Kuva: Istockphoto
Matkalaukku

Muista tämä ennen seuraavaa lentomatkaasi: vara-akkua ei saa pakata ruumaan – ja siihen on hyvä syy

Useimpien lentomatkustajien mukana nykyisin kulkevat vara-akut saa pakata käsimatkatavaraan, mutta ei ruumaan.

Vältä paloturvallisuusriski ja pakkaa akku käsimatkatavaraan

Lentoturvallisuuteen liittyviin asioihin suhtaudutaan lentoasemilla vakavasti, mistä syystä myös matkustajien on noudatettava tarkkoja sääntöjä. Elektronisia laitteita koskevat monet ohjeistukset esimerkiksi tietokoneiden ja tablettien suojakuorien poistamiseen myös akkujen kuljettamiseen liittyen.

Jo kotona laukkua pakatessa kannattaa huomioida, että esimerkiksi matkapuhelinten varavirtalähteet eli power bankit sekä esimerkiksi tietokoneiden ja kameroiden vara-akut tulee pakata käsimatkatavaraan. Niitä ei siis saa laittaa ruumalaukkuun.

Lisäakkujen kuljettaminen lentomatkalla on hyvin yleistä, mutta siitä huolimatta useimmat pakkaavat akut väärin ja laittavat ne ruumalaukkuun. Akkuja ei kuitenkaan saa kuljettaa ruumassa niiden paloturvallisuusriskin vuoksi.

Jos varavirtalähde on pakattu ruumaan, joudutaan ne poistamaan laukusta ennen koneen lähtöä, mikä saattaa aiheuttaa laukun myöhästymisen koneesta.

Aivan mitä tahansa akkua matkustamoon ei kuitenkaan saa ottaa mukaan, sillä yhden akun tai pariston enimmäisenergiasisältö saa olla korkeintaan 100 Wh. Jos energiasisältö on yli 100 Wh mutta alle 160 Wh, saattaa ne saada viedä matkustamoon lentoyhtiön erikoisluvalla. Tässäkin tapauksessa määrä on rajattu kahteen akkuun.

Lähde: Finavia
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 21.12.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Eipä teitenkään kahta enempää varavrtalähteitä saa ottaa mukaan vain siksi että ne ei ylitä sallittua.
Kännykät muut elektroniset laitteet tulee olla suljettuna turvatarkastuksessa. Henkilöasiapaperina suosittelen Suomen Euroopan passia jossa kuvallinen tunnitus.
Sukset ja muut urheiluvälineet tulee kuljettaa ruumassa myös varustekassi missä sinne tulee hygieenia ja muu tarvike.
Muistutan että ei elektroniikka tuotteita koneen ruumaan.

Pelkän tiedotteen kopioimisen sijaan voisi leikkiä toimittajaa ja kertoa kuinka 100wh lasketaan. Esimerkiksi varavirta 10000 mAh on 10 Ah eli 10 Ah x 5V = 50 Wh. Tai toisin päin enintään 20000 mAh varavirran voi ottaa mukaan. Sitten ainakin Helsingissä Finavia säilyttää 30 vrk ruumaan menevistä laukuista poistetut varavirtalähteet.