Kuva: Shutterstock
Voiko matkalaukun lukita lennolle?

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Matkalaukku tekisi mieli lukita, mutta onko se sallittua? Tässä on virallinen kanta asiaan.

Ruumalaukun saa halutessaan lukita lennolle

Moni matkailija miettii lennolle pakatessaan, pitäisikö ruumaan menevä matkalaukku lukita. Erityisesti silloin, kun matkaan kuuluu monta eri lentoa ja pitkiä vaihtoja, saattaa ajatus omien matkatavaroiden turvallisuudesta käydä mielessä. Mitä jos laukusta katoaa jotain tärkeää?

Toinen matkailijoita huolettava asia saattaa olla tietyissä kohteissa liikkuvat huhut matkalaukkuun sujautettavista huumausaineista. Vaikka kyseessä on äärimmäisen harvinainen ilmiö, saattavat legendat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

Toisaalta lentoturvallisuuteen liittyvien tarkastusten tiukentuessa matkalaukun lukitseminen on herättänyt erilaista keskustelua. Moni ei nykyään enää tiedäkään, onko lukko matkalaukussa edes sallittu.

Lentoyhtiöillä voi olla asiasta erilaisia linjauksia – esimerkiksi American Airlines ei suosittele matkalaukun lukitsemista, koska virkailijat saattavat haluta tarkistaa sen sisällön tai poistaa sieltä jotain. Virallisesti lukko laukussa ei kuitenkaan ole kielletty.

Suomen lentokenttiä ylläpitävä Finavia vahvistaa verkkosivuillaan, että matkalaukun voi halutessaan lukita. Matkailijoita kuitenkin muistutetaan, että laukku saatetaan joutua avaamaan. Lukon rikkominen saattaa puolestaan viivästyttää laukun saapumista perille kohteeseen.

Matkalaukkuja varten myydään niin kutsuttuja TSA-lukkoja, joiden nimi viittaa Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin (Transportation Security Administration). Virkailijat voivat tarvittaessa avata TSA-lukon yleisavaimella.

Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi tulitikut, tupakansytyttimet sekä varavirtalähteet, jotka ovat nykyisin yleisimpien poistettavien tavaroiden joukossa. Arvotavarat kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin.

Mitä lennolla tulee pakata käsimatkatavaroihin ja mitä ruumaan? Entä mitä koneeseen ei saa viedä ollenkaan? Katso ohjeet!

Lue myös: Oletko joskus miettinyt, mitä Helsinki-Vantaalla tehdään turvatarkastuksessa poistetuille tavaroille?

Lähde: Smarter Travel, Finavia
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 6.11.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 1,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Itse käytän nippusiteitä. Niillä saa näppärästi vetoketjut lukittua yhteen ja sitten jätän kynsileikkurit johonkin sivutaskuun avausta varten. Ei pääse vahingossa aukeamaan lennon tms. aikana ja kuitenkin helppo avata niin itse, kuin tarvittaessa tullivirkailijankin. Muutama nippari taskuun kanssa niin saa uudelleen lukittua.

Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä

oulu helsinki välillä ottivat golt sytkärin pois lukitusta laukusta perillä kohteessa kun avasin laukun oli lappu että on sytytin poistettu… mietin vaan miten avasivat lukitun laukun ja sulkivat kun lukko oli ehyt ja koodilla aukesi…