hero taustakuva

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Matkalaukku tekisi mieli lukita, mutta onko se sallittua? Tässä on virallinen kanta asiaan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.11.2018
facebook   whatsapp

Ruumalaukun saa halutessaan lukita lennolle

Moni matkailija miettii lennolle pakatessaan, pitäisikö ruumaan menevä matkalaukku lukita. Erityisesti silloin, kun matkaan kuuluu monta eri lentoa ja pitkiä vaihtoja, saattaa ajatus omien matkatavaroiden turvallisuudesta käydä mielessä. Mitä jos laukusta katoaa jotain tärkeää?

Toinen matkailijoita huolettava asia saattaa olla tietyissä kohteissa liikkuvat huhut matkalaukkuun sujautettavista huumausaineista. Vaikka kyseessä on äärimmäisen harvinainen ilmiö, saattavat legendat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

Toisaalta lentoturvallisuuteen liittyvien tarkastusten tiukentuessa matkalaukun lukitseminen on herättänyt erilaista keskustelua. Moni ei nykyään enää tiedäkään, onko lukko matkalaukussa edes sallittu.

Lentoyhtiöillä voi olla asiasta erilaisia linjauksia – esimerkiksi American Airlines ei suosittele matkalaukun lukitsemista, koska virkailijat saattavat haluta tarkistaa sen sisällön tai poistaa sieltä jotain. Virallisesti lukko laukussa ei kuitenkaan ole kielletty.

Suomen lentokenttiä ylläpitävä Finavia vahvistaa verkkosivuillaan, että matkalaukun voi halutessaan lukita. Matkailijoita kuitenkin muistutetaan, että laukku saatetaan joutua avaamaan. Lukon rikkominen saattaa puolestaan viivästyttää laukun saapumista perille kohteeseen.

Matkalaukkuja varten myydään niin kutsuttuja TSA-lukkoja, joiden nimi viittaa Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin (Transportation Security Administration). Virkailijat voivat tarvittaessa avata TSA-lukon yleisavaimella.

Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi tulitikut, tupakansytyttimet sekä varavirtalähteet, jotka ovat nykyisin yleisimpien poistettavien tavaroiden joukossa. Arvotavarat kannattaa aina pakata käsimatkatavaroihin.

Mitä lennolla tulee pakata käsimatkatavaroihin ja mitä ruumaan? Entä mitä koneeseen ei saa viedä ollenkaan? Katso ohjeet!

Lue myös: Oletko joskus miettinyt, mitä Helsinki-Vantaalla tehdään turvatarkastuksessa poistetuille tavaroille?

Lähde: Smarter Travel, Finavia
Kuva: Shutterstock

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (27) Jätä kommentti

 1. I am also exploring the differences on the two issues, but the information is missing, thank you for sharing


 2. Voiko pakastettuna oleva osittain nestemäinen aine olla käsimatkatavaroissa? Esimerkkinä säilykkeet kuten omenasose, puolikiinteät hyytelöt, pakastetut hyytelöt. Pyydän vastausta sähköpostiin.


 3. Tutuille on monta kertaa käyny että laukku on avattu ja arvotavarat pöllitty. Kerran ainut tasku jota ei laukusta oltu nippusiteellä suljettu ja sisälsi pihdit joilla nippusiteet ois voinu avata niin Pihdit oli pöllitty. Eikö tulli voi tarkast laukun omistajan kanssa?


 4. Eräässä uutisfilmissä tuo avaaminen näytettiin. Työnnettiin vain kynä vetoketjun kohdalta läpi ja siten saatiin vetoketju auki. Tarkastuksen jälkeen laukku suljettiin sen omalla vetoketjumekanismilla vetämällä sitä parikertaa koko matkan edestakaisin ja näin laukku oli kiinni. Lukkoja ei tarvinnut avata eikä vetoketju vaurioitunut.


 5. Finairin lennolla Malaga-Helsinki välillä oli ruumassa olleessa matkalaukussa käynyt varkaita tai varas. ilmitin heti huomattuani asian finairille, vastaus oli että eihän ruumaan saa laittaa kun likasia vaatteita, ja korvausvaateeseen minun olisi pitänyt itse selvittää missä varkaus oli tapahtunut ja kuka sen teki. sähköpostin vaihtommemme on tallella


 6. Lukitsen aina ruumaan menevän matkalaukun. Käsittelyssä laukku saattaa avautua,siksi Dr on hyvä lukita.


 7. “saako matkalaukun lukita”

  Saa ja ei
  Useilla lentokentillä USAssa tarkistetaan että laukku ei ole lukossa tai laukussa on TSA lukko.
  Kokemukseni perustuu lukuisten ryhmien matkanjohtajana eri puolilla USA.

  Olen mm Miamissa ryhmiä tsekatessani joutunut pyytämään että jättävät lukon auki, koska muuten koneesen ei oteta. TSA -lukollinen laukku on aina mennyt läpi.

  Kiellettyjä “epäilyttäviä” tuotteita ovat myös sikarit, joita tuodaan Karibian risteilyiltä (liekö vanhentunut pelko Kuuban sikareista)

  Jos USAn alueella tarkistetaan laukku virallisesti, niin laukusta löytyy aina (siis aina) kirjallinen ilmoitus tarkastuksesta. Ja laukku on lukittu ja pakattu siististi tarkastuksen jälkeen.

  Näillä täsmennyksillä juttunne oli hyvä
  Kiitos


  • Niin on, ja sieltä otetaan takavarikkoon ainoastaan tavarat jotka on kielletty. Siitä saa kyllä lapun ja ohjeet


 8. Laukun voi lukita mutta sarjanumero lukossa sarja 0000 ja jos avaimellinen lukko niin sellainen johon käy yleisimmät avaimet ( laukkuliikkeistä) .jos laukku halutaan avata niin jos ei aukea helposti niin sitten se avataan voimakeinoin.alkuun useampi lukko tuhottuna. Yleensä laukun avaa tulli.


 9. Matkustin muutama vuosi sitten Pariisista Helsinkiin lentokoneella ja sen lennon aikana matkalaukustani (joka oli ruumassa) hävisi kaikki arvokkaat tuliaisparfyymit ym. Matkavakuutusyhtiöni maksoi niistä korvauksen kuittien perusteella, mutta lentoyhtiöstä en kuullut mitään sen jälkeen kun ilmoitin sinne heti asiasta, vain toteamus, että olemme saaneet valituksenne. Myöhemmin luin italialaisesta lehdestä, että Pariisin lentokentällä (Orly) oli paljastunut varasrinki: työntekijät varastivat lennon aikana ruumasta tavaroita ihmisten matkalaukuista. He jäivät kiinni videoinnin perusteella. Lentoemännät ja koneen stuertit siellä kontallaan kaivelivat matkalaukkuvuoria videon kuvissa! Potkut tuli!


 10. Lukitse aina matkalaukun jo siitäkin syystä koska niitä käsitellään aika rajusti, ja on pienoinen vaara että se aukeaa ja silloin tavarat leviää matkalle. Laukkujen tarkastuksessa on yleisimmät avaimet jos tarvitsee laukkua avata, lisäksi käytän myös hihnaa laukun ympärillä. Koskaan ei laukku ole auennut ja ei ole kutsuttu avaamaan myöskään laukkua turvatarkastukseen.


 11. Olen lukinnut matkalaukkuni siitä saakka kun viime syksynä Prahan lentokentällä katosi matkalaukustani tuliaistupakat.


 12. Minä ainakin oman turvallisuuteni vuoksi lukitsen ruumaan menevän kapsäkin. Huumeet ja katoava omaisuus ja kuinka vakuutus yhtiö korvaa tällaiset teot, matkatavaravakkutus on sitä varten ja laukku täytyy olla murrettu jos mielii korvaukset saada. Lukitsen aina!


 13. Kannattaa lukita ne kapsäkit. Minulta vietiin kamera ruumalaukusta kerran Espanjasta tullessani.


 14. Miksi?minulla on matkalaukussa muutama kahvipaketti aina jokakerta 1 tai 2 kahvipakettia on puhkaistu,vaikka kaikki ovat samaa merkkiä.


 15. Itse käytän nippusiteitä. Niillä saa näppärästi vetoketjut lukittua yhteen ja sitten jätän kynsileikkurit johonkin sivutaskuun avausta varten. Ei pääse vahingossa aukeamaan lennon tms. aikana ja kuitenkin helppo avata niin itse, kuin tarvittaessa tullivirkailijankin. Muutama nippari taskuun kanssa niin saa uudelleen lukittua.


  • Älyttömän hyvä idea, Tony! Taidan alkaa itsekin tehdä näin. :)


 16. Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä


  • Viikon reissu menee helposti pelkillä käsimatkatavaroilla. Pääsee koneesta suoraan pois asemalta ilman matkatavaroiden odottattelua. Suomen päässä vaan tahtoo tullia kiinnostaa kun ensimmäisenä tulee läpi.


 17. oulu helsinki välillä ottivat golt sytkärin pois lukitusta laukusta perillä kohteessa kun avasin laukun oli lappu että on sytytin poistettu… mietin vaan miten avasivat lukitun laukun ja sulkivat kun lukko oli ehyt ja koodilla aukesi…


  • Se on todella helppoa, siihen on monet keinot.


  • Todella helppo avata useimmat koodilukot 😉😉


   • Niin on, ja sieltä otetaan takavarikkoon ainoastaan tavarat jotka on kielletty. Siitä saa kyllä lapun ja ohjeet


    • Kyllä sieltä laukusta häviää muutakin kun kielletyt tavarat. Riippuu tietty minkä maan kenttä kyseessä.


  • Arlandassa laitoin laukun ilman lukkoa special baggage linjalle ilman lukkoa, laukussa oli aseen lukko ja 40 kpl kiväärin panoksia. Frankfurtissa laukusta oli hävinnyt videokamera ja laturi, Ruotsin poliisi ei vaivautunut katsomaan valvontakameroiden tallenteita…vakuutus korvasi


 18. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.