Kuva: Shutterstock
Näin selviät jatkolennolle

Varasitko välilaskullisen lennon? 5 vinkkiä, joiden avulla selviät jatkolennolle

Kaikkialle ei pääse Suomesta suorin lennoin. Lue vinkit, joiden avulla selviät jatkolennolle.

1. Varaa matka yhdellä lipulla

Suora lento lomakohteeseen on aina helpoin, nopein ja ekologisin tapa matkustaa. Kaikkiin maihin ei kuitenkaan ole edes mahdollista lentää Suomesta ilman välilaskua – ja joskus hinta pakottaa valitsemaan vaihdollisen lennon. Kuulutko sinäkin niihin, joita hermostuttaa ajatus jatkolennolle selviämisestä?

Paras tapa varmistaa sujuva matka on varata yksi lippu samalta yhtiöltä tai lentoallianssilta. Tämä tarkoittaa sitä, että et yhdistele eri yhtiöiden lentoja, vaan ostat yhden välilaskullisen lipun.

Yhdellä lipulla matkustettaessa lentoyhtiö vastaa siitä, että pääset perille lopulliseen määränpäähän mahdollisista myöhästymisistä tai peruutuksista huolimatta.

Aina jatkolentoa ei liikennöi sama yhtiö kuin se, jolta olet lipun ostanut. Jatkolennosta saattaa huolehtia toinen samaan allianssiin kuuluva lentoyhtiö. Yhtiöt toimivat kuitenkin yhteistyössä ja voit kerätä pisteitä saman allianssin eri yhtiöiltä.

Jos olet koonnut itse matkasi varaamalla erillisiä lippuja, otat tietoisen riskin. Jos myöhästyt jatkolennolta, ei kukaan korvaa sitä sinulle. Operoivalle lentoyhtiölle kyseessä on yksittäinen matka jatkolennon sijaan.

2. Varmista, että vaihtoon on tarpeeksi aikaa

Lentohakusivusto tai lentoyhtiön omat verkkosivut saattavat joskus tarjota välilaskullisia lentoja todella lyhyellä vaihtoajalla. Tiukimmillaan pienillä kentillä voidaan laskea, että lennolta selvitään seuraavalle alle tunnissa. Tällaisia lentoja ei kannata varata, jos on olemassa vaihtoehtoja.

Euroopan sisäisillä lennoilla hyvä vaihtoaika on noin 1,5–2 tuntia. Kaukokohteisiin lennettäessä aikaa on varattava enemmän. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kautta lennettäessä joudut käymään läpi maahantulotarkastuksen, vaikka et olisikaan jäämässä maahan. Tähän voi kulua helposti parikin tuntia.

Selvitä jo etukäteen, millainen vaihtokenttä on kyseessä. Lähteekö jatkolentosi samasta terminaalista? Onko kentällä ruuhkainen maine? Miten kauan siirtyminen toiseen terminaaliin kestää?

3. Jos vaihtoaika on pitkä, hyödynnä se järkevästi

Löysitkö edullisen lennon, jossa on tavallista pidempi vaihtoaika? Parhaimmillaan pitkä välilasku voi olla tapa nähdä toinen kaupunki matkan varrella. Lentoyhtiöstä ja lipusta riippuen pysähdys voi kestää jopa pari päivää.

Tietyt kentät ovat jopa profiloituneet nimenomaan stopover-kohteina, jotka tarjoavat vaihtomatkustajille opastettua ohjelmaa muutamiksi tunneiksi tai päiviksi. Tällaisia ovat muun muassa Singapore, Doha, Reykjavik sekä kotoinen Helsinki.

Kuva: ShutterstockVaihto Singaporen lentokentällä
Singapore on suosittu kauttakulkukenttä esimerkiksi Australiaan matkustettaessa.

Pidempää välilaskua kannattaa suunnitella etukäteen. Onko aikaa tarpeeksi kaupungilla pyörähtämiseen? Jaksatko viettää ajan kiertelemällä lentokentällä tai jopa viettämällä siellä yön? Vai kannattaisiko välilaskua varten varata hotellihuone, jotta saavut levänneenä perille määränpäähän?

Lue myös: Stopover-matkailijan ABC – näin saat enemmän irti välilaskusta

4. Kerro matkustamohenkilökunnalle tiukasta vaihtoajasta

Jos varasit lennon, jossa on tiukka vaihtoaika – tai jos ensimmäinen lentosi on myöhässä – kerro asiasta matkustamohenkilökunnalle. Lentoemännät ja stuertit voivat todennäköisesti kertoa jo koneessa, mistä terminaalista ja miltä portilta jatkolentosi lähtee.

Jos lentokoneen etuosassa on tyhjiä paikkoja, voit kysyä matkustamohenkilökunnalta voisitko vaihtaa paikkaa. Koneen ensimmäisiltä riveiltä pääsee aina poistumaan nopeammin kuin peräpenkistä.

Hätätilanteessa matkustamohenkilökunta saattaa antaa jatkolennolle kiirehtiville matkustajille etuoikeuden koneesta poistumiseen. Tällöin lennolla kuulutetaan ohjeistus, joka kehottaa muita matkustajia pysymään paikoillaan kunnes kiireisimmät ovat ehtineet ulos.

Myös matkustamohenkilökunnan puoleen käännyttäessä tilannetta auttaa se, että jatkolento on joko samalla yhtiöllä tai samaan allianssiin kuuluvalla toisella lentoyhtiöllä.

5. Älä aloita matkaa päivän viimeisellä lennolla

Mihin ikinä matkustatkin, älä aloita matkaa päivän viimeisellä lennolla. Jos ensimmäinen lentosi perutaan, et enää ehdi ajoissa jatkolennolle ja loman alku voi viivästyä parillakin päivällä. Erityisen tärkeä tämä sääntö on silloin, kun olet varannut kaksi erillistä lippua eri yhtiöiltä.

Jos lennät esimerkiksi Tukholmasta aikaisella aamulennolla ja suunnittelet yöpyväsi lentokenttähotellissa, lähde matkaan jo edellisenä päivänä alkuillasta. Tällöin voit olla varma, että varaamallesi lennolle on vaihtoehtoja saman päivän aikana.

Lue myös: Käytätkö tuttua lentotermiä väärin? Suoraan lentoon voi sisältyä välilasku

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 28.6.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia