Hyppää sisältöön

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.01.2024
Matkalaukku tekisi mieli lukita, mutta onko se sallittua? Tässä on virallinen kanta asiaan.

Ruumalaukun saa halutessaan lukita lennolle

Moni matkailija miettii lennolle pakatessaan, pitäisikö ruumaan menevä matkalaukku lukita. Erityisesti silloin, kun matkaan kuuluu useampi eri lento tai pitkiä vaihtoja, saattaa ajatus omien matkatavaroiden turvallisuudesta käydä mielessä. Mitä jos laukusta katoaa jotain tärkeää?

Toinen matkailijoita huolettava asia saattaa olla se, että joku muu laittaa laukkuun jotain sinne kuulumatonta. Vaikka kyseessä on äärimmäisen harvinainen ilmiö, saattavat huhut ja legendat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta lentoturvallisuuteen liittyvien tarkastusten tiukentuessa matkalaukun lukitseminen on herättänyt erilaista keskustelua. Moni ei nykyään enää tiedäkään, onko lukko matkalaukussa edes sallittu.

Suomen lentokenttiä ylläpitävä Finavia vahvistaa verkkosivuillaan, että matkalaukun voi halutessaan lukita. Matkailijoita kuitenkin muistutetaan, että laukku saatetaan joutua avaamaan. Lukon rikkominen saattaa puolestaan viivästyttää laukun saapumista perille kohteeseen.

Matkalaukkuja varten myydään niin kutsuttuja TSA-lukkoja, joiden nimi viittaa Yhdysvaltojen lentoturvallisuudesta vastaaviin viranomaisiin (Transportation Security Administration). Virkailijat voivat tarvittaessa avata TSA-lukon yleisavaimella.

Suomessa TSA-lukkoja voi ostaa esimerkiksi hyvin varustelluista tavarataloista sekä matkavarusteita myyvistä verkkokaupoista.

Helpoin tapa välttää matkalaukun lukitsemiseen liittyviä ongelmia on huolehtia siitä, että ruumalaukusta ei löydy kiellettyjä esineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi tulitikut, tupakansytyttimet sekä varavirtalähteet, jotka ovat nykyisin yleisimpien poistettavien tavaroiden joukossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla kannattaa muistaa, ettei mikään lukko voi taata varmaa suojaa ruumalaukkuun pakatuille tavaroille. Arvotavarat tulee aina pakata käsimatkatavaroihin. Matkavakuutusta valitessa on hyvä kiinnittää huomiota myös matkatavaravakuutukseen.

Mitä lennolla tulee pakata käsimatkatavaroihin ja mitä ruumaan? Entä mitä koneeseen ei saa viedä ollenkaan? Katso ohjeet!

Lue myös: Oletko joskus miettinyt, mitä Helsinki-Vantaalla tehdään turvatarkastuksessa poistetuille tavaroille?

Lähde: Smarter Travel, Finavia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja