Hyppää sisältöön

Testaa, tunnetko säännöt! 5 tuotetta, joiden pakkausta lentomatkustajat pähkäilevät eniten ennen turvatarkastusta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.09.2018
Näistä viidestä tuotteesta matkailijat kyselevät eniten lentokentän turvatarkastuksessa.

Samat tuotteet mietityttävät matkustajia

Lennolle pakkaamiseen liittyvät säännöt mietityttävät matkustajia erityisesti pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustettaessa. Lähes kaikki tietävät jo nesteitä koskevista rajoituksista, mutta nesteeksi luokiteltavat tuotteet sekä terävät esineet aiheuttavat edelleen hämmennystä.

Matkailusivusto Travel + Leisure listasi viisi tuotetta, joiden oikeaoppista pakkaamista Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaavan TSA:n virkailijat kertovat saavansa selitellä eniten. Joko nämä olivat selviä sinulle?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Höylät

Sinäkin olet todennäköisesti joskus pysähtynyt miettimään, saako lennolle pakata käsimatkatavaroihin höylän. Voisi helposti kuvitella, että kaikki höylät ovat kiellettyjen tuotteiden listalla, mutta itse asiassa muoviset kertakäyttöhöylät sallitaan matkustamoon. Irtoteriä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa.

2. Paristot ja vara-akut

Käsimatkatavaroihin saa pakata omaan käyttöön tarkoitettuja yleisimpiä paristoja kuten AA- ja AAA-paristoja, litiummetalliparistoja ja litiumioniparistoja. Lennolla kuljetettavien paristojen ja akkujen litiumpitoisuus saa olla enintään kaksi grammaa tai 100 wattituntia. Rajan ylittävien tuotteiden kuljettamiseen tarvitaan lentoyhtiön lupa.

Vara-akut tulee aina pakata käsimatkatavaroihin, sillä ruumaan pakatuissa laukuissa ne ovat kiellettyjä. Sääntö on monille vieras: varavirtalähteitä poistetaan matkustajilta Helsinki-Vantaalla keskimäärin 500 kappaletta kuukaudessa.

3. Meikit

Meikkejä voi huoletta pakata käsimatkatavaroihin niin paljon kuin haluaa – kunhan ne eivät ole nestemäisessä muodossa. Esimerkiksi juoksevat meikkivoiteet on laitettava muiden nesteiden joukkoon litran pussiin, kun taas puuterit, luomivärit ja huulipunat voi pakata minne tahansa.

4. Shampoot

Shampoot ovat yleensä nestemäisiä, jolloin niitä saa pakata käsimatkatavaroihin muiden nesteiden tapaan vain 100 millilitran suuruisiin purkkeihin. Voit ostaa kaupasta matkakokoisia shampoopulloja tai täyttää itse uudelleen täytettävän pullon isommasta pakkauskoosta. Harvinaisempaa kiinteää shampoota eli palashampoota ei lasketa nesteeksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Deodorantit

Deodorantteihin pätee sama sääntö kuin shampoisiin: jos deodorantti on nestemäisessä muodossa, lasketaan se nesteeksi. Tällöin deodorantin on mahduttava litran pussiin muiden nesteiden joukkoon. Kiinteän deodorantin ja stick-puikon voi sen sijaan pakata muiden käsimatkatavaroiden joukkoon.

Lue myös: Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lähde: Travel + Leisure
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja