Pakkaa oikein ja nauti vauhdista – kahdeksan vinkkiä maratonmatkalle
Kokeneen maratoonarin vinkit
Maratonmatkailu on yhä suositumpaa, sillä 42 kilometrin mittainen juoksu maailman suosituissa matkailukaupungeissa houkuttaa, ja on kiinnostava tapa tutustua matkakohteeseen. Syksyllä 2018 järjestettävään, maailman tunnetuimpien maratontapahtumien joukkoon lukeutuvaan New Yorkin maratoniin valmistautuva Markus Forsström on kokenut maratonjuoksija.
– Olen juossut maratoneja vuodesta 2012 lähtien. Sitä ennen pelasin jalkapalloa lähes koko elämäni, mutta ensimmäisen lapsen myötä aika ei enää riittänyt jalkapalloon. Juokseminen tuli siihen tilalle kuin vähän puun takaa. Juoksin ensimmäisen maratonin, kun olin harrastanut juoksua puolisen vuotta, sanoo Forsström.
New Yorkin maraton on miehelle kahdeksas täysipitkä maraton, ja aiemmin Tukholmassa asuva Forsström on juossut Tukholman maratonin kahdesti, minkä lisäksi hän on kokenut myös Rooman, Berliinin, Barcelonan, Pariisin ja Hämeenlinnan maratonit.
Lentoyhtiö Norwegianilla työskentelevä Forsström suuntaa New Yorkiin kahdeksan työtoverinsa kanssa. New Yorkin maratonilla kerätään perinteisesti rahaa hyväntekeväisyyteen, ja se on myös Unicefin kanssa yhteistyössä toimivan Norwegianin tiimin tavoite.
– Juoksijat halutulle New Yorkin maratonille valittiin Norwegianilla sen mukaan, kuka on valmis lähtemään Unicefin lähettilääksi ja keräämään rahaa. Kullakin juoksijalla on tavoitteena kerätä vähintään 4 000 Yhdysvaltain dollaria. Omalta osaltani varainkeruu on hyvällä mallilla, sillä olen saanut kerättyä minimisumman kokoon jo lähes kokonaan, mutta en aio lopettaa siihen, iloitsee Forsström.
Miehen ennätysaika 42 kilometrin juoksulle on kolme tuntia 13 minuuttia, ja New Yorkiin hän suuntaa uusi ennätys silmissään.
– New Yorkissa tavoite on saada maraton alle kolmeen tuntiin ja kymmeneen minuuttiin, sanoo Forsström.
Lue Markus Forsströmin vinkit onnistuneeseen maratonmatkaan!
1. Valitse hotellin sijainti oikein
Majapaikka kannattaa varata heti, kun osallistuminen maratonille on varmaa. Suositut kaupunkimaratonit houkuttavat paikalle runsaasti juoksijoita ja kannustajia, niin matkailijoita kuin paikallisiakin, mistä syystä maratonien aikaan hotellit täyttyvät nopeasti ja kadut ovat täynnä ihmisiä.
– Majoituksen olisi hyvä sijaita mahdollisimman lähellä maratonin aloituspaikkaa, sillä tapahtuman aiheuttamien ruuhkien vuoksi matkustamiseen saattaa mennä jopa toista tuntia. Hyvä sijainti takaa jouhevasti sujuvan aamun, mikä on juoksupäivänä ensiarvoisen tärkeää, sanoo Forsström.
2. Saavu kohteeseen riittävän ajoissa
Maratonkohteeseen on syytä saapua hyvissä ajoin, sillä kehon on hyvä antaa totuttautua ilmastoon ja aikaeroon. Kohteesta riippuu se, miten monta päivää ennen tapahtumaa perille kannattaa saapua.
– Vastaavasti sama kannattaa pitää mielessä paluumatkaa ajatellen: pari päivää kisan jälkeen takaa, että keho ehtii palautua mukavasti ennen lentoa.
Lentoa varatessa on suositeltavaa varata etukäteen paikka, missä on mahdollisimman paljon jalkatilaa.
– Erityisesti paluulennolla maratonin jälkeen jalat tarvitsevat lisätilaa. Silloin suosittelen vaikka maksamaan lisämaksun exit- tai eturivin paikasta, jos se on tarpeen.
3. Liiku ja tankkaa lennon aikana
Maratonille suuntaavan lentomatkustajan on entistä tärkeämpää huolehtia kehon hyvinvoinnista myös lennon aikana. Lentokonejumppa, jaloittelu ja pienet venyttelyt lennon aikana pitävät kehon kunnossa, eikä lentomatka tuo takapakkia ennen maratonia.
– Lennon aikana kannattaa myös juoda ja syödä tarpeeksi. Suosittelen varaamaan omaa nestettä ja ruokaa mukaan, ettei tule liian kuiva reissu. Ennen maratonia varastojen täydentäminen on tärkeää, mistä syystä myös lennolla tulee muistaa syödä hyvin, Forsström ohjeistaa.
4. Pakkaa kaikki tärkeä käsimatkatavaroihin
Matkaa varten pakatessa on Forsströmin mukaan viisasta pakata käsimatatavaroihin kaikki tärkeät juoksutavarat.
– Juoksukengät on syytä pakata käsimatkatavaroihin siltä varalta, etteivät ne katoa lennolla. Myös jos haluaa juosta jollain tietyllä onnenpaidalla tai -shortseilla, on ne hyvä olla käsimatkatavaralaukussa.
Varusteiden lisäksi Forsström suosittelee kiinnittämään huomiota myös eväisiin, jotka ovat tärkeitä erityisesti maratonille tankatessa.
– Jos on tietty ruokavalio tai herkkä vatsa, kannattaa jo kotoa ottaa mukaan itselle soveltuvia tuotteita siltä varalta, ettei paikan päältä löydy tuttuja tuotteita. Esimerkiksi itselle tuttu energiageeli tai -juoma voi olla hyvä ottaa mukaan jo kotoa, ettei vatsa mene sekaisin kesken juoksun uuden tuotteen vuoksi.
5. Rauhoitu ennen juoksua
Matkakohteeseen saapumisen jälkeen on suuri kiusaus lähteä heti kiertelemään kohteen nähtävyyksiä, mutta maratonmatkailijan on hyvä malttaa mielensä. Käveleminen kilometritolkulla ennen juoksupäivää ei ole Forsströmin mukaan viisasta.
– Ennen maratonia kannattaa ottaa rauhallisesti. Nähtävyyksiä voi toki käydä katselemassa, mutta siihen väliin on hyvä ottaa taukoja ja tankata kunnolla, hän muistuttaa.
Tankkaamisesta on helppo ottaa ilo irti uudessa matkakohteessa, jolloin hiilihydraattipitoisiin paikallisherkkuihin tutustumisen ansiosta myös tankkaus tulevaa maratonia varten onnistuu helposti.
– Pariisissa tankkasin pastalla, ja Barcelonasta löytyi pieni tapaspaikka, missä tuli otettua aika monta erilaista tapasta. Tällaiset kokemukset ovat parhaita muistoja, Forsström virnistää.
6. Yritä nukkua etukäteen
Kaupunkimaratonien startti on yleensä melko aikaisin aamulla, mistä syystä edellisenä iltana on kannattaakin rauhoittua ja käydä nukkumaan varhain. Aamua varten on syytä varata runsaasti aikaa esimerkiksi varusteiden jättöön ja starttipaikalle saapumiseen.
– Yöllä ei kuitenkaan kannata panikoida, vaikka uni ei meinaisi tulla, sillä jännittäminen on hyvin yleistä. Itse olen välillä nukkunut todella hyvin ennen maratonia, mutta välillä taas takana on saattanut olla vain muutaman tunnin mittaiset yöunet. Siitä stressaaminen keskellä yötä on kuitenkin turhaa, sillä seuraavana aamuna lähtöviivalla ja startilla ei takuulla väsytä.
7. Ota kaikki irti juoksupäivästä
Ennen maratonille lähtöä hotelliaamiaisesta on helppo nauttia, mutta syömisen lisäksi on syytä muistaa myös juoda.
– Syön aamulla ennen maratonia runsaasti, mutta noin kahteen viimeiseen tuntiin en yleensä syö tai juo mitään. Startit ovat tavallisesti aamuyhdeksän ja puolenpäivän välillä, joten esimerkiksi hotelliaamiaisella pystyy hyvin tankkaamaan, ja aamiaisesta voi silloin nauttia oikein kunnolla.
Juoksun aikana Forsström harvemmin pystyy keskittymään maisemiin, vaikka kaupunkimaratonit reititetäänkin tavallisesti hyvin keskeisille paikoille. Maratonin aikana hän keskittyy nauttimaan juoksusta ja miettii myös palkintoa, jonka suo itselleen 42 kilometrin jälkeen.
– Itse alan juoksun aikana miettiä yleensä ruokaa, esimerkiksi pizzaa ja siihen tulevia täytteitä, mutta palkinto voi olla myös vaikkapa hyvä illallinen tai kylpylä. Sen avulla saa mukavasti kirittyä.
8. Älä kiirehdi kotimatkalle
Mahdollisuuksien mukaan maratonkohteeseen kannattaa jäädä vielä päiväksi–pariksi, jolloin seuraavana päivänä voi katsella nähtävyyksiä ja palautua kevyen kävelyn avulla.
– Seuraavinakin päivinä kannattaa muistaa vielä tankkaaminen, syömisen ja juomisen muodossa, sanoo Forsström.
>> Seuraa Markuksen valmistautumista Instagramissa!
Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Markus Forsström
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää