Hyppää sisältöön

Lentoemäntä neuvoo: näin vältät matkastressin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.06.2018
Pienten vinkkien avulla voi merkittävästi vähentää lomastressiä. Poimi lentoemännän vinkit tulevalle matkallesi ja ota rennosti alusta lähtien!

Varo matkastressiä

British Airwaysin henkilökuntaan kuulunut suomalainen Jaana Vaari tietää, kuinka matkastressi taltutetaan. Erityisesti kaukolennoilla yli kymmenen vuotta työskennelleen lentoemännän työmatkat ovat pisimmillään olleet jopa yhdeksän päivän mittaisia Lontoo–Bangkok–Sydney-reitillä.

– Olen tullut tutuksi matkalaukkuni, lentolaukkuni ja aika usean lentokentän kanssa. Monet asiat voivat lisätä stressiä niin, että korvat savuavat, Jaana Vaari nauraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti pakkaamiseen, mutta myös joidenkin niksien muistaminen matkalle pukeutuessa helpottaa lähtötohinaa.

Pakkaaminen on taitolaji

Matkan onnistumisen kannalta on tärkeää, että matkalaukku on oikein pakattu. Tällöin matkailija välttyy turhilta ylipainomaksuilta lentokentillä ja saa kaiken tarpeellisen mukaansa.

– Matkalaukun paino kannattaa tähdätä 2–5 kiloa alle lentoyhtiön painorajoituksen, jotta heräteostokset ja tuliaiset mahtuvat paluumatkalle mukaan. British Airwaysillä esimerkiksi tämä painoraja on 23 kiloa, useimmilla muilla yhtiöillä vähemmän.

– Vaatteiden määrän mitoitukseen auttaa kun miettii, kuinka paljon pyykkiä kotona tulee viikon aikana ja ottaa siitä määrästä mukaan vain puolet, Vaari sanoo.

Lentoemännän kokemusten perusteella rantalomalle tarvitsee kahdet tai kolmet bikinit, jotta välillä voi vaihtaa märät tai aurinkorasvan tahrimat bikinit pois. Kastuneiden uima-asujen hidas kuivuminen kosteassa ilmastossa on usein suomalaiselle yllätys. Rantapyyhkeiden kuljettaminen ei sen sijaan kannata, sillä ne ovat suuria ja vievät tilaa. Jos hotellin pyyhettä ei voi lainata, pyyhkeen voi ostaa perillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockVältä matkastressi
Pakkaaminen kannattaa suunnitella hyvin, jotta ennen lähtöä ei tarvitse stressata mukaan lähtevistä matkatavaroista.

– Niin sanottuja ulosmenovaatteita me naiset varsinkin raahaamme ympäri maailmaa aivan liian paljon, sanoo lentoemäntä ja paljastaa pakkaavansa mukaan vain yhden ilta-asu, joka sopii muutaman erilaisen topin kanssa. Ilmettä muuttavat huivit, vyöt ja kevyet korut. Myös yhdet tyylikkäät kengät riittävät hyvin matkalle.

Vaari suosittelee jättämään myös hiustenkuivaajat ja kihartimet kotiin, tai sopimaan matkaseurueen kesken kuka pakkaa mitäkin. Hotelleista löytyy tavallisesti ainakin hiustenkuivain, ja erityisesti edullisen hintatason maissa voi turvautua tarvittaessa paikallisiin kampaamopalveluihin.

Hiuslakat ja hammastahnat ruumaan

Erityisesti pitkälle matkalle on hyvä pakata pieni määrä pesupulveria ja pestä vaatteita matkan aikana. Shampoon ja hoitoaineen voi kotona valuttaa pikkupulloihin tai ottaa mukaan pelkkiä keveitä näytepusseja. Aurinkorasva on kohteesta riippumatta tavallisesti melko kallista, joten se kannattaa pakata mukaan jo kotona.

– Pikkupullot voi laittaa vaikka kenkiin, jossa ne vievät vähemmän tilaa, vinkkaa Jaana.

Viikkaamisen sijaan hän suosii vaatteiden rullaamista laukkuun. Tilaa menee vähemmän, eivätkä ne rypisty niin helposti.

– Kaikki nesteet ja geelit on hyvä laittaa ruumaan menevään laukkuun, samoin aerosolit. Tällä lailla nopeutat turvatarkastusta ja vältyt siltä, että mitään takavarikoidaan.

Jaana Vaarin mukaan käsimatkatavaroiksi ei tarvitse välttämättä muuta kuin passin, lompakon ja matkaliput sekä mahdolliset reseptilääkkeet. Hän muistuttaa, että mitä vähemmän on käsimatkatavaraa, sitä enemmän on jalkatilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pukeudu lennolle mukavasti

Matkalle lähtiessä kannattaa pukeutua fiksuihin, mutta ennen kaikkea rentoihin ja kiristämättömiin vaatteisiin – varsinkin jos lentomatka on pitkä. Jalkaan kannattaa laittaa mahdollisimman yksinkertaiset ja mukavat kengät mieluummin kuin korkokengät, koska jalat turpoavat lennolla aina jonkin verran.

– Ajattele minne olet menossa, mihin aikaan pääset perille ja valitse vaatetus sen mukaan, Jaana Vaari neuvoo lomailijoita.

Lentokoneissa on usein hiukan viileää, joten iso huivi toimii kätevänä lämmikkeenä matkan aikana ja mukavana asusteena perillä.

Ei liian aikaisin kentälle

– Lentokentälle saapuminen on oma tarinansa. Kannattaa tulla lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän ohjeiden mukaisesti, mutta ei kuitenkaan liian aikaisin. Eikä varsinkaan liian myöhään. Tämä on haasteellinen juttu, Vaari myöntää.

Ennen lähtöselvitystä laukusta kannattaa muistaa poistaa vanhat laukkutarrat, jotta tavarat päätyvät varmasti oikeaan kohteeseen. Kun lähtöselvitys on tehty, kannattaa siirtyä turvatarkastuksen läpi porttialueelle odottamaan lennon lähtöä. Turhalta jonotukselta kentällä voi välttyä, kun käyttää etukäteen verkossa tehtävää lähtöselvitystä.

Jaana Vaarin mielestä kahvin ja viinin juominen on parempi unohtaa koneessa, sillä ne kuivattavat elimistöä korkealla normaalia enemmän – eivätkä edes maistu samalta kuin maan pinnalla. Sen sijaan Vaari suosittelee juomaksi mehuja ja vettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Mitä mukaan matkalle? Katso kätevä pakkauslista matkailijalle

Teksti: Maija Hakala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

Matkalaukun lukitseminen lennolle

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja