Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Reissaajan opas – tällainen on hyvä matkalaukku

Shutterstock artikkelin kuva
Varusteet
Hyvä matkalaukku on paitsi kevyt myös vaivaton pakata ja helppo kuljettaa. Lue ohjeet sopivan matkalaukun valintaan.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 20.02.2019
facebook   whatsapp

Valitse matkalaukku huolella

Matkalaukkua ei kannata ostaa kiireessä ja tuotteita vertailematta, sillä hyvästä ja kestävästä laukusta saa pitkäikäisen matkakumppanin. Matkalaukkua valittaessa täytyy kiinnittää huomiota sen käyttötarkoitukseen ja olosuhteiden vaatimuksiin.

Lentoyhtiöiden tiukentaessa matkatavaroiden painorajoituksia on keveys kapsäkin ehdoton myyntivaltti. Laukkukauppoja hierottaessa on syytä kiinnittää huomiota siihen, kuinka paljon pakaasit painavat pakkaamattomina.

Monet matkailijat kokevat hyötyvänsä laukusta löytyvistä sivutaskuista ja pikkulokeroista, jotka helpottavat pakkaamista ja tavaroiden löytämistä kohteessa. Laukkuja vertaillessa kannattaa niin ikään tutustua niiden mahdollisiin lisävarusteisiin, kuten kenkä- ja pyykkipussukoihin.

Kova- vai pehmeäpintainen matkalaukku?

Matkalaukku etsivän ostajan ensimmäinen päätös tapahtuu kova- ja pehmeäpintaisten matkalaukkujen välillä. Yleisesti kovapintaisia laukkuja pidetään parempina vaihtoehtoina pitkillä reissuilla, sillä ne kestävät kolhut ruumassa. Toisaalta pehmeä matkalaukku on joustavampi ja antaa paremmin myöten ylimääräisiä tavaroita laukkuun sullottaessa.

Kankaiset matkalaukut suljetaan yleensä vetoketjulla, kun taas kovissa matkalaukuissa on esimerkiksi numerosarjalla toimivat lukot. Huomioi, että kankainen laukku likaantuu muovipintaista laukkua helpommin.

Mieti myös pyörien määrää. Onko kaksi pyörää riittävästi, vai kuljetatko laukkua mieluusti neljän pyörän avulla? On täysin makuasia, kumpi rullamäärä tuntuu miellyttävämmältä. Huomioi lisäksi pyöristä lähtevä ääni eri alustoilla, mikä selviää parhaiten testaamalla.

ShutterstockNäin valitset hyvän matkalaukun
Markkinoilla on tarjolla hyvin monenlaisia matkalaukkuja, joten itselle parhaiten sopivan laukun valintaan on hyvä käyttää aikaa ja harkintaa.

Matkalaukuilla on laaja hintahaitari

Matkalaukkuja löytyy kaikenlaisille budjeteille – edullisimmillaan iso matkalaukku irtoaa muutamalla kympillä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kovin laadukkaita materiaaleja ei halpalaukuissa ole käytetty, eikä pakaasilta voikaan odottaa kovin pitkää elinikää.

Luksusmerkkien matkalaukkuihin saa uppoamaan halutessaan vaikka nelinumeroisen summan, mutta jo parilla sadalla eurolla saa todella hyvälaatuisen laukun, jolta voi odottaa lukuisia yhteisiä reissuja. Laatumerkeillä matkalaukkuun sisältyy yleensä myös takuu.

Matkalaukkuun sijoitettu rahasumma kannattaa suhteuttaa kapsäkin käyttömäärään. Paljon matkustavan laukunetsijän on järkevää panostaa kertaheitolla kestävään laatulaukkuun, kun taas kerran kymmenessä vuodessa matkapakaasia tarvitseva reissaaja pärjää mainiosti edullisemmallakin tuotteella.

Hyvälaatuisia matkalaukkuja voi etsiä myös matkakohteista, sillä niitä saattaa saada sieltä edullisemmin kuin kotimaasta. Muista kuitenkin, että erityisesti etelän matkakohteissa myydään rutkasti heikkolaatuisia väärennöksiä.

Panosta hyvään lentolaukkuun

Nykyisin yhä useammat lentoyhtiöt veloittavat erillisen maksun ruumaan menevistä matkatavaroista. Jos kyseessä on lyhyt viikonloppumatka, kannattaakin matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Rahan lisäksi säästyy myös aikaa, kun koneesta ulos astuttaessa pääsee suoraan kirmaamaan kohteeseen ilman matkalaukun odottelua.

Paljon matkustavan kannattaa ehdottomasti panostaa laadukkaaseen, kevyeen ja toimivaan lentolaukkuun, sillä sille tulee takuulla käyttöä. Pyörillä kulkeva laukku on monien mielestä kätevin, kun taas toiset suosivat olkapäälle heitettävää viikonloppukassia.

ShutterstockMatkalaukku
Kevyt käsimatkatavaralaukku tuo vapautta lyhyillä matkoilla.

Rajoitukset käsimatkatavaroiden koon suhteen vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Ennen laukun ostoa kannattaa tutustua rajoituksiin ja varmistaa, että oma matkalaukku hyväksytään mahdollisimman monen yhtiön koneiden kyytiin. Asiantuntevat laukkumyyjät osaavat auttaa ja esitellä standardikokoiset lentolaukut.

Muista huoltaa matkalaukkua

Aina reissuun lähdettäessä on tärkeää muistaa kiinnittää matkalaukkuun nimi- ja osoitelaput. Jos matkalaukku sattuu katoamaan lentoreitin varrella, se yleensä myös löytyy nopeasti asianmukaisten tunnisteiden avulla.

Jos ostaa kalliin ja laadukkaan matkalaukun, sitä kannattaa myös huoltaa. Myynnissä on erilaisia matkalaukun pesuun tarkoitettuja liuoksia, mutta saippuavesi ajaa saman asian. Pehmeän harjan avulla kangas- ja muovilaukun puhdistus on helppoa, ja huolellinen huuhtelu viimeistelee pesutuloksen. Nahkaisille laukuille on omat hoitoaineensa.

Hyvän matkalaukun tärkeimmät ominaisuudet

  • Kevyt
  • Helppo kuljettaa ja käsitellä
  • Olosuhteisiin sopivaa materiaalia
  • Hyvin suunniteltu: taskut ja lokerot helpottavat pakkaamista
  • Helppo huoltaa

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Ei koskaan mitään nimiä tai osoitetietoja laukkuihin. Siitä velmu matkatavarankäsittelijä saa helposti selville mitkä asunnot on missäkin tyhjillään. Sähköpostiosoite lappuihin ja kännykkään hyvät kuvat laukuista. Niillä kyllä löytyy!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.