Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Testaa, tunnetko säännöt! 5 tuotetta, joiden pakkausta lentomatkustajat pähkäilevät eniten ennen turvatarkastusta

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Näistä viidestä tuotteesta matkailijat kyselevät eniten lentokentän turvatarkastuksessa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.09.2018
facebook   whatsapp

Samat tuotteet mietityttävät matkustajia

Lennolle pakkaamiseen liittyvät säännöt mietityttävät matkustajia erityisesti pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustettaessa. Lähes kaikki tietävät jo nesteitä koskevista rajoituksista, mutta nesteeksi luokiteltavat tuotteet sekä terävät esineet aiheuttavat edelleen hämmennystä.

Matkailusivusto Travel + Leisure listasi viisi tuotetta, joiden oikeaoppista pakkaamista Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaavan TSA:n virkailijat kertovat saavansa selitellä eniten. Joko nämä olivat selviä sinulle?

1. Höylät

Sinäkin olet todennäköisesti joskus pysähtynyt miettimään, saako lennolle pakata käsimatkatavaroihin höylän. Voisi helposti kuvitella, että kaikki höylät ovat kiellettyjen tuotteiden listalla, mutta itse asiassa muoviset kertakäyttöhöylät sallitaan matkustamoon. Irtoteriä ei saa kuljettaa käsimatkatavaroissa.

2. Paristot ja vara-akut

Käsimatkatavaroihin saa pakata omaan käyttöön tarkoitettuja yleisimpiä paristoja kuten AA- ja AAA-paristoja, litiummetalliparistoja ja litiumioniparistoja. Lennolla kuljetettavien paristojen ja akkujen litiumpitoisuus saa olla enintään kaksi grammaa tai 100 wattituntia. Rajan ylittävien tuotteiden kuljettamiseen tarvitaan lentoyhtiön lupa.

Vara-akut tulee aina pakata käsimatkatavaroihin, sillä ruumaan pakatuissa laukuissa ne ovat kiellettyjä. Sääntö on monille vieras: varavirtalähteitä poistetaan matkustajilta Helsinki-Vantaalla keskimäärin 500 kappaletta kuukaudessa.

3. Meikit

Meikkejä voi huoletta pakata käsimatkatavaroihin niin paljon kuin haluaa – kunhan ne eivät ole nestemäisessä muodossa. Esimerkiksi juoksevat meikkivoiteet on laitettava muiden nesteiden joukkoon litran pussiin, kun taas puuterit, luomivärit ja huulipunat voi pakata minne tahansa.

4. Shampoot

Shampoot ovat yleensä nestemäisiä, jolloin niitä saa pakata käsimatkatavaroihin muiden nesteiden tapaan vain 100 millilitran suuruisiin purkkeihin. Voit ostaa kaupasta matkakokoisia shampoopulloja tai täyttää itse uudelleen täytettävän pullon isommasta pakkauskoosta. Harvinaisempaa kiinteää shampoota eli palashampoota ei lasketa nesteeksi.

5. Deodorantit

Deodorantteihin pätee sama sääntö kuin shampoisiin: jos deodorantti on nestemäisessä muodossa, lasketaan se nesteeksi. Tällöin deodorantin on mahduttava litran pussiin muiden nesteiden joukkoon. Kiinteän deodorantin ja stick-puikon voi sen sijaan pakata muiden käsimatkatavaroiden joukkoon.

Lue myös: Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lähde: Travel + Leisure
Kuva: Shutterstock

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (7) Jätä kommentti

 1. Nää ohjeet on vähän turhia, koska riippuu kentästä ja maasta. Bangkokissa minulta vietiin sikarileikkuri, koska terävät esineet kuulemma kielletty. Euroopassa on kulkenut aina mukana. Joten enpä usko että mitkään muovihöylät ois menneet läpi. Filippiineillä vietiin pienikokoinen taitettava sateenvarjo. Finnairilla on aina kulkenut mukana. Myös sytkäri ei monessa maassa ole sallittu, kuten myös mobiili boarding pass ei käy Venäjällä eikä Filippiineillä vaan pitää olla printattu. Euroopassa kylläkin.


 2. Irtopartateriä saa kuljettaa, kyseinen kielto koskee kaksipuolisia partateriä. Tuollaiset Gilleten partaterät menee ihan kiltisti mukana. Tietysti lentokenttä kohtaisia tiukennuksia on, mutta enpä ole vastaavaan törmännyt.

  Pakkauksissa katsotaan ensiksi pakkauksen merkintöjä. Jos kokoa ei ole ilmoitettu millilitroina, vaan grammoina, käyttää turvatarkastaja tällöin gramma määriä.
  Tietysti jos silmämääräisesti pakkauskoko on yli tai alle 100ml, tällä mennään.
  Jos pakkauksessa ei ole merkintöjä, käyttää turvari omaa arviotaan.

  Veitsien kohdalla voiveitsiä ei pahemmin poistella, ellei se ole selvästi terävä tai sen kärki ei ole pyöreä.

  Muistakaa että turvatarkastaja ei voi koskaan löysätä sääntöjä, mutta hän voi tarvittaessaan tiukentaa niitä.


 3. Kerran Intiaan matkan alussa matkatavaroissa oli sytytin, se otettiin pois. Takaisin tullessa Intian turvatarkastuksessa otettiin sytytin pois taskusta ja käskettiin se laittaa matkatavaroihin. Nykyään olen tehnyt ratkaisun ko. asiassa ostan kohteessa sytyttimen ja jätän sinne kun lähden pois. `(helppoa)


 4. Turvatarkastuksessa poistetaan kaikki teräaseet myös ruokailuveitset jotka ovat teräksisiä. Olen ihmetellyt syytä mikä on käytännön tarkoitus. Sillä lennolla jälkeenpäin business luokassa tuodaan 60-100 henkilölle teräksiset veitset ja haarukat. En nyt muista ekonomiluokassa onko ruokailuvälineet muovia vai terästä. Oli miten oli niin turvatarkastus ihmetyttää suuresti, mikä on tarkoitus poistaa veitsi matkatavaroista. ???


 5. Itseasiassa kaikista nopein ja helpoin tapa tavaroissa on tsekata, onko tuotteen paino ilmoitettu millilitroina (ml) vai grammoina (g). Nestemäiset tuotteet lmoitetaan millilitroina, kiinteät tuotteet grammoina (g).


  • Ei auta kaikkien tuotteiden kohdalla tällainen neuvo. Esimerkiksi lääkevoiteiden pakkaukset ovat grammoina, mutta turvatarkastuksessa ne katsotaan nesteiksi.


  • Hammastahna on vähän hankala. 100ml ok, mutta 125gr ei ole.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.