Hyppää sisältöön

Reissaajan opas – tällainen on hyvä matkalaukku

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.06.2023
Hyvä matkalaukku on kevyt, kestävä ja helppo kuljettaa. Lue ohjeet sopivan matkalaukun valintaan.

Valitse matkalaukku huolella

Matkalaukkua ei kannata ostaa kiireessä ja tuotteita vertailematta, sillä hyvästä ja kestävästä laukusta saa pitkäikäisen matkakumppanin. Matkalaukkua valittaessa täytyy kiinnittää huomiota sen käyttötarkoitukseen ja olosuhteiden vaatimuksiin.

Lentoyhtiöiden tiukentaessa matkatavaroiden painorajoituksia on keveys laukun ehdoton myyntivaltti. Laukkukaupoilla on syytä kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon pakaasit painavat tyhjinä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet matkailijat kokevat hyötyvänsä laukusta löytyvistä sivutaskuista ja pikkulokeroista, jotka helpottavat pakkaamista ja tavaroiden löytämistä kohteessa. Jos tällaisia ei löydy, voi laukkuun ostaa pakkauskuutioita tavaroiden erittelyä varten.

Laukkuja vertaillessa kannattaa niin ikään tutustua niiden mahdollisiin lisävarusteisiin, kuten kenkä- ja pyykkipussukoihin.

Kova- vai pehmeäpintainen matkalaukku?

Matkalaukkua etsivän ostajan ensimmäinen päätös tapahtuu kova- ja pehmeäpintaisten laukkujen välillä.

Yleisesti kovapintaisia laukkuja pidetään parempina vaihtoehtoina pitkillä reissuilla, sillä ne kestävät kolhut ruumassa. Toisaalta pehmeä matkalaukku on joustavampi ja antaa paremmin myöten ylimääräisiä tavaroita laukkuun sullottaessa.

Huomioi, että kankainen laukku likaantuu muovipintaista laukkua helpommin. Vaaleat värit ovat alttiita tahroille. Myös muovipintaisiin vaaleisiin laukkuihin tulee helposti jälkiä, joita on vaikea saada pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekstiilimateriaalista valmistettu pehmeä laukku on usein kovakuorista laukkua kevyempi vaihtoehto. Toisaalta tekstiili likaantuu ja rikkoutuu esimerkiksi terävien esineiden kolhaistessa kovamuovista laukkua nopeammin. Pehmeät laukut eivät myöskään suojaa matkatavaroita kovan muovilaukun tavoin.

Muovisten laukkujen haaste on niiden kestävyys eri lämpötiloissa. Kova pakkanen saattaa haurastuttaa muovista materiaalia ja jopa rikkoa laukun. Kovamuovinen laukku voi myös rikkoutua esimerkiksi kovan tömähdyksen seurauksena.

Yleisesti muoviset laukut ovat kuitenkin kestäviä ja suojaavat tavaroita hyvin.

Kiinnitä huomiota laukun pyöriin

Mieti myös pyörien määrää. Onko kaksi pyörää riittävästi, vai kuljetatko laukkua mieluummin neljän pyörän avulla? On täysin makuasia, kumpi rullamäärä tuntuu miellyttävämmältä.

Huomioi lisäksi pyöristä lähtevä ääni eri alustoilla. Kiinnostus matkalaukun käyttöön loppuu nopeasti, jos pyörät pitävät liikkuessaan valtavaa meteliä. Satsaamalla hiljaisesti ja kevyesti rullaavilla renkailla varusteltuun matkalaukkuun jaksat vetää matkalaukkua perässäsi seikkailusta toiseen.

ShutterstockNäin valitset hyvän matkalaukun
Markkinoilla on tarjolla hyvin monenlaisia matkalaukkuja, joten itselle parhaiten sopivan laukun valintaan on hyvä käyttää aikaa ja harkintaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomioi myös pyörien koko. Matkalaukun pyörät ovat pieniä, mutta erityisesti halvimmissa laukuissa renkaat voivat olla liian pieniä suhteessa matkalaukun kokoon. Pyörittele siis laukkua eri suuntiin ennen ostopäätöstä ja kokeile, kestävätkö renkaat painoa.

Mieti myös käyttötarkoitusta ja renkaiden määrää. Jos joudut vetämään laukkua mukana pitkiä matkoja, on neljällä pyörällä varusteltu laukku kaksipyöräistä kestävämpi vaihtoehto. Mitä enemmän tulet vetämään laukkua perässäsi, sitä suurempi merkitys hyvillä pyörillä on.

Matkalaukuilla on laaja hintahaitari

Matkalaukkuja löytyy kaikenlaisille budjeteille – edullisimmillaan iso matkalaukku irtoaa muutamalla kympillä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kovin laadukkaita materiaaleja ei halpalaukuissa ole käytetty, eikä pakaasilta voi odottaa kovin pitkää elinikää.

Luksusmerkkien matkalaukkuihin saa uppoamaan helposti nelinumeroisen summan, mutta jo parilla sadalla eurolla saa hyvälaatuisen laukun. Laatumerkeillä matkalaukkuun sisältyy yleensä myös takuu.

Matkalaukkuun sijoitettu rahasumma kannattaa suhteuttaa kapsäkin käyttömäärään. Paljon matkustavan on järkevää panostaa kestävään laatulaukkuun, kun taas kerran viidessä vuodessa laukkua tarvitseva pärjää mainiosti edullisemmallakin tuotteella.

Hyvälaatuisia matkalaukkuja voi etsiä myös matkakohteista, sillä niitä saattaa saada sieltä edullisemmin kuin kotimaasta. Muista kuitenkin, että erityisesti etelän matkakohteissa myydään heikkolaatuisia väärennöksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Panosta hyvään lentolaukkuun

Useimmat lentoyhtiöt veloittavat erillisen maksun ruumaan menevistä matkatavaroista.

Jos kyseessä on lyhyt viikonloppumatka, kannattaa matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Rahan lisäksi säästyy myös aikaa, kun koneesta ulos astuttaessa pääsee jatkamaan suoraan kohteeseen ilman matkalaukun odottelua.

Paljon matkustavan kannattaa panostaa laadukkaaseen, kevyeen ja toimivaan lentolaukkuun, sillä sille tulee takuulla käyttöä. Pyörillä kulkeva laukku on monien mielestä kätevin, kun taas toiset suosivat olkapäälle heitettävää viikonloppukassia.

ShutterstockMatkalaukku
Kevyt käsimatkatavaralaukku tuo vapautta lyhyillä matkoilla.

Rajoitukset käsimatkatavaroiden koon suhteen vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Ennen laukun ostoa kannattaa tutustua mittoihin ja varmistaa, että oma matkalaukku hyväksytään mahdollisimman monen yhtiön koneiden kyytiin.

Asiantuntevat laukkumyyjät osaavat auttaa ja esitellä standardikokoiset lentolaukut.

Muista huoltaa matkalaukkua

Aina reissuun lähdettäessä kannattaa kiinnittää matkalaukkuun nimi- ja osoitelaput. Jos matkalaukku sattuu katoamaan lentoreitin varrella, se yleensä myös löytyy nopeasti asianmukaisten tunnisteiden avulla.

Monet suosivat nykyään AirTag-paikantimia, jotka ovat hyödyllisiä erityisesti vilkkaaseen matkustusaikaan kuten lomasesonkeina ja juhlapyhinä. Lentokenttäkaaoksen iskiessä paikannin tuo mielenrauhaa näyttämällä laukun sijainnin reaaliajassa.

Jos ostaa kalliin ja laadukkaan matkalaukun, sitä kannattaa myös huoltaa. Myynnissä on erilaisia matkalaukun pesuun tarkoitettuja liuoksia, mutta saippuavesi ajaa saman asian. Pehmeän harjan avulla kangas- ja muovilaukun puhdistus on helppoa. Nahkaisille laukuille on omat hoitoaineensa.

Suojaa laukku matkan aikana

Jos haluat pidentää matkalaukun käyttöikää, hanki sille erillinen suojus. Tavallisesti joko muovista tai kankaasta valmistettu irtosuoja takaa sen, ettei laukun pintaan tule värjäytymiä tai pieniä naarmuja ruumakäsittelyn aikana.

Suojus on hyvä hankinta erityisesti vaalealle matkalaukulle riippumatta siitä, onko kuori tekstiiliä tai muovia. Laukun kestävyyteen se ei juurikaan vaikuta, mutta suojaa mahdollisilta tahroilta ja naarmuilta.

Värikäs matkalaukkusuoja helpottaa myös laukun tunnistamista matkatavarahihnalla.

Hyvän matkalaukun tärkeimmät ominaisuudet

  • Kevyt
  • Helppo kuljettaa ja käsitellä
  • Olosuhteisiin sopivaa materiaalia
  • Hyvin suunniteltu: taskut ja lokerot helpottavat pakkaamista
  • Helppo huoltaa

Teksti: Jenna Lehkonen, Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

Matkalaukun lukitseminen lennolle

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja