Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Filippiinit

Aaltojen Siargao

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 06.02.2020
Tyynen valtameren laidalla sijaitseva Siargaon saari on enemmän kuin surffaajien paratiisisaari.

Unohda kiire

Noin 200 000 asukkaan Siargao viehättää tunnelmallaan: syrjässä sijaitseva saari on säilyttänyt paikallisvärinsä ja kiireettömän ilmapiirinsä. Saarella käyvät australialaiset, eurooppalaiset ja amerikkalaiset surffausmatkailijat sulautuvat joukkoon kuin paikalliset, ja moni on halunnut jopa muuttaa saarelle.

Filippiinien itälaidalla Mindanaon maakunnassa sijaitseva Siargao on kuin Bali ennen turisteja: trooppista luontoa, valkohiekkaisia rantoja ja hidasta elämää, jossa hurjimmat vauhdit saa aalloilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockSiargao, Filippiinit
Cloud 9 on suosittu nähtävyys erityisesti surffauksesta kiinnostuneille.

Parhaat aallot loppuvuodesta

Siargaolle lähtiessä ei kannata luottaa liiaksi muun maan sääennusteisiin, sillä Siargaon ilmasto poikkeaa jonkin verran Manilan ja Cebun sääoloista.

Siargao on säätiloiltaan trooppinen, ja vuodenajasta riippumatta lämpötilat pysyttelevät 25–30 asteen välillä. Paras aika matkustaa on yleensä helmikuusta lokakuulle. Saari sijaitsee koillismonsuunin reitillä, joten sateisimmat kuukaudet ovat joulukuusta maaliskuuhun, kun taas kuivin kausi ajoittuu kesäkuusta syyskuuhun. Sadekuurot eivät kuitenkaan yleensä haittaa matkustamista, sillä sateet kulkevat saaren yli nopeasti.

Surffausta Siargaolla voi harrastaa ympäri vuoden, mutta parhaat aallot riippuvat sijainnista. Suosittu Cloud 9 -ranta on parhaimmillaan syyskuusta marraskuulle, jolloin aallot nousevat korkeiksi. Hyviä paikkoja löytyy myös Pilarin alueelta.

Muutakin kuin laineita

Surffauksen lisäksi Siargaolla voi harrastaa saarihyppelyä, syvänmerenkalastusta, sukellusta, suppausta ja luontoretkeilyä. Myös riippumatossa löhöäminen on saarelle tyypillinen aktiviteetti, sillä leppoisa ilmapiiri suorastaan kehottaa rentoutumaan.

Vaikka etelärannalla sijaitseva Dapa on Siargaon pääkaupunki, matkailijan näkökulmasta saaren kaakkoiskulmassa sijaitseva General Luna on kiinnostavin majapaikka. General Luna sijaitsee aivan Cloud 9:n ja muiden surffauspaikkojen kupeessa, joten kansainvälinen ilmapiiri, vilkas iltaelämä ja rento lomatunnelma ovat taattuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintatasoltaan Siargao on suomalaiselle edullinen saari, sillä syöminen ja majoittuminen oon halpaa.

Kuten muuallakin Filippiineillä, luvaton tupakointi julkisilla paikoilla on kiellettyä sakon uhalla. Vaikka Siargaolla sakkojen saaminen onkin epätodennäköisempää kuin kaupungeissa, polttamista varten kannattaa etsiä lähin tupakkapaikka.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SIARGAOLLA

Elina VenttolaSiargao, Filippiinit
Pääsaarelta voi lähteä hyppimään pienemmille saarille.

Suurten kaupunkien kautta perille

Suomesta ei ole suoria lentoja Filippiineille. Siargaolle pääsee lentämään suorimmin joko Filippiinien pääkaupungin Manilan tai kakkoskaupungin Cebun kautta.

Halvimmat lennot Filippiinien suurimpiin kaupunkeihin ovat noin 500–600 euroa, ja usein jatkolennon joutuu varaamaan erikseen, sillä osalla lentoyhtiöistä liput ovat myynnissä vain lentoyhtiöiden omilla sivuilla. Siargaoon lentävät muun muassa Cebu Pacific ja Philippine Airlines.

Lennot vaihtoineen kestävät usein yli 20 tuntia, joten lentämiseen kannattaa varata mielellään kaksi päivää.

Edullinen majoitus

Siargao suosii hintatasoltaan erityisesti reppureissaajia ja saarella pitkään asuvia surffaajia, sillä huoneen voi halvimmillaan saada muutaman kympin yöhinnalla. Budjettimatkailijan kannattaa myös tarkistaa kotimajoituksen hinnat esimerkiksi Airbnb-vuokrauspalvelusta.

Siargao ei kuitenkaan ole pelkästään budjettimatkaajan kohde, sillä saarelta löytyy myös tasokkaampaa hotellimajoitusta. Viiden tähden hotellit ovat kuitenkin harvassa, joten varsinainen luksusmatkailukohde Siargao ei ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi, kolme tai neljä pyörää alle

Liikkuminen Siargaolla voi olla elämys itsessään, sillä saarella on muutama eri vaihtoehto liikkumiseen. Filippiinien perinteiset amerikkalaistyyliset jeepney-bussit kulkevat vilkkaimmilla reiteillä esimerkiksi Dapasta General Lunaan. Ketterin kulkuneuvo lienee kuitenkin habal-habal, eli moottoripyörä, joka on riittävän suuri useamman matkustajan kuljettamiseen. Saarella voi myös liikkua kolmipyöräisillä, mutta ne ovat habal-habaleja hitaampia.

Kuljetusten hinta on usein edullinen 3-4 euroa puolen tunnin matkalta, joskin hinta vaihtelee kuljettajan ja ajan mukaan. Hinnasta kannattaakin neuvotella kuljettajan kanssa.

Hyvä vaihtoehto on myös vuokrata oma kaksi- tai kolmipyöräinen, erityisesti jos mukana on oma surffilauta. Yksi kulkuneuvoja vuokraavista verkkosivuista on kolmipyöräisiä tuk-tukeja vuokraava Binggo.

Monesti hyvä vaihtoehto on myös hypätä veneeseen, sillä moniin nähtävyyksiin järjestetään veneretkiä.

SIARGAON NÄHTÄVYYDET

Siargao, Filippiinit
Magpupungkon vuorovesiallas on käytettävissä vain laskuveden aikaan.

Cloud 9

Cloud 9 on aloittelijoille ennemminkin nähtävyys kuin varsinainen surffauspaikka, sillä sen komeat aallot on tarkoitettu vain osaaville surffaajille. Cloud 9 onkin saaren paras paikka katsoa huippusurffaajia aalloilla.

Cloud 9:n aalloilla järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuita, sillä se sijoittuu maailman kymmenen parhaimman surffauspaikan joukkoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos Siargaolle kuitenkin matkustaa aloittelijalle sopivien aaltojen perässä, kannattaa suunnistaa aloittelijaystävällisempiin surffauspaikkoihin Jacking Horseen, Guiuaniin tai Quicksilveriin.

Magpupungkon vuorovesiallas

Luontomatkailijalle Magpupungkon vuorovesiallas on hyvä päiväretkikohde General Lunasta. Kirkasvetinen luonnonallas tulee näkyviin laskuveden aikana, jolloin sinne kannattaa suunnistaa esimerkiksi snorklaamaan tai rentoutumaan. Magpupungko sijaitsee Pilarin alueella Siargaon itärannalla.

General Lunasta vuorovesialtaalle pääsee joko autolla tai puoli tuntia kestävällä venematkalla.

Sugban laguuni

Del Carmenissa saaren länsirannalla sijaitsee suojainen paratiisi, jota sanotaan Sugban laguuniksi. Matkailijoiden keskuudessa suosioon noussut suojainen lahti on erityisesti suppaajien, melojien ja snorklaajien suosikki.

Kasvaneen suosionsa vuoksi laguunin pelätään kärsivän ympäristöhaitoista, minkä vuoksi se on siivous- ja huoltotöiden vuoksi suljettuna vuosittain. Jos matkustaa alkuvuodesta, kannattaa laguunin huoltoaika kannattaa tarkistaa ennen matkaa.

Sugban laguuniin mentäessä on myös mahdollisuus nähdä alueelle tyypillistä mangrovesuota.

Saarihyppely

Saarihyppely on Siargaolla suosittu aktiviteetti. Venekyytejä saa monesta paikasta, mutta yksi helpoimmista päiväretkistä lähtee aivan General Lunan lähistöltä. Retki vie palmujen ja valkoisten rantojen täyttämälle Guyamin saarelle, hiekkasaari Naked Islandille ja Dakon saarelle, joka on yksi rannan suurimmista saarista.

SIARGAO PARHAAT

Elina VenttolaSiargao, Filippiinit
Guyamin saari on hyvä saarihyppelykohde Siargaolta. Saarelle on tehty myös muutama kuvauspaikka innokkaimmille Instagram-kuvaajille.

Parhaat aktiviteetit

  1. Surffaaminen
  2. Rentoutuminen
  3. Saarihyppely
  4. Sukeltaminen
  5. Syvänmerenkalastus

Parhaat nähtävyydet

  1. Cloud Nine
  2. Sugban laguuni
  3. Magpupungkon vuorovesiallas
  4. General Luna
  5. Saaret: Guyam, Naked Island ja Dako

Lisätietoa

Filippiinien virallinen matkailusivu
Matkailuopas Guide to the Philippines

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää