta.

Sarandë on todellinen lomakohde, sillä rannan edustalla on vieri vieressä hotelleja, ja rannikko on täynnä aurinkotuoleja. Rantojen lisäksi aurinkoa voi ottaa myös betonilaitureilla, joita on useiden hotellien edessä. Laiturit ja rantakaistaleet ovat verrattain pieniä, joten auringon lisäksi Sarandëssa on helppo nauttia myös omasta rauhasta.

Hotellien rantojen lisäksi Sarandëssa on julkinen ranta, joka sijaitsee lähellä rantakatua.

3. Himarë

Albanian Rivieralla sijaitseva Himarë on kahdesta lahdesta muodostuva rantakaupunki, jossa voi nauttia rauhallisesta kivirannasta ja turkoosista merivedestä. Himarë sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Sarandën pohjoispuolella. Useimmat kansainväliset matkailijat suuntaavat maan suurimpiin lomakohteisiin Durrësiin ja Sarandëen, mistä syystä Himarëssa on mukavan rauhallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvankaunis ranta on Himarën valtti, sillä vesi on todella kirkasta ja näkymä ulottuu kirkkaana päivänä kauas ulapalle. Matkailijoiden sijaan Himarën noin kilometrin mittaisella rannalla lomailevat pääosin paikalliset.

Inka KhanjiAlbanian parhaat rannat
Himarën rannat ovat paikallisten suosiossa, mutta kiireisimmän kauden aikaan rannoilla näkee myös matkailijoita.

Palvelut ovat Himarëssa riittävät, joskaan eivät yhtä monipuoliset kuin esimerkiksi Durrësissa tai Sarandëssa. Alueen baarikeskittymä sijaitsee noin kilometrin päässä suosituimmilta hotellialueilta, mikä takaa hyvät yöunet hotellialueella.

Kahdesta lahdesta suositumpi on selvästi etelämpänä sijaitseva Himaran kaupungin edustalla sijaitseva lahti. Rauhaa kaipaavien matkailijoiden kannattaakin suunnata viereiselle Livadhin lahdelle, missä on niin ikään vaikuttava ja hyvännäköinen uimaranta.

4. Dhërmi

Albanian tasokkaimpana rantakohteena tunnettu Dhërmin ranta on maineensa veroinen lomapaikka. Pitkä vaalea kiviranta yhdistettynä turkoosiin mereen ja vaikuttavaan näkymään takaa erinomaiset rantapäivät. Tällä rannalla pääsee nauttimaan yksityisyydestä, sillä rantaruuhkat loistavat poissaolollaan.

Dhërmin rannan edustalla sijaitsevat hotellit tarjoavat asiakkaidensa käyttöön aurinkotuoleja ja -varjoja, mutta rannalla on myös useita leveitä alueita, jotka ovat tyhjillään. Tämä rauhoittaa rantaa myös kiireisen lomakauden aikana.

Inka KhanjiAlbanian parhaat rannat
Dhërmi on Albanian tasokkain rantakohde, mistä löytyy runsaasti hyviä hotelleja.

Palvelut rannan tuntumassa ovat tasokkaat, sillä Dhërmissä on pääasiassa neljän tai viiden tähden hotelleja. Monen muun Albanian kohteen tavoin myös Dhërmissä on useita aivan hiljattain avattuja hotelleja. Niiden yhteydessä voi toimia myös esimerkiksi rantabaari, ja alueella on lisäksi useita, aivan rannan vieressä sijaitsevia ravintoloita. Dhermissä voikin nauttia illallisesta tähtitaivaan alla vieressä olevan meren kuohunnan toimiessa taustamusiikkia.

Noin kolmen kilometrin päässä rannasta sijaitsee Dhërmin tunnelmallinen kylä, missä pääsee käsiksi aitoon albanialaiseen tunnelmaan. Kylä tunnetaan Albanian Mykonoksena, sillä Dhërmin kirkon suippokatto on maalattu monien Kreikan Mykonoksen saarella sijaitsevien kirkkojen tavoin siniseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Ksamil

Kaunis Ksamil on Albanian harvoja hiekkarantoja, mikä houkuttaa pienille rantakaistaleille runsaasti väkeä. Albanian Rivieralla Joonianmeren rannalla, noin 15 kilometrin päässä Sarandën rantakaupungista sijaitseva Ksamil on helppo vierailukohde, sillä kulkuyhteydet Sarandësta ovat erinomaiset.

Inka KhanjiAlbanian parhaat rannat
Ksamil on Albanian harvoja hiekkarantoja.

Ranta täyttyy vierailijoista erityisesti suosituimman matkailusesongin aikana, joten jos haaveissa on nähdä Ksamilin ranta edes jokseenkin rauhallisena, vierailu kannattaa ajoittaa aikaiseen aamuun. Pienet ranta-alueet ovat täynnä rantatuoleja ja kaislavarjoja, joten paratiisimainen rantatunnelma on vahvasti läsnä erityisesti rannan ollessa rauhallisimmillaan.

Ksamilin rannan yhteydessä on runsaasti palveluja, sillä esimerkiksi kahviloita ja ravintoloita on rakennettu aivan rannan viereen. Niiden ansiosta Ksamilissa on helppo viettää vaikka koko päivä.

>> Katso parhaat matkatarjoukset Albaniaan!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Kymmenen mielenkiintoista faktaa Albaniasta

Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 hauskaa faktaa suosiotaan kasvattavasta matkailumaasta

Albania

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Albaniassa – olisitko ajatellut näitä?

Albanian 10 kiinnostavinta kohdetta

Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja