Hyppää sisältöön

Näin liikut Filippiinien suurkaupungeissa – vertaa seitsemän vaihtoehtoa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.02.2020
Miten liikkua Filippiinien suurissa kaupungeissa? Lue vinkit ja matkusta kätevästi paikasta toiseen.

1. Bussi

Lentoasemalta hotellille pääseminen vaatii yleensä taksia tai bussia, sillä raiteilla kaupunkeihin ei pääse. Bussit liikennöivät kaupungeissa vain vilkkaimmilla reiteillä ja suurimmilla teillä, ja pienempiä katuja ajavat vanhoista amerikkalaisista sodanaikaisista pikkubusseista tuunatut jeepneyt.

Sekä Cebussa että Manilassa bussit soveltuvat parhaiten lentokentältä kaupunkiin pääsemiseksi ja silloin, kun aikomuksena on liikkua ulos kaupungista maakunnan muihin osiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Jeepney

Yksi parhaista tavoista liikkua kaupunkien sisällä on Filippiinien kansalliskulkuneuvo jeepney. Värikkäät vanhat pikkubussit erottuvat liikenteen seasta helposti. Jeepneyn kyytiin pääsee joko niiden pysäkeillä tai heilauttamalla kättä kuljettajalle matkan varrella.

Jeepneyn reitti on usein merkattu auton kylkeen tai tuulilasiin, mutta jos haluaa varmistua nousevansa oikeaan ajopeliin, ei kannata arastella kysymistä. Useimmat paikalliset puhuvat englantia.

Maksaminen jeepneyssä hoituu antamalla oikean summan rahaa kanssamatkustajille, jotka välittävät rahat eteenpäin kuljettajalle. Maksua antaessa sanotaan määränpää, jolloin kuljettaja voi laskea maksun olevan oikein.

ShutterstockManila, Filippiinit
Toisen maailmansodan romuraudasta tuunatut jeepneyt ovat uhanalainen laji, sillä saastuttavat kulkuneuvot aiotaan korvata vähäpäästöisemmillä lähivuosikymmeninä.

Muilta matkustajilta voi pyytää apua myös maksun määrään. Monesti jeepneyissä on yhdeksän peson minimimaksu, joka tarkoittaa euroissa vain viittätoista senttiä. Maksun lopullinen määrä lasketaan kertyvien kilometrien mukaan.

3. Taksi

Taksit ovat Filippiinien kaupungeissa yleisiä. Erityisesti lentokentillä kannattaa varmistua siitä, että kuljettaja laittaa mittarin päälle lähtiessään ajamaan. Aloitusmaksu on noin 40 pesoa eli 70 senttiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Grab

Maailmalla tunnetun Uberin sijaan Filippiineillä käytetään singaporelaista Uberia eli Grabia. Sovellus kannattaa ladata jo ennen matkaa, ja sitä pääsee parhaiten hyödyntämään, jos käytössä on paikallinen puhelinliittymä tai myös ulkomailla toimiva reissunetti.

5. Angkas

Angkas on Grabin moottoripyöräversio, jossa voi tilata moottoripyörä- tai mopokyydin kohteeseen. Erityisesti Filippiinien suurissa kaupungeissa kaksipyöräisellä liikkuminen helpottaa matkantekoa paljon: ruuhkissa kaksipyöräiset pääsevät väleistä, joissa autoilla ei pääse.

Elina VenttolaManila, Filippiinit
Filippiineillä liikenteessä näkee paljon kaksiyöräisiä bussien joukossa.

Varmista ennen kyytiä, että saat kypärän ja varaudu jännittävään ajoon! Angkasin taksipyörät ovat saatavilla toistaiseksi vain Manilassa ja Cebussa.

6. Kolmipyöräiset

Thaimaan tuk-tukeja muistuttavat kolmipyöräiset ovat tuttu näky myös Filippiinien suurissa kaupungeissa. Niiden kyytiin pääsee linja-autoasemilla, joissa voi myös neuvotella hinnan. Monissa paikoissa kolmipyöräisen voi myös vuokrata kuten taksin.

Kolmipyötäiset ovat hitaampia kuin monet muut kulkuneuvot, mutta kaupungin näkeminen niiden kyydistä on elämys.

7. Kevytraidelinjat

Pääkaupungissa Manilassa voi käyttää myös kevytraidelinjoja liikenneruuhkien välttämiseksi. Maanalaisia metrolinjoja ei vielä ole, mutta lentokentältä Manilan muihin osiin kulkevan metron rakennustyöt on aloitettu loppuvuodesta 2019.

Jos hotelli on Manilan keskustassa, Makatissa, Pasayssa tai Quezonissa, kevytraidelinja voi olla hyvä vaihtoehto. Aamun ja iltapäivän ruuhka-aikoja kannattaa kuitenkin välttää, sillä vaunut ovat täysiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asemilta voi ostaa raiteille kertalippuja tai arvokortteja.

8. Kävely

Kaupunkien suuresta koosta huolimatta monet Manilan ja Cebun tunnetuimmista nähtävyyksistä sijaitsevat melko lähekkäin. Monesti käveleminen voikin olla hyvä vaihtoehto, kunhan on selvittänyt reitin etukäteen tai mukana on kartta, jota seurata.

>> Lue lisää vinkkejä Filippiineille!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Cebu, Filippiinit

Kahdeksan nähtävyyttä Cebussa – näe nämä kaupunkilomalla

Cebu, Filippiinit

Täällä tupakoinnista voi saada sakot – tiesitkö nämä 10 faktaa Filippiineistä?

Manila, Filippiinit

Manilan nähtävyydet – seitsemän parasta kohdetta kaupunkilomalle

Filippiinit

Filippiinien kätketyt saaret – matkusta näille ihanille saarille ennen muita

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja