Hyppää sisältöön

Varo päätä! Näiden helppojen vinkkien avulla pitkä matkailija ei törmää ikäviin yllätyksiin

Elina Venttola Päivitetty: 04.04.2019
Mihin asioihin pitkä matkailija törmää maailmalla?

Pituuden edut ja haitat

Pituudesta on hyötyä monessa asiassa, mutta erityisesti tiukalla budjetilla matkaileva reppureissaaja joutuu jos jonkinlaisiin tilanteisiin pituutensa vuoksi. Ahtaat yöbussit ja liian lyhyet hostellisängyt vievät pahimmillaan yöunet.

Pituusongelmiin törmää myös, vaikka matkalla ei olisi tiukalla budjetilla. Erityisen huolellisesti kannattaa suunnitella matkat Aasian maihin, sillä pitkä ihminen kohtaa yllätyksiä maissa, joissa keskipituus on paljon omaa pituutta pienempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinnitä huomiota näihin asioihin, kun matkustat!

Valitse istumapaikkasi tarkasti

Moni matka alkaa lentokoneesta, ja ensimmäinen pitkän ihmisen pulma liittyy lentokoneen ahtaisiin paikkoihin. Lentoyhtiöt pyrkivät saamaan koneeseen mahdollisimman monta matkustajaa, ja esimerkiksi halpalentoyhtiöillä penkin jalkatila voi jäädä liian pieneksi pitkäjalkaiselle matkustajalle.

Istuminen hätäuloskäynnin luona tuo toisinaan lisää tilaa, mutta se ei aina ole tae lisätilasta. Tilaa voi tehdä myös ottamalla mukaan matkatavaran, joka tulee lennon matkatavarahyllylle – tällöin tavaraa ei tarvitse laittaa edessä olevan penkin alle. Lennon aikana kannattaa myös jaloitella.

Kun liikut linja-autoilla tai junilla, mieti, kuinka paljon tilaa eri kulkuvälineissä on. Vaikka juna on usein kalliimpi kuin bussi, sen valinta saattaa kannattaa pitkillä matkoilla suuremman tilan vuoksi.

Kiinnitä huomiota hotellisänkyihin

Kun varaat majoitusta, kiinnitä huomiota siihen, onko hotellisängyssä päätyä. Jos nukut jalat suorana, voi käydä niin, että sängyn puinen tai metallinen pääty rajoittaa nukkumatilaa. Erityisesti maissa, joissa keskipituus on lyhyempi kuin suomalaisilla, sängyn lyhyys voi tulla epämieluisana yllätyksenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ota vaihtovaatteet käsimatkatavaraan

Mitä tapahtuu, jos matkalaukkusi häviää menolennolla, ja joudut ostamaan uusia vaatteita?

Matkatavaroiden viivästyessä menolennolla lentoyhtiöltä voi hakea korvausta välttämättömistä hankinnoista matkakohteessa, mutta pitkä naismatkailija voi olla pulassa esimerkiksi Japanissa, jossa naisten keskipituus on alle 160 senttiä. Pitkä naismatkailija voi kohdata vaikeuksia vaatekaupoissa myös Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä.

Kun paikalliset ovat lyhyempiä, kenkäostoksille suunnistava matkailija voi yllättyä ikävästi huomatessaan, ettei omaa kokoa ole myynnissä lainkaan. Pitkän matkailijan ei siis kannata lähteä Aasiaan kenkäostoksille – ellei välttämättä halua ostaa kenkiä ruotsalaisesta H&M:stä toiselta puolelta maailmaa.

Parhaat maat vaateostoksiin

Jos kuitenkin haluaa lähteä vaateostoksille maailmalle, shoppailijan ei tarvitse lähteä Eurooppaa pidemmälle. Parhaat maat keskipituuden puolesta ovat Alankomaat, Montenegro, Tanska, Norja ja Serbia.

Naisille parhaat maat ovat Latvia, Alankomaat ja Viro, eli ostosretki lähinaapuriin voi tuottaa parempia hankintoja kuin matka kauas. Yhdysvaltalaisen Newsweekin mukaan Suomessa elävät maailman 13:nneksi pisimmät naiset, ja pidempiä löytyy vain muista Pohjoismaista, Baltiasta, Balkanilta sekä Keski- ja Itä-Euroopasta

Varaudu huomioon

Jos matkustat esimerkiksi Aasian maihin, varaudu saamaan ylimääräistä huomiota. Huomattava pituusero paikallisen väestön kanssa tuskin jää huomaamatta, mutta matkoilla saadut kommentit ovat usein myönteisiä.

Käyttäytyminen vaihtelee kulttuureittain, sillä joissain maissa pitkää ulkomaalaista voidaan pyytää jopa valokuviin. Jos ylimääräinen huomio tuntuu epämiellyttävältä, lohduttaudu sillä, että näet maisemat lyhyiden paikallisten päiden yli – toisin kuin lyhyempi matkaseurasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteet: Express, Newsweek
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Lontoo, Iso-Britannia

Oletko sinäkin lausunut näiden suosittujen kohteiden nimet aina väärin? Et ole ainoa

Kalleimmat matkakohteet

Olisitko arvannut? Hintavertailusta selviää 10 kalleinta lomakohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja