Näin pärjäät Balilla – 10 huomiota paikallisesta tapakulttuurista
1. Bali on sekä moderni että konservatiivinen
Muuhun Indonesiaan verrattuna Bali on moderni. Se on maan suosituin turistikohde, jossa länsimaalaiset vaikutteet näkyvät eniten. Saarella myös asuu paljon ulkomaalaisia, erityisesti australialaisia, jotka pyörittävät siellä omia yrityksiään.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että rantaklubien, smoothiebaarien ja viimeisimpiä trendejä myyvien putiikkien takaa löytyy hyvin perinteinen saari. Konservatiiviset arvot ovat kunniassa, ja perhe on kaikki kaikessa.
2. Miten pukeutua Balilla?
Balin lomakohteissa on totuttu paljastavasti pukeutuviin turisteihin. Myös paikalliset saattavat kulkea rohkeiksi luokitelluissa asuissa ja pukeutua seksikkäästi. Auringonotto yläosattomissa ei ole Balilla hyväksyttyä.
Saarella kannattaa aina käyttää tilannetajua. Uskonnollisilla paikoilla tulee luonnollisesti pukeutua kunnioittavasti ja vähintäänkin peittää polvet ja olkapäät. Jos osallistut seremonioihin, on usein kohteliasta pukeutua saronkiin tai perinteiseen balilaisasuun.
3. Pää on pyhä ja osoittelu on rumaa
Balilla päätä pidetään kehon pyhimpänä osana, eikä toisen henkilön pään koskeminen ole suotavaa. Harvalle tämä tietysti tulisi edes mieleen, mutta esimerkiksi lasten hiusten pörröttämiseen tai pään taputteluun ei suhtauduta Balilla samalla tavalla kuin länsimaissa.
Monen muun maan tapaan myös Indonesiassa vasenta kättä pidetään likaisena. Etusormella osoittelu taas on epäkunnioittavaa – jos haluat esimerkiksi viittoa jollekin tietä, kannattaa se tehdä ilman sojottavaa sormea.
4. Muista hymy – äläkä menetä malttia
Balilla hymy on hyvä tapa kommunikoida silloin, kun yhteinen kieli puuttuu. Monet paikalliset puhuvat jonkin verran englantia. Opettele puolestasi muutama yksinkertainen kohteliaisuusfraasi paikallisella kielellä. Indonesiassa on monta eri kieltä, ja Balilla puhutaan nimenomaan balin kieltä.
Älä hämmästy, jos paikalliset hymyilevät myös silloin, kun jokin menee pieleen. Balilla maltin julkista menettämistä pidetään äärimmäisen nolona. Myös matkailijoiden kannattaa suhtautua konflikteihin rauhallisesti.
5. Joustava aikakäsitys
Balilla huomaat pian, että paikallinen käsitys ajasta eroaa merkittävästi suomalaisten täsmällisyydestä. Ajalla ei itse asiassa ole kovin paljon merkitystä, eikä myöhästyminen ole niin vakavaa. Asiat hoidetaan sitten kun ne hoidetaan.
Balilla tunnetaan käsite jam karet, joka tarkoittaa kirjaimellisesti venyvää ja joustavaa aikaa. Pienet myöhästelyt ovat normaaleja eikä aikatauluihin suhtauduta minuutin päälle.
Turistien kanssa työskentelevien paikallisten voi yleensä odottaa noudattavan aikatauluja. Jos esimerkiksi palkkaat kokeneen kuljettajan päiväksi, ei tarvitse pelätä tämän ilmestyvän tapaamispaikalle kaksi tuntia myöhässä.
6. Uteliaat kysymykset
Balilla on tavallista esittää vieraille kysymyksiä, joita ei Suomessa välttämättä pidettäisi soveliaina keskustelunavaajina. Tällaisia ovat esimerkiksi suorasukaiset utelut iästä tai siviilisäädystä. Näihin kannattaa suhtautua huumorilla. Mitäpä salaistakaan niissä on?
Ei kannata loukkaantua, jos paikalliset päivittelevät suureen ääneen aviopuolison tai jälkeläisten puuttumista. Balilla asia on arkinen puheenaihe.
7. Paikalliset juhlapäivät
Lähes 90 prosenttia indonesialaisista on muslimeja. Bali muodostaa selkeän poikkeuksen, sillä valtaosa saaren asukkaista on hinduja. Balilla uskonto on tärkeä osa sekä arkea että juhlaa, ja se näkyy saarella näyttävissä seremonioissa.
Balin tapahtumakalenteriin mahtuu lukuisia paikallisia juhlapyhiä. Vuoden merkittävin juhla on maaliskuussa vietettävä uuden vuoden juhla, johon kuuluu hiljaisuuden päivä Nyepi. Tällöin koko Bali pysähtyy rauhoittumaan ja paikalliset vetäytyvät koteihinsa. Jopa lentokenttä suljetaan ja katuvalot sammutetaan.
8. Mitä lahjaksi paikallisille?
Jos sinut kutsutaan kylään paikallisten kotiin, on kohteliasta viedä mukanaan pieni lahja. Illalliselle ei kannata viedä ruokaa, sillä se voi saada isäntäväen epäilemään, ettet usko heidän pystyvän huolehtimaan tarjoiluista. Erilaisista pienistä herkuista koostuva kori voi sen sijaan olla hyvä idea.
Balilla paikalliset ovat yleensä makean ystäviä. Jos tiedät meneväsi esimerkiksi kotimajoitukseen, voit viedä tuliaisena vaikka kauniin suomalaisen suklaarasian ja leluja lapsille. Toisin kuin Suomessa, alkoholi ei välttämättä ole sopiva lahja.
9. Temppelit ja kuukautiset
Saatat törmätä Balin temppeleillä erikoiseen kylttiin, joka kieltää sisäänpääsyn naisilta kuukautisten aikaan. Kyseessä on vanha perinne, jonka tarkoituksena on estää pyhän paikan “saastuminen”.
Länsimaisen, modernin matkailijan korvaan käytäntö saattaa kuulostaa seksistiseltä ja vanhanaikaiselta. Kukaan ei temppelillä tietenkään pysty arvioimaan, kenellä on kuukautiset. Päätös vierailusta jää jokaisen matkailijan oman harkinnan varaan.
10. Kengät pois temppeleissä ja kodeissa
Samaan tapaan kuin esimerkiksi Thaimaassa, myös Balilla on tapana riisua kengät temppeleissä ja muissa pyhissä paikoissa vieraillessa. Kengät jätetään ulkopuolelle niitä varten asetetulle hyllylle.
Myös paikallisten kodeissa vieraillessa kengät tulee riisua. Suomalaiselle käytännön muistaminen ei tuota vaikeuksia: voit toimia juuri niin kuin kotonakin.
Lue myös: Totta vai tarua – Balin 6 tyypillistä myyttiä, jotka arveluttavat turisteja
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää