Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Filippiinit

Manilan monet kasvot

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.02.2020
Auton torven töräykset keskellä yötä, jarruvalojen punainen meri ruuhkaisessa risteyksessä ja myöhään iltaan auki olevat kauppakeskukset kuuluvat Filippiinien pääkaupungin Manilan arkeen.

Kontrastien Manila

Manilan kaltaisessa suurkaupungissa avautuvat loputtomat shoppailumahdollisuudet, sillä Filippiinien kauppakeskuksissa hintataso suosii suomalaisen kukkaroa. Suuria ostoskeskuksia riittää, ja ne ovat auki myöhään.

Historiasta kiinnostuneille Manila tarjoaa paljon kiinnostavia museoita, sillä Filippiinien historiaan mahtuu niin yli 300-vuotinen Espanjan valtakausi kuin lähes 50-vuotinen Yhdysvaltojen siirtomaavaltakin. Manila oli 1800-luvulta 1900-luvun alkuun kehittymässä kaupankäynnin keskukseksi Kiinan ja Aasian muiden maiden kanssa käymänsä kaupan ansiosta. Toinen maailmansota kuitenkin mullisti kaiken, sillä Manilan vanha, muurein suljettu kaupunki tuhottiin lähes täysin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Manilassa moni asia riippuu siitä, missä osassa kaupunkia matkustaa: rohkeimmat matkailumediat ovat ennustaneet Manilasta seuraavaa Aasian luksuskohdetta, sillä kimaltavat pilvenpiirtäjät ja kasinot houkuttelevat niitä, joilla on rahaa. Samaan aikaan vapaaehtoiset järjestävät myös tutustumiskierroksia Manilan vähävaraisimpien joukkoon. Tuloerot ovat kaupungissa suuria.

ShutterstockManila, Filippiinit
Manilassa on sekä vihreitä puistoalueita että korkeita pilvenpiirtäjiä.

Parhaimmillaan talvella

Manilan matkailusesonki ajoittuu syyskuusta joulukuulle, jolloin lämpötilat ovat matalimmillaan. Jos lomallaan aikoo viettää viettää paljon aikaa ulkona, kuivin kausi ajoittuu tammikuusta huhtikuulle, jolloin lämpötilat nousevat jo hiukan, mutta sateita on vähän.

Lämpötila pysyttelee trooppisissa lukemissa ympäri vuoden, sillä viileimmilläänkin Manilan keskilämpötilat putoavat 25 asteen tuntumaan. Lämpimimmillään elohopea nousee yli 30 asteen huhti–toukokuussa.

Syksyisin on suurin mahdollisuus pyörremyrskyjen ohikulkuun, joten seuraa säätiedotteita myös loman aikana.

Shoppailua ja historiaa

Manilan-matkailijalle kaupunki tarjoaa kolme kohokohtaa: ostokset, historian ja ruoan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras paikka aloittaa historiakierros on mennä Manilan vanhimpaan osaan Intramurokseen. Intramuros on Manilan ainoa jäljellä oleva jäänne Espanjan-ajan arkkitehtuurista, ja sielläkin suuri osa vanhankaupungin historiaa tuhoutui toisessa maailmansodassa. Intramuroksen muurien sisällä sijaitsevat historiallinen linnoitus Fort Santiago ja San Agustinin kirkko.

Suosittua ajanvietettä on myös shoppailu. Filippiinien valtauskonto on katolilaisuus, minkä vuoksi joulu ja pääsiäinen ovat suuria juhlakausia. Varaudu siis siihen, että joulun aikaan matkustaessa kauppakeskuksissa on shoppailemassa myös suuri joukko paikallisia, ja myös kaupungin ikoniset ruuhkat voivat olla pahemmat kuin normaalisti. Filippiinien hintataso on edullinen, joten Manila lukuisine kauppakeskuksineen on hyvä ostosmatkan kohde.

Jos kaipaa paikallisten suosimaa yöelämää, kannattaa suunnistaa trendikkäälle Poblacionin alueelle Makatin kaupunginosaan.

Varovaisuus tarpeen

Vaikka osilla Filippiinien saarista voi ottaa rennosti, Manilassa kulkiessa kannattaa aina noudattaa erityistä varovaisuutta. Tarkista ennen matkaasi ulkoministeriön matkustustiedote ja tee matkustusilmoitus. Manilassa kannattaa olla tarkkaavainen erityisesti vilkkaassa liikenteessä ja suurissa väkijoukoissa.

Köyhyydestä johtuva katurikollisuus on yleistä etenkin Manilan vähävaraisilla alueilla. Pimeitä teitä ja väkijoukkoja kannattaa välttää. Vältä myös yksin kulkemista öiseen aikaan.

Tupakointi julkisilla paikoilla on kiellettyä sakon uhalla, jollei polta erityisesti tupakointiin tarkoitetulla alueella.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MANILASSA

ShutterstockManila, Filippiinit
Manilassa pääsee liikkumaan muun muassa amerikkalaisista sota-ajan ajoneuvoista tuunatuilla pikkubusseilla eli jeepneyillä.

Perille yhdellä vaihtolennolla

Suorimmin Manilaan pääsee Kiinan kaupunkien Hongkongin ja Guangzhoun kautta, mutta lennot voi reitittää myös Dubain, Dohan, Istanbulin tai Singaporen kautta. Varaudu siihen, että lentoihin saa vaihtoineen kulumaan helpostikin parikymmentä tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot maksavat halvimmillaan noin 500–600 euroa.

Manilassa sijaitseva Ninoy Aquinon kansainvälinen lentokenttä muistuttaa paljolti kaupunkiaan: ajoittain kaoottinen lentoasema on remontissa, jotta suuret matkailijamäärät saataisiin soljumaan kentän läpi sujuvasti.

Majoitusta laidasta laitaan

Manila on laaja kaupunki, joka koostuu useista kaupungin kokoisista kaupunginosista – majoituspaikan sijainti kannattaa siis erityisesti lyhyellä vierailulla valita tarkoin.

Manilasta löytää hotellivaihtoehtoja aina budjettimajoituksista aina ylellisimpään luksushotelleihin. Luksushotelleissa on lähes aina uima-allas korvaamaan Manilan uimarantojen puutetta.

Manilassa vuokrataan myös huoneistoja muun muassa Manilan keskustassa sekä Pasayn, Makatin, Mandaluyongin ja Quezonin alueilla. Huoneistot sopivat suurempien matkaseurueiden käyttöön.

Budjettimatkailija voi yöpyä edullisesti hostelleissa, joissa tarjolla on makuusaleja. Monet hyvistä hostelleista sijaitsevat Makatin alueella lähellä yöelämää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen paikan päällä

Manilassa pääsee liikkumaan edullisilla takseilla, kunhan muistaa varmistaa, että taksinkuljettaja laittaa mittarinsa päälle. Aloitusmaksu on alle euron, mutta erityisesti lentokentällä kannattaa olla tarkkana luotettavan taksin valinnassa. Jos harkitset Uberia, muista, että Uberin sijaan Filippiineillä käytetään yleisesti Grabia.

Seikkailunhaluisimmat voivat kokeilla amerikkalaisista sota-ajan jeepney-autoista tuunattuja minibusseja, joiden kyljessä on kirjoitettuna kunkin jeepneyn reitti. Jeepney-matka maksetaan kuljettajalle antamalla rahat eteenpäin muille matkustajille ja lopulta kuljettajalle.

Manilassa on myös kolmilinjainen metro, jolla pääsee välttämään teiden automerta. Metroa kannattaa kuitenkin välttää pahimpina ruuhka-aikoina. Paras aika käyttää metroa on 13–15 aikaan iltapäivällä.

MANILAN NÄHTÄVYYDET

Elina VenttolaManila, Filippiinit
San Agustinin kirkko on yksi Manilan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Suuri osa maan asukkaista on katolilaisia.

Intramuros

Kun espanjalainen Miguel López de Legazpi saapui Manilaan, hän rakensi linnakkeen paikalle, jossa sijaitsee Intramuroksen vanhakaupunki. Muurien ympäröimää linnoituskaupunkia ovat pitäneet hallussaan kiinalaiset merirosvot, brittiläiset, amerikkalaiset ja japanilaiset valloittajat ja sitä ovat uhanneet myös hollantilaiset. Kaupunki kuitenkin tuhoutui pahoin Manilan taistelussa toisessa maailmansodassa.

Intramuroksen muurien sisällä voi tutustua espanjalaistyylisiin rakennuksiin ja Manilan historiaan. Vierailu kannattaa aloittaa vierailukeskuksesta, josta kaupunkikierrokselle saa kartan ja ohjeet.

Fort Santiago

Espanjalaisvallan aikainen linnoitus Fort Santiago sijaitsee Pasig-joen varrella Intramuroksessa, ja se on kenties Manilan tunnetuin nähtävyys. Linnoituksessa on puutarha, ja siellä voi tutustua kaupungin historian eri kerroksiin aina kansallissankari Jose Rizalin elämästä japanilaisten julmuuksiin toisen maailmansodan aikana.

Casa Manila

Casa Manila on rekonstruoitu espanjalaistalo Intramuroksessa. Rakennuksessa voi tutustua Espanjan siirtomaavallan varakkaaseen elämään ja arkkitehtuuriin, jossa espanjalaisiin taloihin rakennettiin poikkeuksellisesti kivinen ensimmäinen kerros.

Rizal Park

Rizal-puisto on 60 hehtaarin puisto keskellä Manilaa. Se sopii kävelyretkille, mutta siellä voi tutustua myös kansallissankari Jose Rizaliin, joka mestattiin paikalla, jossa nykyisin komeilee sankarille omistettu monumentti. Puistossa voi myös nähdä musiikilla säestettyjä suihkulähdenäytöksiä.

Puiston ympäristössä sijaitsevat monet kaupungin museot, kuten kansallismuseo, kansallinen taidegalleria ja luonnonhistoriallinen museo.

Kiinalaiskortteli Binondo

Monet Manilan varakkaimmat asukkaat ovat osin tai kokonaan kiinalaisia maahanmuuttajia, joten kiinalaisuus on erottuva osa filippiiniläistä kulttuuria. Kiinalaisessa kaupunginosassa voi syödä edullisesti alueen ravintoloissa ja osallistua ravintolakierrokselle.

Kiinalaiskorttelissa näkemisen arvoinen on myös valtava hautausmaa, joka ei ole aivan tavallinen kalmisto: sähköineen, vessoineen ja juoksevine vesineen hautakammiot muistuttavat enemmän lähiötä kuin kuolleiden asuinsijaa.

MANILAN PARHAAT

ShutterstockManila, Filippiinit
Tiheästi asutulla Manilalla on monet kasvot.

Nähtävyydet

  1. Intramuros
  2. Fort Santiago
  3. Rizal Park
  4. Kiinalaiskortteli Binondo
  5. Casa Manila

Parhaat alueet

  1. Intramuros ja Rizal Park
  2. Pasay
  3. Makati
  4. Bay City
  5. Bonifacio Global City

Lisätietoa

Filippiinien matkailusivut
Guide to the Philippines
Forbesin englanninkielinen matkaopas

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää