Maailmanympärimatkaajan ABC – huomioi nämä asiat ennen suurta seikkailua
Vakuutus, passi ja viisumit
Välttämätön matkavaruste maailmanympärimatkalla on tietysti passi. Varmista, että passissa on riittävästi tyhjiä sivuja viisumeja varten, ja että se on voimassa vähintään puoli vuotta matkalta paluun jälkeen. Passin pitää olla myös hyvässä kunnossa.
Hanki tietoa tarvittavista viisumeista hyvissä ajoin. Joihinkin maihin viisumin voi saada rajalta, mutta viisumin saattaa joutua myös hankkimaan etukäteen. Tämä voi viedä paljon aikaa, joten viisumien hankkiminen kannattaa aloittaa ajoissa. Huomioi viisumimaksut budjetissa!
Passin ja viisumien lisäksi matkavakuutus on ehdoton aina ulkomaille matkustettaessa. Kannattaa kiinnittää huomiota vakuutusehtoihin ja siihen, korvaako vakuutus esimerkiksi sukelluksessa ja vastaavissa lajeissa sattuneet onnettomuudet tai kuljetuksen Suomeen vakavan sairauden yllättäessä. Myös pienten lääkäriä vaativien sairauksien ja vammojen hoitamiseksi vakuutus on ensiarvoisen tärkeä.
Jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus edellyttää tavallisesti vierailua kotimaassa kolmen kuukauden välein, mikä voi olla haastavaa sisällyttää maailmanympärimatkan aikatauluun. Kilpailuta vakuutusyhtiöt sopivan vakuutuksen löytämiseksi – paras tarjous ei välttämättä tule omasta yhtiöstäsi. Yli kolmen kuukauden mittaisten matkojen vakuutukset ovat usein melko kalliita, joten kilpailutus on syytä tehdä hyvissä ajoin, kun budjettia on vielä mahdollista kartuttaa.
Lentoliput ja matkustus kohteissa
Koska liikkuminen on yksi suurimmista kulueristä, kannattaa miettiä etukäteen, millä kulkuneuvoilla haluat reissun aikana matkustaa. Jos et halua istua tuntikausia ruuhkaisessa bussissa, kannattaa tämä huomioida myös budjettia laatiessa. Vastuullinen matkailija huomioi myös matkustamisen ekologisuuden.
Ainakin mantereelta toiselle on yleensä kätevintä lentää jo ajan säästämiseksi. Lennot voi varata etukäteen Suomesta tai vasta paikan päältä. Etukäteen hyvissä ajoin varatessa lennot voi saada hyvinkin edullisesti. Toisaalta paikan päältä varatessa säilytät mahdollisuuden matkustaa vapaammin – harkitse kumpi on tärkeämpää: säästäminen vai vapaus.
Lentoyhtiöiden alliansseilla on niin sanottuja Round the World -passeja, joihin sisältyy tietty määrä lentoja tai lentomaileja. Lentopassi on hyvä ja usein edullinen vaihtoehto mannertenvälisten lentojen hankkimiseksi. Maan- tai maanosan sisäiset lennot voi ostaa tarvittaessa paikan päältä.
Maailmanympärimatkan voi tehdä halutessaan myös halpalentoyhtiöillä – laajat reittiverkostot ja edulliset yhdensuuntaiset lennot voivat tulla täyden palvelun yhtiöiden RTW-lippuja edullisimmaksi erityisesti, jos matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla.
Rokotukset ja lääkkeet
Tarvittavat rokotukset on syytä hankkia viimeistään pari kuukautta ennen matkaa. Kannattaa myös huomioida, että matkailijan rokotukset joutuu maksamaan itse, mistä voi syntyä huomattava menoerä.
Terveyden kustannuksella ei kannata kuitenkaan leikkiä ja jättää rokotuksia ottamatta. Jos matkustaa malaria-alueelle, on hankittava myös malarialääkitys. Matkailijoiden rokotuksia saa yksityisiltä lääkäriasemilta ja joillakin paikkakunnilla myös terveyskeskuksista.
Huolehdi ajoissa myös tarvittavista reseptilääkkeistä. Silmä- ja piilolinssejä käyttävien on syytä käydä myös optikolla silmälasireseptin saamiseksi. Sen avulla voi tarvittaessa matkan varrella teettää uudet lasit rikkoontuneiden tilalle vaikkei ennen lähtöä aikoisikaan hankkia uusia.
Maailmanympärimatkan budjetti
Käytettävissä oleva raha on useimmiten ajan ohella tärkein maailmanympärimatkaa määrittävä tekijä. Pienelläkin budjetilla on mahdollista reissata pitkään, mutta jostain on silloin tingittävä. Budjetti kannattaa suunnitella hieman yläkanttiin, sillä ylimääräisiä menoja tulee taatusti.
Budjetin suuruuteen vaikuttaa oleellisesti se, missä matkustaa, miten liikkuu ja miten haluaa majoittua. Matkaa voi yrittää rahoittaa myös tekemällä töitä reissun aikana, mutta sen varaan ei kannata laskea ellei ole sopinut työstä etukäteen.
Jos tarvittavia rahoja ei ole säästössä ennestään, kannattaa säästäminen aloitta hyvissä ajoin, jottei elämä ennen reissua käy liian askeettiseksi. On myös hyvä huomioida, että matkan jälkeenkin on hyvä olla rahaa elämiseen kotimaassa – muutoin paluu arkeen saattaa käydä turhan karuksi.
Budjettia laskiessasi katsele haluamasi reitin lentolippujen hintoja, lisää muutama satanen rokotuksiin, budjetoi mahdolliset varustehankinnat ja mieti, kuinka paljon rahaa olet valmis käyttämään päivässä majoituksiin, ruokaan, huvituksiin ja mahdollisiin shoppailuihin. Budjettia suunnitellessa kannattaa varata myös pieni pesämuna paluuta varten – tyhjin käsin on ikävä palata takaisin kotiin, sillä seuraavaa palkkapäivää saa usein odotella pitkän matkan jälkeen useita viikkoja.
Kohteiden valinta – minne mennä?
Maailmanympärimatka voi kestää muutamasta viikosta useampaan vuoteen. Se, kuinka paljon itsellä on aikaa käytettävissä, vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mihin kannattaa lähteä ja kuinka pitkäksi aikaa.
Jo reissussa ehtii olla vain lyhyen ajan, ei kannata haalia mukaan liikaa kohteita, jottei koko aika kulu vain lentokoneessa ja lentokentillä. Ole realistinen aikataulun ja kohteiden määrän suhteen. Maailmanympärimatkailu ei ole suorittamista.
Matkakohteita valitessa ensimmäisenä kannattaa miettiä, missä haluaa ehdottomasti käydä. Budjetti asettaa omat rajoitteensa kohteiden valinnalle. Kannattaa siis selvittää etukäteen eri kohteiden hintataso. Ensimmäisiä öitä lukuun ottamatta majoituksen voi hyvin varata vasta paikan päältä.
Myös sadekaudet, muut luonnonilmiöt ja poliittiset olot kannattaa huomioida matkasuunnitelmia tehdessä. Etenkin pitkällä reissulla on kuitenkin usein mahdotonta matkustaa joka kohteeseen kaikista optimaalisimpaan aikaan. Toisaalta sesongin ulkopuolella hinnat voivat olla huomattavasti edullisemmat.
Maailmanympärimatkalle voi valita ronskisti niitä unelmakohteita, missä on aina halunnut käydä. Jos haaveissa siintää vierailu esimerkiksi Macchu Picchulla, Pääsiäissaarilla tai vaikkapa Etelämantereella, on maailmanympärimatka mahdollisuutesi. Budjetin ja reitin voi rakentaa yhden unelmakohteen ympärille, mutta suunnittelussa kannattaa huomioida, ettei kaikkea välttämättä voi saada edes maailmanympärimatkalla. Mieti siis yksi ehdoton unelmakohde ja suunnittele reitti sen ympärille.
Käytännön asiat kotimaassa
Ennen matkalle lähtöä on hyvä miettiä esimerkiksi mihin posti siirretään, kuinka laskujen maksu hoituu, ja mitä tehdä asunnolle.
Etenkin pitkällä maailmanympärimatkalla Suomessa olevan asunnon kulut voivat kohota huomattavan suureksi menoeräksi, joten asunto on usein viisasta vuokrata eteenpäin. Omaisuuden voi varastoida esimerkiksi sukulaisten ja tuttavien luo tai maksullisiin varastoihin. Jos olet asunnon omistaja, pankilta voi kysyä lyhennysvapaata matkan ajaksi, jolloin omistusasunnon lainanlyhennyksistä ei tarvitse kantaa huolta.
Muista myös keskeyttää lehtien tilaukset, mahdolliset kuntosalijäsenyydet ja muut vastaavat sitoumukset.
Huomioi myös kotiin jäävä perhe, ystävät ja sukulaiset ja mieti, miten aiot pitää heihin yhteyttä matkan aikana. Esimerkiksi matkablogin päivittäminen maailmanympärimatkalta on helppo tapa kertoa kuulumisia suurelle joukolle samanaikaisesti – näin et joudu selittämään kaikkia asioita useaan kertaan eri ihmisille, vaan voit keskittyä reissulla nauttimaan hetkestä.
Koti-ikävän iskiessä videopuhelut läheisten kanssa auttavat pahimpaan hetkeen, mutta jo reittiä suunnitellessa kannattaa huomioida perheen ja ystävien lomasuunnitelmat: olisiko teillä mahdollisuutta nähdä vaikkapa maailman toisella puolella matkan aikana?
Varaudu henkisesti pitkään poissaoloon
Maailmanympärimatka on monien suurin matkaunelma, mutta jo ennen matkaa on syytä varautua siihen, ettei reissu tule täyttämään kaikkia odotuksia. Varo asettamasta liian suuria paineita eri kohteille ja suhtaudu rennosti – niin vältyt pahimmilta pettymyksiltä.
Maailmanympärimatkalaisten on myös syytä muistaa, että vaikka itse kiertää maailmaa ja on poissa kotoa, perheen ja läheisten elämät jatkuvat tavalliseen tapaan, vaikka sinä oletkin poissa. Yhteydenpito saattaa jäädä esimerkiksi ystävien osalta vähiin, mutta siitä ei kannata harmistua: he kuulevat seikkailuistasi takuulla innostuneina, kun palaat kotiin.
Mitä mieltä sinä olet maailmanympärimatkasta, lähtisitko vai oletko jo käynyt? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!
Teksti: Suvi Huttunen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää