Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö? Bali muuttuu aavesaareksi yhtenä päivänä vuodessa – lentokenttä suljetaan, netti katkeaa, turistit jäävät hotelleihin

Istockphoto artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Olisitko uskonut, että huippusuosittu lomasaari voi pysähtyä kokonaisen päivän ajaksi kerran vuodessa?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 16.07.2018
facebook   whatsapp

Hiljaisuuden päivä pysäyttää Balin

Indonesian suosituimpana lomakohteena tunnettu Balin saari kuhisee väkeä, mopoja ja autoja. Tuntuu lähes uskomattomalta, että yhtenä maaliskuisena päivänä vilkas lomasaari onnistutaan pysäyttämään kokonaan.

Kyseessä on Nyepi, hindulainen saka-kalenterin mukainen uuden vuoden juhlinta, joka keskittyy hiljaisuuteen ja rauhoittumiseen. Nyepia vietetään 24 tunnin ajan aamukuudesta aamukuuteen.

Hiljaisuuden päivänä Balin tiet tyhjenevät, sillä ihmisten odotetaan pysyttelevän kodeissaan. Nyepi kieltää matkustuksen sekä kaikenlaiset aktiviteetit ja viihdykkeet. Moottoriajoneuvoilla liikkuminen on kielletty hätätapauksia lukuun ottamatta.

Saarella on menty jopa niin pitkälle, että puhelinyhtiöt ovat katkaisseet verkkoyhteydet yhden päivän ajaksi sallien ainoastaan puhelut ja tekstiviestit.

Bali muuttuu paitsi hiljaiseksi myös pimeäksi – yöllä valoja ei sytytetä ollenkaan. Saaren katuja ja sääntöjen noudattamista vartioidaan partioiden toimesta.

Säännöt koskevat myös turisteja, joiden on varauduttava pysyttelemään hotelleissaan. Majapaikkojen palvelut toimivat lomakohteissa yleensä normaalisti.

Kannattaako Balille matkustaa Nyepin aikaan?

Balin kuiva kausi kestää keväästä syksyyn kesän ja joulunpyhien ollessa saaren huippusesonkia. Suositulle saarelle matkustetaan kuitenkin vuoden ympäri, joten Nyepi osuu väistämättä monen matkailijan lomapäiville.

Kannattaako Balille sitten matkustaa Nyepin aikaan? Se riippuu siitä, miten suhtaudut ajatukseen päivän mittaisesta hiljentymisestä. Parhaimmillaan Nyepi on ainutlaatuinen kurkistus paikalliseen kulttuuriin. Missä muualla pääset kokemaan jotain tällaista?

Eikä Nyepin aikaan matkustaminen sentään pelkkää hiljaiseloa ole – varsinaista juhlapäivää edeltävät ja seuraavat erilaiset seremoniat, kulkueet ja tapahtumat.

Isoissa lomakeskuksissa riittää yleensä tekemistä hiljaisuuden päivänä, mutta vaatimattomissa majataloissa yöpyvien kannattaa varata mukaan teknologiasta riippumatonta tekemistä kuten kirjoja tai ristisanatehtäviä. Nyepi todella vie perusasioiden äärelle.

Nyepia ei vietetä aina samana päivänä, vaan maaliskuun päivämäärät vaihtelevat yllättävänkin paljon. Tulevia hiljaisuuden päiviä ovat esimerkiksi 7.3.2019, 24.3.2020 ja 14.3.2021. Vuonna 2019 Balilla juhlistetaan saka-kalenterin mukaan uutta vuotta 1941.

Lue myös: Balille voi päästä nykyään yllättävän halvalla – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Lähde: Bali-Indonesia.com, Jakarta Post
Kuva: Istockphoto

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Olen itse kokenut sen maaliskuussa 2001. Taisi olla heidän kalenterinsa mukaan 1935. Pelattiin korttia ja juotiin viiniä majassa. Siellä oli myös niitä valtavsn kokoisia olkinukkeja, jotka poltettiin seuraavana päivänä. Mahtavat kulkueet. Olimme Balin pohjoisosassa, Lowena beachillä. Suosittelen muutenkin tuota pohjoista Balia. Musta hiekka ja loistavat snorklausvedet.


  2. Ja mistähän swidusta tavallisen matkailijan pitäisi tietää kaikkien maailman sontaläpien herneenkukkajuhlat ja mitä ne merkitsee matkailijan kannalta. Eihän tuommoista Nyepiä osaa kysyä edes matkatoimistolta sieltä matkaa varatessaan saati reissua netistä varattaessa. Mitähän kaikkia pitäisi osata kysyä jotta ei tule inhottavia ylläreitä perillä? Ei taida aika eikä mielikuvitus riittää kaiken mahdollisen huomioon ottamiseen.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.