Hyppää sisältöön

Täällä tupakoinnista voi saada sakot – tiesitkö nämä 10 faktaa Filippiineistä?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.02.2020
Filippiinit on kiehtova maa, jonka kulttuurista löytyy matkailijalle niin tuttua kuin vierasta. Lue kymmenen faktaa, jotka voivat yllättää ensikertalaisen.

1. Yli 100 paikallista kieltä

Filippiinien viralliset kielet ovat filipino ja englanti, mutta maassa on yli sata eri alueellista kieltä. Lähestulkoon kaikki filippiiniläiset ovat vähintään kaksikielisiä, ja useimmilla on käytössään kolme kieltä: englanti, filipino ja oman kotialueen kieli.

Monet ajattelevat, että filipino on sama kieli kuin pääkaupunki Manilan ja Keski-Luzonin alueella puhuttu tagalog. Kielet kuitenkin erottuvat toisistaan, ja filipino on kaikkia yhdistävä kansallinen kieli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Unohdettu espanja

Filipino ja tagalog ovat ottaneet vaikutteita espanjan kielestä, sillä Filippiinien oltua yli 300 vuoden ajan Espanjan siirtomaavaltana, myös kielestä jäi jäänteitä paikallisten puheeseen. Myös monet nimet ovat espanjalaista perinnettä.

Kovinkaan moni filippiiniläinen ei kuitenkaan osaa puhua espanjaa, sillä se poistettiin opetussuunnitelmasta 1980-luvulla.

3. Katolilainen mahti

Yli 80 prosenttia filippiiniläisistä kuuluu katoliseen kirkkoon, mikä tekee siitä yhden maailman suurimmista katolisista maista. Väkiluvulla mitattuna vain Brasiliassa ja Meksikossa on enemmän katolilaisia kuin Filippiineillä. Paavi on maassa suosittu johtohahmo.

ShutterstockManila, Filippiinit
Filippiinit on yksi maailman väkirikkaimpia katolisia valtioita.

Katolilaisuus rantautui Filippiineille Espanjan siirtomaavallan aikana 1500-luvulla. Suuria kristillisiä juhlapyhiä kuten joulua ja pääsiäistä vietetään Filippiineillä siinä missä Euroopassakin, mikä kannattaa muistaa matkaa suunnitellessa.

4. Filippiiniolut tunnetaan Suomessa

Suomessakin myytävä San Miguel -olut on kotoisin Filippiineiltä. Panimo perustettiin 1890-luvulla saksalaisen olutmestarin avulla, minkä jälkeen filippiiniläisolut on päässyt oluen ystävien suosioon myös muualla maailmassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

San Miguel ylpeilee olevansa Kaakkois-Aasian ensimmäinen kaupallisesti menestynyt oluen valmistaja, jonka tuotteet ovat levinneet laajalle myös ulkomailla.

5. Avioero on kielletty laissa

Filippiinit on Vatikaanin ohella maailman ainoa maa, jossa avioero on vastoin lakia. Aloitteita avioeron sallimiseksi on tehty, mutta toistaiseksi avioeron saaminen on kielletty kaikille muille paitsi maan muslimivähemmistölle.

Filippiinit tunnetaan maailmalla arvokonservatiivisena maana, jossa monia poliittisia päätöksiä ohjaavat katolilaiset arvot. Myös abortti on maassa rikos.

6. Yli 7 000 saarta

Filippiineillä on yli 7 000 saarta, joista vain noin 2 000 on asuttuja. Maa on jaettu kolmeen alueeseen, jotka ovat Luzon, Visayas ja Mindanao.

ShutterstockCebu, Filippiinit
Filippiinit koostuu tuhansista saarista, joista vain murto-osa on asuttuja.

Filippiinien pääkaupunki sijaitsee pohjoisessa Luzonin saariryhmässä, kun taas suuri osa matkailijoiden suosimista saarikohteista on Visayasin alueella, jonka keskus Cebu on.

Mindanaon alue on vähemmän suosittu matkailijoiden keskuudessa, sillä monien maiden ulkoministeriöt ohjeistavat matkailijoita välttämään aluetta ajoittaisten levottomuuksien vuoksi.

7. Suositut espanjalaiset karnevaalit

Koska espanjalainen katolinen perintö on vahvasti läsnä, Filippiinit osaavat myös värikkäät karnevaalit. Suosituin karnevaaleista on Sinulog, jossa esiintyjät pukeutuvat värikkäisiin asuihin ja näyttävät ilotulitusesitykset täyttävät taivaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Filippiinit tunnetaan kuitenkin myös pääsiäiskarnevaalistaan, joka järjestetään Pampangassa joka pääsiäinen. Juhlaan osallistuvat saavat antaa itsensä naulittavaksi ristille. Monesti perinteeseen ottavat osaa paikalliset, jotka uskovat ihmeparantumiseen.

Filippiinien katolinen kirkko on pitkään vastustanut esitystä, mutta kaupunki järjestää sen joka vuosi.

8. Tarkkana tupakan kanssa

Filippiineillä ei kannata sytyttää savuketta missä tahansa, sillä tupakointi on sakon uhalla kielletty muualla kuin tupakointiin tarkoitetuilla alueilla. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kielsi tupakoinnin julkisilla paikoilla vuonna 2017.

ShutterstockManila, Filippiinit
Tupakointi ei ole filippiiniläiskaupungeissa sallittua missä tahansa. Jos poltat, kysy hotellilta tai paikallisilta lähelläsi olevia tupakkapaikkoja.

Laiton tupakointi voi tuottaa enimmillään jopa neljän kuukauden vankeusrangaistuksen ja noin 90 euron sakot. Kielto on voimassa sekä ulkona että sisätiloissa.

9. Rahaa ulkomailta

Tuntuuko, että filippiiniläisiä on paljon asiakaspalvelualalla ympäri maailmaa?

Filippiiniläisiä voi nähdä erityisesti matkailualalla, sillä englannin kielen tuoma etu muuhun Kaakkois-Aasiaan verrattuna vie monet filippiiniläiset muualle töihin. Noin 14 miljoonaa filippiinoa asuu ulkomailla, ja esimerkiksi loistoristeilijöillä monet työntekijät ovat kotoisin juuri Filippiineiltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Rakastettu koripallo

Filippiiniläiset tunnetaan innokkaina koripallon seuraajina – jos maassa liikkuu kylästä toiseen, lähes jokaisesta kylästä voi löytää koripallokentän tai nuoria, joilla on yllään amerikkalaisen koripallosarjan NBA:n huppari.

Ei olekaan yllätys, että Filippiinien kansallinen koripalloliitto PBA on maailman toiseksi vanhin heti amerikkalaisen NBA:n jälkeen.

>> Lue lisää Filippiineistä!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tunnistatko nämä suositut rannat? Testaa tietosi upeista rantalomakohteista

VInkit pääsiäislomalle

Pääsiäinen on tänä vuonna vain parin viikon päässä vapusta – minne kannattaa matkustaa?

Kreetan rannat

Syyskuussa etelän lämpöön – parhaat äkkilähtötarjoukset alk. 99 €

Manila, Filippiinit

Näin liikut Filippiinien suurkaupungeissa – vertaa seitsemän vaihtoehtoa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja