Hyppää sisältöön

Näin pakkaat kuin ammattilainen – 10 helppoa pakkausvinkkiä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.02.2020
Tavaraa pursuileva matkalaukku on useimpien matkailijoiden ongelma ennen jokaista reissua. Lue miten pakkaat fiksusti!

1. Valitse tarkoituksenmukainen laukku

Valitse matkallesi parhaiten sopiva laukku. Suuri perässä vedettävä matkalaukku on kätevä matkakumppani kaupunkilomilla, mutta se ei ole paras vaihtoehto vaikkapa saarihyppelyyn, missä rinkka on useimpien matkailijoiden mielestä kaikkein kätevin.

Jotkut matkailijat kokevat matkatavaroiden säilyvän parhaiten ehjänä ruumassa kovakuorisessa matkalaukussa, kun taas automatkalle voi sopia parhaiten urheilukassi jonka pakkaaminen peräkonttiin on helppoa. Yhtä oikeaa matkalaukkua siis ei ole, vaan kaikki riippuu käyttötarkoituksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Matkalaukulla on väliä – vertaile, millainen laukku sopii tulevaan lomaasi

2. Tee pakkaussunnitelma

Tarkista kohteen sääennustus tuleville matkapäiville ja huomioi, millaisia tilaisuuksia matkalla on luvassa. Suunnittele matka-asusi sään ja matkaohjelman mukaan: hienot illalliset, pitkät vaellukset ja rennot kaupunkipäivät edellyttävät kaikki erilaista varustusta.

Vaatteita pakatessa kätevintä on valita mukaan vain vaatteita, jotka sopivat keskenään yhteen. Sen avulla voit yhdistellä muutaman vaatekappaleen avulla useita eri asukokonaisuuksia. Jos majapaikassasi on pyykinpesumahdollisuus, voit pakata mukaan esimerkiksi vähemmän sukkia ja alusvaatteita.

>> Lue lisää: Mitä mukaan matkalle? Katso kätevä pakkauslista matkailijalle

ShutterstockPakkausvinkit
Hyvin suunniteltu pakkausoperaatio helpottaa lomalle lähtöä.

3. Älä pakkaa liikaa

Monet matkailijat pakkaavat auttamattomasti liikaa tavaraa mukaan matkalle – ennen pakkaamista kannattaakin miettiä mitä kaikkea oikeasti tarvitset mukaan. Jos suunnitelmissa on kartuttaa vaatekokoelmaa uusilla ostoksilla, voi matkalle lähteä hyvinkin kevyellä matkalaukulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Valitse sopivat matkakengät

Matkakenkien valinta voi tuottaa tuskaa, mutta paras vaihtoehto on pakata mukaan useita kertoja käytetyt ja hyvin jalkaan istuvat kengät, joilla tiedät jaksavasi koko päivän.

Yhdet kengät eivät aina sovi kaikkiin tilanteisiin, ja voikin olla viisasta pakata mukaan kävelykenkien lisäksi esimerkiksi varvassandaalit ja yhdet siistimmät kengät. Hyvät lenkkikengät ovat toiselle korkokenkiä tärkeämmät ja päinvastoin.

5. Pakkaa vaatteet pieneen tilaan

Vaatteiden rullaaminen on hyväksi havaittu pakkausniksi, jonka avulla paljon tilaa vievät vaatteet saa pakattua pieneen tilaan. T-paidat, puserot, mekot ja farkut vievät huomattavasti vähemmän tilaa rullattuina kuin esimerkiksi pelkästään viikattuina.

Rullatut vaatteet kannattaa pakata vielä pakkauskuutioon tai esimerkiksi kangaspussukkaan, josta voi painaa ylimääräiset ilmat ulos. Monet matkailijat suosivat myös ilmatiiviitä muovipusseja, joista ilman voi painaa tai rullata ulos. Jos mukana on useat kengät, on ne viisasta täyttää esimerkiksi rullatuilla sukilla ja t-paidoilla tilan säästämiseksi.

ShutterstockPakkausvinkit
Pätevä pakkaaja matkustaa viikonkin matkalle pelkillä käsimatkatavaroilla.

Vaatteiden pakkaaminen voi tuottaa päänvaivaa erityisesti silloin, kun mukana on helposti rypistyviä paitoja tai mekkoja. Vaatteet saa parhaiten pysymään rypyttöminä pinoamalla ne ensin laskostamattomina ja taittamalla lopuksi koko kasan hihat ja lahkeet kerralla siten, että pinosta tulee laukun kokoinen – mahdollisimman vähän taitteita siis. Voit myös pakata viikatut vaatteet yksittäin muovipusseihin ja painaa pusseista ilman ulos.

>> Näin matkustat pelkillä käsimatkatavaroilla – pieni laukku voi riittää helposti vaikka viikon mittaiselle lomalle

6. Tavarat pysyvät tallessa pienissä pussukoissa

Laturit, kuulokkeet ja muut pienet tavarat kannattaa pakat omiin pussukoihin, jotta löydät tarvittavan tavaran joutumatta käymään läpi koko laukun sisältöä. Samalla pitkät johdot pysyvät järjestyksessä eivätkä mene solmuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Älä unohda erikoisvarusteita

Matkan ohjelmasta riippuen pakkausvaiheessa on tärkeää huomioida matkan vaatimat erityisvarusteet. Kaupunkilomalle ei todennäköisesti tarvitse mitään erityistä, mutta mitä eksoottisempaan kohteeseen olet menossa, sitä varmemmin mukaan tulee pakata myös erityisvarusteita.

Näitä ovat muun muassa adapterit, hyttysverkot ja vatsalääkkeet. Niiden puuttuminen saattaa pilata koko reissun, jos et onnistukaan hankkimaan uutta paikan päältä. Jos kuitenkin olet valmis ottamaan riskin, monien kohteessa yleisten tuotteiden ostaminen paikan päällä voi olla huomattavasti edullisempi valinta kuin erikoisten tuotteiden hankkiminen Suomesta.

8. Merkitse laukkusi

Merkitse laukkuun aina oma nimesi ja jokin yhteystietosi, josta sinut tavoittaa sekä matkan aikana että palattuasi. Monet merkitsevät sekä hotellin osoitteen että kotiosoitteen – vähintään puhelinnumero laukussa on ehdottomasti oltava, jos mielit saada sen takaisin katoamistapauksessa. Fiksu laittaa nimensä ja yhteystietonsa myös laukun sisäpuolelle siltä varalta, että ulkopuolella roikkuva lappu irtoaa.

ShutterstockPakkausvinkit
Siltä varalta että matkalaukku katoaa, on siinä hyvä olla myös matkustajan omat merkinnät.

Oma laukku kannattaa varustaa värikkäällä hihnalla, nauhalla, tarralla tai muulla helpolla tunnistuskeinolla varsinkin jos se muuten on ulkomuodoltaan neutraali perusmalli. Näin tunnistat sen nopeammin matkatavarahihnalla ja samalla vähennät varkauden todennäköisyyttä. Ulkomuodoltaan poikkeavaa laukkua on vähemmän houkuttelevaa yrittää napata huomaamattomasti mukaansa.

>> Lue myös: Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

9. Pakkaa käsimatkatavaralaukku huolellisesti

Pelkän käsilaukun pakkaaminen matkustamoon on mukava vaihtoehto, mutta erityisesti pitkillä tai koneenvaihdollisilla lennoilla se on harvoin järkevä vaihtoehto. Käsimatkatavaralaukkuun kannattaakin pakata tärkeimmät tavarat laukun katoamisen varalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkustamoon on viisasta ottaa mukaan elektroniikan lisäksi myös kaikki mahdolliset laturit. Varaudu myös lentokoneen kylmänä pauhaavaan ilmastointiin omalla huivilla tai lämpimällä pitkähihaisella paidalla.

Myös hammasharja ja matkakohteesta riippuen esimerkiksi uima-asu voi olla hyvä pakata käsimatkatavaralaukkuun, sillä voit päätyä odottamaan viivästynyttä lentoasi vaikkapa hotellin uima-altaan äärelle.

10. Älä pakkaa liikaa käsimatkatavaraa

Lentoyhtiöt ovat yhä tarkempia käsimatkatavaroiden koko- ja painorajoituksista. Sallittu koko on yleensä 56 x 45 x 25 cm, mutta nykyisin yhä useampi lentoyhtiö sallii ilmaiseksi vain pienikokoisen, 30 x 20 x 38 cm -kokoisen laukun. Sallittu paino on useimmin kahdeksan tai kymmenen kiloa. Ylimääräiset matkatavarat saattavat käydä kalliiksi – varsinkin halpalentoyhtiöille liikakiloista laskuttaminen on tapa kompensoida edullisia lentohintoja.

Nesteiden kuljettamista koskevat tiukat säännöt. Kaikki lentokoneeseen käsimatkatavarana vietävät nesteet on pakattava läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan muovipussiin, jonka koko saa olla korkeintaan yksi litra. Yksittäisten tuotteiden pakkauskoko saa olla korkeintaan 100 millilitraa. Ainoat poikkeukset koskevat vauvanruokia ja lääkkeitä.

>> Lue myös: Testaa, tunnetko säännöt! 5 tuotetta, joiden pakkausta lentomatkustajat pähkäilevät eniten ennen turvatarkastusta

Teksti: Riikka Krenn ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

Matkalaukun lukitseminen lennolle

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja