hero taustakuva

Arvaatko, mikä on suomalaisten yleisin pakkausmoka? Näitä poistetaan Helsinki-Vantaalla 500 kappaletta kuukaudessa

Finnair artikkelin kuva
Lennot
Varavirtalähteen pakkaaminen oikein tuntuu olevan haastavaa monille matkailijoille.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 21.11.2018
facebook   whatsapp

Pakkaa matkatavarat oikein

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa poistetaan matkustajilta päivittäin Finavian mukaan noin tuhat kiellettyä tavaraa. Eniten kasvanut tuote ovat Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystysen mukaan kannettavat varavirtalähteet eli power bankit.

– Matkatavaroista poistettujen esineiden listalla nousussa ovat olleet viime aikoina kännyköiden ja tietokoneiden varavirtalähteet eli power bankit. Syttymisherkkyytensä vuoksi niitä poistetaan ruumamatkatavaroista kuukausittain noin 500 kappaletta pelkästään Helsinki-Vantaalla. Varavirtalähteitä saisi kuljettaa vain käsimatkatavaroissa, Pystynen sanoo.

Matkustajien tulee huomioida erilaiset pakkausohjeet niin käsimatkatavaran kuin ruumaan menevän matkatavaran kohdalla. Pakkausohjeet ovat erilaiset matkalaukun kuljetuspaikasta riippuen ja laukuista poistetaankin eri asioita riippuen siitä, onko kyseessä ruumalaukku vai käsimatkatavaralaukku.

Katso, mitä tuotteita poistetaan Helsinki-Vantaalla kaikkein eniten ruumaan menevistä matkalaukuista tai käsimatkatavaroista!

Eniten ruumaan menevistä laukuista poistetut tuotteet

 • varavirtalähteet eli power bankit
 • tulentekovälineet
 • aseiden irralliset patruunat
 • irralliset litium-akut
 • ilman korkkia olevat hiuslakkapullot
 • spraymaalit

Eniten käsimatkatavaroista poistetut tuotteet

 • erilaiset nesteet, jotka ovat yli 100 millilitran astioissa
 • työkalut ja terävät esineet
 • tulentekovälineet

>> Lue myös: Muista tämä ennen seuraavaa lentomatkaasi: vara-akkua ei saa pakata ruumaan – ja siihen on hyvä syy

Lähde: Finavia
Kuva: Finnair

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. eikös ole tyhmää sallia sytkäri housun tai takin taskussa koneeseen mennes kun se on kielletty kuitenkin käsimatkatavaroissa? sytkäri takintaskussa ja takki lentolaukkuun koneessa, mitä järkee?


 2. Kaverin kanssa oltiin lähdossä Tunisiasta Pariisiin. Turvatarkastaja halusi nähdä taskulamppumme. Kaverin nimh-akut otettiin pois mutta minä sain pitää vaarallisemmat litium-akut. Taisi olla virkailijalla itsellään akkujen tarve.


 3. Varavirtalähteen pakkaaminen oikein tuntuu olevan haastavaa monille matkailijoille.


 4. Madeiralta kotiinpäin lähtiessä oli käsimatkatavara repussa kissalle tuliaisiksi foliorasiaan pakattua ruokaa. En saanut sitä matkalaukkuun kun siellä laukut viedään kentälle eri kyydillä ja ostin sen lähtöpäivänä. Kentällä virkailija työnteli reppua edestakaisin ja pyysi lisää henkilökuntaa, ja taas reppu seilasi edestakaisin. Jonkin aikaa katsoin touhua ja menin sitten selvittämään, että siellä on kissan tuliaisia. Sanoivat, että ei ongelmaa he haluavat vaan katsoa miten se paketti läpivalaistuksessa näkyy.


 5. Mielenkiintoisempi juttu olisi mitä näille kaikille virtalähteille ja kynsisaksille tapahtuu takavarikon jälkeen? Onko lentokentällä älliä myydä niitä vai saako toisen omaisuutta myydä? Mitkä kustannukset ja voisiko järjestelmää kehittää? Veikkaan että touhu takavarikon jälkeen on aika hölmöläisten hommaa. PS: Samat kynsisakset yli 30krt Hki-Vantaalta läpi mutta Bangkokissa ne otettiin ja hyvä ettei putkaan heitetty :)


  • Niitä säilytetään kuukauden ajan, sinä aikana omistaja saa noutaa omansa pois.
   Saksissa Max terän mitta 60mm nivelestä mitattuna.


 6. Minulta otettiin kerran Prahan lentokentällä pois semmoinen monitoimityökalu, jossa oli pullonavaajaa, kynsiviilaa, saksia sun muuta. Swiss Army Knife -tyyppinen juttu siis. En tajunnut, ettei sitä olisi saanut viedä koneeseen. Harmitti kun ottivat pois, oli aika hieno ja tyyris. En jaksanut alkaa valittaan kuitenkaan, halusin päästä koneeseen, ja jätin härpäkkeen sinne sitten.


 7. Yritin 15-v.sitten tuoda Ranskasta lahjan-sarjan ruokailuvälineitä,pakattuna lahjaksi.Ostin ne viimetingassa ennen kentälle menoa,hotellin läheltä olevasta lahjatavaraliikkeestä.Näinollen otin liikkeen pussin kainaloon,ja Nizzan kentällä se revittiin auki-sinne jäi hieno lahjani.


 8. Sydäntä lämmittävä kokemus oli,kun palasin Thaimaasta Bangkok-Hki-Oulu lennolla kotiin ja minulta oli otettu pieni hedelmäveitsi pois käsimatkatavaroista Bangkokin kentällä ja kun saavuimme Ouluun,tämä pieni veitsi tuli ypö yksin hihnalla kotiin.Olin hämmästynyt ja iloinen!


 9. Noin 25v sitten kanrianmatkalta palattuamme olin pakannut poikamme alle 10v keräämät tulitikkuaskit matkalaukun kangassivutaskuun, lentokone joutui paluumatkalla jonkinmoiseen myrskyrintamaan ravistaen konetta. Yllätys kotona oli laukkua avattaessa, yksi tikkuaski oli auennut ja ruutipinta raapaissut askia sytyttäen muut tikut aiheuttaen vahingoa laukussa olleille vaatteille ja tavaroille. Tulitikut oli kielletty laittamasta ruumaan meneviin laukkuihin, mutta en nähnyt kieltoa missään, soitto turvallisuuspäällikölle, niin asia selvisi. Lupasivat silloin parantaa näkyvyyttä tässäkin asiassa, jottei samaa tapahtuisi

  Nimimerkki: Finnairin matkustaja


  • Kanarialla on vieläkin myynnissä tulitikkuja, jotka syttyy raapaisemalla jotain karkeaa pintaa. Ne on periaatteessa kielletty, mutta myydään siellä paljon muutakin jota ei saisi myydä.
   Tein virheen, kun lähdin kerran Kanarialta Suomeen ja ostin lähtiessä kaupasta viiniasiantuntija kaverini pitkään haluaman akkukäyttöisen korkinavajan. Hän halusi nimenomaan tietyn merkkisen ja kalliin tuotteen ja näin sen lähtöpäivänä kaupungin liikkeessä. Mitään ajattelematta laitoin sen design tuotteen käsimatkalaukkuun, koska ruumaan menevää laukkua en tarvinnnutkaan.
   Vasta turvatarkastuksessa hoksasin, että sehän toimi liikkeessä, josta sen ostin. Pitkä ja ohutta metallia oleva kierteinen terä alkaa tulla hitaasti ulos ja pyöriä kun sen toisessa päässä olevan hipaisukytkimen päälle laittaa sormensa.
   Olin varma, että laitetta pyörittelevä tarkastaja hoksaa mikä se on ja kieltää sen viemisen koneeseen. Hän kysyi minulta espanjaksi mikä se on. Sanoin rehellisesti, että viinipullon korkinavaaja. Onko kallis, hän kysyi kiinnostuneena. Myönsin olevan ja vien lahjaksi turhakkeen kaverilleni, jolla on jo kaikkea muuta.Tarkastajaa nauratti ja hän laittoi sen takaisin läpinäkyvään laattikkoon, jossa oli sen laturi erillisessä laatikossa. Se oli sillä selvä. Hän joko tiesi mikä se on tai sitten luuli sitä patterikäyttöiseksi, koska ei enempää sitä tarkastellut.
   Kotimaassa todettiin, että laatikossa oli erilaisia teriä laitteeseen ja siinä on voimaa vääntää vaikka reikä seinään.
   Olen kulkenut turvatarkastuksien läpi satoja kertoja ja tiedän hyvin mitä ei saa matkatavaroissa olla ja olen nähnyt kuinka aina joltain viedään pois mitä erikoisempia tavaroita.
   Itse sitten mokaan tuolla tavalla.
   Omituinen ja karmiva yksityskohta tuolta lennolta oli, että eräs englantilainen ojensi minulle sanomalehden ja näytti kuinka kyseisen lehden toimittajat olivat onnistuneet Lontoossa salakuljettamaan matkustajakoneeseen aseen ja patruunoita jäämättä kiinni. He eivät tietenkään tehneet aseella mitään, mutta halusivat vain näyttää, että turvatarkastukset eivät ole aukottomia. Jutussa he kertoivat miten käsiase oli ostettu ja miksi juuri sen tyyppinen ja kuinka he olivat 5 henkilön porukalla sen tuoneet koneeseen. Yksi henkilöistä oli aiheuttanut jotain hämminkiä toisella tarkistuspisteellä, kun muut olivat tulleet viereistä kaistaa ongelmitta läpi. Jutussa luki, että tarkempi selostus oli toimitettu yksityiskohtineen viranomaisille.


 10. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.